söndag 13 januari 2008

Kasta er ur nedåtspiralen...

Tidigare lanserade jag en idé om en gladare politik. Det är för mycket inriktat på problem som ska lösas och alla ser så himla allvarliga ut. Möjligen att Per Schlingmann är en person som har förmågan att le när han visar sig, tack för det Per. Man kan ändra riktning utan att vara tuff och hård, snacka med oss luttrade mödrar om detta. Man får lirka lite helt enkelt.

Nu kan man lockas att tro att det är väljarna som ska stöpas om. Men de facto så är det så att det är regeringen som jobbar på förtroendeuppdrag för folket. Det tänker man kanske inte så ofta på. Nu blev regeringen vald av folket i demokratisk ordning och då är det förstås inte så bra om man inte uppfyller det uppdraget, i alla fall verkar det som om det har misslyckats så här långt om man läser och tolkar från tidningsartiklar och väljarstöd.

Min bloggarkollega Blogge är som alltid tydlig i vad han tycker

"Det jag röstade för var inte än mer livsstilsmoralism, övervakningsfascism, skattehöjningar och distanserande från Europa. Det jag röstade för var det rakt motsatta, nämligen (mycket) större individuell frihet, skattesänkningar och ett närmande till Europa i en rad frågor. Min tanke var att rösta bort den politik som Bodström förde, inte att låta andra driva den." (Blogge)

Trots allt så har regeringen uppnått de flesta av sina vallöften om än det blivit lite skvalp i i grytan med utformningen av fastighetsskatten och omsvängningen med trängselskatten i Stockholm till exempel eller det som Blogge skriver i citatet ovan. Det är viktiga symbolfrågor det här. Det är just symbolfrågorna som tar tag i maggropen på de flesta, man ska inte underskatta det vanliga. Vi må ha olika inriktning på vad som är viktigt, men det gäller att se till att det finns ett engagemang också och att det upprätthålls annars står man där ensam fortare än man anat.

Jag ser att PJ Anders Linder tycker att det är bra att Per Schlingmann nu menar att socialdemokraterna ska jagas på lite hårdare. Jag delar inte den uppfattningen helt och hållet. Av den anledningen att man inte får glömma vad man själv blev satt att göra och det är lätt för andra att ge sig på bakifrån då om man inte är tydlig med sitt eget.

"Regeringen måste bedriva samhällskritik och ställa socialdemokratin till svars för det som inte fungerar i Sverige. S regerade trots allt i tolv år 1994-2006 och i evigheter under decennierna dessförinnan." (PJ Anders Linder)

Så mina enkla idéer från pulpeten blir helt enkelt att inte fråga Mona Sahlin om vad de ska göra sen, utan se till att allt som de gjorde som var dåligt kommer fram i ljuset, och tala om VARFÖR det ska ändras och HUR det ändras och VAD som görs...

Var tydlig....


(SvD)
(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: