Återigen så flammar det upp en alkoholdebatt - just nu handlar det om ledamöter i riksdagen och vissa vill införa en policy för hur mycket alkohol som ska få serveras. Riksdagen har en egen nykterhetsgrupp som nu vill driva frågan om en helt alkoholfri representation.
Förvisso förekommer det säkert mycket alkohol i samband med bjudningar, middagar och representation och liknande i jobbet som riksdagsman. Det gör det i den typ av jobb där mycket representation ingår. Det är en del av jobbet och det är inte lika med att man har fest hela tiden.
Men handlar det inte om vuxna personer? Våra förtroendevalda? Ansvaret måste läggas på den enskilde att avgöra hur mycket alkohol man tål och vad som är lämpligt vid varje tillfälle.
Det finns människor som har problem med sitt alkoholintag förvisso, men det grundar sig oftast i att de även har andra problem som de behöver hjälp med. Att förbjuda alkohol eller kanske än värre för den som är beroende att bara bjuda på lite är sämre. För var säker på att det räcker med ett glas för att en alkoholist snabbt vill ha mer och då fixar man det på annat sätt oavsett om det är förbjudet eller inte.
Alkoholintag är ett tabubelagt område. Min egen toleransnivå för överkonsumtion är i princip noll numera. Däremot är det svårt att förstå att man inte som medmänniska är rak nog att tala om det - att säga till varandra att - hörrudu nu har det här gått lite för långt. Gärna innan det är för sent. Det märks ganska tydligt på den som har talang för överkonsumtion och om man påtalar det i tid och att det i organisationen finns hjälp att få även på det området så är det bättre än att man sätter upp ordningsregler som man kan skylla på om någon inte följer dem.
Självklart är det lättare att lägga problemen utanför sig själv och ingen kan påstå att alkoholproblem är lätta att lösa. Men nog borde en stor organisation som riksdagen ha resurser att hjälpa människor som av olika anledningar behöver stöd. Oavsett om det handlar om alkohol ellr annat. Förbud i sig leder sällan någonstans.
(Aftonbladet)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, alkohol, alkoholpolicy, representation, riksdagen, samhälle,
4 kommentarer:
Jag kan inte se på vilket sätt Sverige är betjänta av att ha drogpåverkade beslutsfattare.
Alkohol är en narkotisk drog. Skulle det vara lika OK att riksdagsmännen rökte lite heroin medan de jobbar?
Alla andra arbetsplatser ska vara helt drogfria - varför inte riksdagen? Att ha en policy är inte detsamma som att ta ansvar för andra, utan ett sätt att vara tydlig och ha en handlingsberedskap.
Drogberoendet gör inte skillnad på riksdagsmän och andra människor.
Här står dessutom två "friheter" mot varandra. Å ena sidan ledamöternas rätt att dricka, å andra sidan väljarnas rätt till odrogade beslutsfattare. I en demokrati måste den senare rätten gå före.
De dricker nu inte alkohol hela tiden...
Jag är inte absolutist, men anser att man ska vara nykter på jobbet. Om man nu börjar med att ansvaret ska läggas på den enskilde, de är ju vuxna. Fortsätt sedan med att överföra det till andra jobb: skola, taxi, flottan, bussbolag, Forsmark. Då blir jag orolig.
Det fungerar inte heller att säga att det är en stor skillnad eftersom de andra jobben är så viktiga eller att man ha ansvar för så många andra på de andra jobben. Det är en totaldevalvering av riksdagsjobbet. Jag tycker jobbet är för viktigt för det.
Lättöl får räcka till dagens session är över. Därefter går det bra att koppla av efter dagens arbete med en öl från Nynäshamn, lite Bourdeaux, en Lagavulin eller vad man har lust för.
Jag håller med. Man ska inte supa på jobbet överhuvudtaget. Själv dricker jag helst vatten och det nästan alltid...
Vad jag har emot är att vuxna människor behöver regler och policys för sådant. Detär så självklart att man sköter jobbet på något sätt.
Vi kan inte hålla på och behandla vuxna som om de vore barn. Säg till dem istället, de flesta sköter sig.
Skicka en kommentar