fredag 18 januari 2008

Har Beatrice Ask gett sig tillkänna nu... har det kanske gått prestige i frågan

Justitieminister Beatrice Ask ser fildelning som ett allvarligt problem och skriver brev till europeiska upphovsrättsorganisationer. Det vore intressant om hon också talade och framför allt visade att hon lyssnar till oss som inte gillar de här idéerna. Åtminstone försöker visa att hon förstår. Eller är det meningen att vi ska förstå var skåpet ska stå nu? Den här stoppa huvudet i sandenmentaliteten i den här frågan känns obehaglig.

Men det kanske finns andra obehagliga avsikter som vi inte känner till? Ni kanske läste om Jan Mosanders överraskning när han förstod att han blivit avlyssnad vid en intervju av Stasi på 70-talet återgivet av Pelle H.


Sverige kommer att avdela två specialåklagare som ska syssla med fildelningsfrågor och upphovsrätt meddelas också i detta brev. Eftersom området är minst sagt komplext så kan det inte vara fel att se till att det finns specialister. Men vet vi vad det innebär?


Den omstridda Renforsutredningen har blivit sågad av Justitiekanslern, Datainspektionen, Konkurrensverket, Post- och Telestyrelsen och Advokatsamfunder med anledning att de inte tycker att juridiken håller i synnerhet vad gäller den personliga integriteten. EG-domstolen gillar den inte heller. Tänker Beatrice Ask strunta fullständigt i vad de tycker? Vad är det då för mening med att ha remissrundor? Har det gått prestige i det här ärendet?


Musikindustrin har länge varit pådrivande i den här frågan och fått många upphovsrättsmän att hänga på. Till varje pris ska den olagliga fildelningen motarbetas. Vi har fastnat i ett träsk av beskyllningar om kriminalitet och stort allvar naturligtvis. Att se möjligheterna i fildelning verkar inte slagit någon alls på den sida som vill kriminalisera det hela. Statsministerns ord när han lovade att inte kriminalisera alla tonåringar i Sverige hoppas vi står fast. Och när man tagit bort dem vad finns då kvar att kontrollera. En och annan kanske. Är det nödvändigt att tillåta avlyssning av allas datorer på grund av detta?


Vid sidan av de argsinta rösterna som vill hävda sin upphovsrätt så finns det nöjda artister som aldrig skulle fått sälja sin musik om det inte vore för internet. Tillväxten av nya artister på stjärnhimlen kommer förmodligen att ske den vägen framöver. Kostnader för dyr distribution och marknadsföring via stora internationella multibolag försvinner. Artisterna ser egna möjligheter och framförallt att få behålla mer pengar själva.


Vid sidan av de här oerhört integritetstänkande idéerna om att man ska avlyssna vilken dator som helst och kolla om det finns olagligt nedladdade filer på den så sker det en hel del på marknaden. IT-företaget Apple har inte stannat upp för att vänta på att svenska regeringen ska kränka hela svenska folkets integritet genom att kolla vilka nedladdade filer som finns på datorerna utan satsar på en ny metod för nedladdning av hyrfilm.

De har tecknat avtal med alla stora Hollywoodbolag och börjar hyra ut film via nätet. Det är en kreativ väg att göra något åt det hela. En del talar om att detta är en fara och ett hot mot videohandeln, det är möjligt, men när såg någon en LP-skiva senast, eller ett kasettband?

Apples tänkande är också en satsning på att försöka göra något åt den illegala nedladdningen och framför allt är det en satsning på att förhålla sig till den moderna teknikutvecklingen och tjäna pengar den vägen istället för att hålla sig kvar i sargen. Ibland kan man undra om det är så att film- och musikindustrin gått vidare och att det bara är bakåtsträvare som håller sig fast här i fildelningsdiskussionen, att det har fastnat i byråkratin på något sätt.


Det känns som om det i vissa kretsar finns en sorts teknikfientlighet och det gör det förmodligen också. Låt inte den ta överhand nu. Ja, det är olagligt att dela vissa filer som lagen ser ut idag, men upphovsrätten har ändrats tidigare så varför inte nu?


Jag hörde på ett radioprogram en artist berätta om ett besök hon gjort i Kina där hennes skiva skulle spelas upp i radion. Det blev väldigt populärt och hon hade problem med att hon inte tagit med sig tillräckligt många exemplar av sitt album. Då svarade man i Kina. No problem, we will copy. I Kina alltså. Så på en skala mellan 0-10, hur stor betydelse har nedladdning av filer i Sverige?

Uppdatering: Jag fann en intressant artikel i Expressen som handlar om ovanstående fråga. Svend Dahl skriver om moderaterna som ett lydigt parti, inte såsom jag uppfattar det men det kan väl kanske bero på min egen inställning. Rebell, tant, mamma och 55. Jag är alltså inte någon ung person som försvarar olaglig fildelning utan en mogen person som försvarar den personliga integriteten.

Svend Dahl ställer den viktiga frågan (läs hans artikel!)

"För vad är egentligen viktigast: att vissa företag fortsätter att kunna tjäna pengar på en enligt många förlegad affärsmodell eller rätten att kunna kommunicera fritt utan att bli övervakad?"

(Expressen)

(SvD)

(IDG)

(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Magnus Carlbring sa...

eftersom den illegala fildelningen är ett brott mot grundlagen är det bara korrekt att landets justitieminister tar frågan på allvar

Mary X Jensen sa...

det är heller ingen som sagt emot det du säger embryo

men den personliga integriteten är också viktig och det gälelr att se sambanden, vill man som du fastna i ett enkelt spår så kan man göra det, men inte här...

Anonym sa...

Vilken grundlag, embryo? Regeringsformen, successionsordningen, TGL eller YGL?

Magnus Carlbring sa...

regeringsformen främst men även i tryckfrihetsförordningen

ur regeringsformen, 2 kapitlet, paragraf 19:

”Författare, konstnärer och fotografer äger rätt till sina verk enligt bestämmelser som meddelas i lag.”

ur tryckfrihetsförordningen, 1 kapitlet, paragraf 8:

“Om den rätt, som tillkommer upphovsman till litterärt eller konstnärligt verk eller framställare av fotografisk bild, om upphovsrätten närstående rättigheter och om förbud mot att återgiva litterärt eller konstnärligt verk på ett sätt, som kränker den andliga odlingens intressen, gälle vad i lag är stadgat.”

källa: lagen.nu

i avsnittet om andra viktiga lagar kan man också läsa hela upphovsrättslagen: läs den den är bra

Anonym sa...

Som Fade to Grey skrev: Utvecklingen kommer inte avgöras av att artister har den ena eller den andra åsikten. Snarare av de som struntar i upphovsrätt och bara skapar på det sätt som känns naturligt för en artist på 2000-talet.

Problemet är väl bara att så många sitter juridiskt fast i det nuvarande. Jag kan också tänka mig att många till råga på allt har en avtalsmässig munkavle i dessa frågor. Jag drar mig till minnes en kommentar av "petra li" på en blogg där hon som tonsättare/sångare tog upp STIMs "slavkontrakt" som hon själv uttryckte det. Hon citerade bla. §3:

Det åligger den anslutne: - att avhålla sig från handlingar som kan vara till påtaglig skada för STIMs verksamhet.

Man kan ju lite stilla undra vad en sådan avtalsformulering kan leda till.. Hela hennes kommentar är mycket läs- och tänkvärd. Men uppvisar också den så vanliga kunskapsbristen, eller tankevurpan om man så vill, att det skulle vara någon skillnad på "att ta del av något" och nedladdning. Det går ju inte att ta del av något utan att få del av det.

Just nu när det bara debatteras fildelning, så glöms en lika allvarlig sak bort som leder till samma sak. Den militära övervakningsivern. Ja det kliar ju även i fingrarna hos diverse myndigheter, som när skatteverketts Dag Hardyson uttalande i Aftonbladet: Vi vet ju inte om någon är skurk eller inte skurk utan vi gör ett generellt inhämtande. Detta vänder upp och ned på hela rättsprincipen att man är oskyldig till motsatsen är bevisad. Ingen skall tvingas att gå med på kränkningar av det privata, i förväg, för att kunna rentvå sig i efterhand, det är rättsvidrigt.

FRA har ju fått för sig att försöka visa var skåpet skall stå och sprida sina egna definitioner om vad som är övervakning och inte, med sina sk. klartexter (sic). De menar att "i realtid filtrerar information med hjälp av sökbegrepp" inte skulle vara att övervaka all information som passerar. Jo tjenare, snacka om nyspråk, de kunde lika gärna säga att vatten är torrt. Det är ju tvärt om en definition av avlyssning. Det skiljer sig inte alls från att någon lyssnar på mina telefonsamtal och bara för vidare (filtrerar) sådant som upplevs misstänkt (det som matchar sökbegreppen) till sin chef. Plonk.

Sen finns det en gammal rent industriell aspekt också, en aspekt som faktiskt är riktigt gammal och rör globaliseringen och konkurrensen med låglöneländer, global storpolitik på högsta tänkbara nivå alltså. Rick Falkvinge gjorde en mycket läsvärd analys kring detta för lite drygt ett år sen. Analysen i länken börjar under rubriken "USA måste vara rädda.." och handlar om upprättandet av en vad han kallar "tulpanlöksmarknad i global skala", detta genom att göra om de ekonomiska spelreglerna så att annat än produktion fick ett värde. Läs hans analys.

//steelneck

chall sa...

Jag tycker Apples synsätt är lite av det som jag ser här i usa vad gäller filmer och digital tv. Det är nämligen enkelt att beställa nya filmer via tvn och få dom i bra kvalitet och rätt in i tvn utan problem ("Movies by demand" kan man tänka sig?!).

Då mycket av nedladdningen är för att det är enkelt och snabbt snarare än att det är gratis kanske det vore ett smartare alternativ. Vi får väl se om Apple går med vinst, allt beror väl på vad dom bestämt att en film kommer kosta (här är det 4 dollar per film)...

Anonym sa...

Steelneck: Det bör påpekas att även lagrådet förkastar FRA:s nyspråk. Så här definierade rådet själva integritetsintrånget:

“Lagrådet anmärker att detta intrång sker redan genom att staten bereder sig tillgång till teletrafiken och inte först när ett visst meddelande avskils för analys genom sökbegreppen. Karaktären av intrång förringas inte av att sökningen sker med automatiserad behandling”.