söndag 27 januari 2008

På måndag avgörs det hela - kanske...

Liza Marklund tycker att snacket om den personliga integriteten är löjlig eftersom man redan är avlyssnad - det finns redan vakter i köpcentrat och dessutom så hör folk när man pratar i mobiltelefonen menar hon i en märkligt okunnig kolumn i dagens Expressen. Hon raljerar med detta fenomen som om det inget betydde och använder till och med versaler - DEN PERSONLIGA INTEGRITETEN för att riktigt förstå hur löjligt det är.

Den som inte skapar själv är lat och en parasit får hon till sen. Ja ha ja, man kanske inte kan förvänta sig ett vidare intellektuellt tänkande av en författare som skriver Femböcker för vuxna som är både dåligt redigerade och har taskig logik. Jag vet för jag har läst, men nu åker de ut från bokhyllan.

Nåväl att andra sitter och kollar vad Marklund har i byråldorna/datorn hemma medan hon är och handlar bryr hon sig inte om. Det kanske inte hittar någon olagligt nedladdad fil men om de inte hittar det ena så kanske de hittar det andra och lockas av att fortsätta leta - efter annat. Vem vet vad? Släpper vi in dem i datoreran eller byrålådan så kan allt hända.

Livet är inte svart eller vitt, inte i den här frågan heller. Upphovsrättens varande eller icke varande är inte tillräckligt starkt skäl för att rucka på den personliga integriteten och det är det inte bara jag som anser det. Rick Falkvinge plockar ned Marklunds argument här. Emma funderar kring om Marklund mår bra överhuvudtaget. Daniel är inte heller imponerad och menar att Liza Marklund lever i fantasins värld. Kanske både och menar jag, men inte tillräckligt med fantasi för att förstå vad som kan hända om vi ruckar på den personliga integriteten.

Imorgon avgörs i EG-domstolen om rättighetsinnehavare ska få begära ut fildelares personuppgifter: Jag hoppas personligen på att det inte blir så. Upphovsrätten borde kunna lösas på annat sätt än drabba oss alla kollektivt genom att vi ska tvingas ge upp en del av vår personliga integritet för att göra musik- och filmindustrin glada . För som sagt en gång inne i din dator så kan allt hända. Piratveckan har börjat skriver bloggen opassande. Oscar Swartz jämför Liza Marklund med Carola. Läs själv.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,


4 kommentarer:

Anonym sa...

Där håller jag med dig. Jag tänker självständigt och följer inte dessa storföretag slaviskt.

Saker och ting måste ändras. Där måste även storbolagen krypa till korset och se även de små skaparna.

Tänka sig att ha en fri värld från storbolagens godtycke. En värld där vi slipper försäljningsknep såsom REGIONSLÅSNINGAR och förbud för.

Jag har modifierat alla mina DVD-spelare att kunna köra alla regioner av dvd-filmer. Europeiska, Amerikanska, Kinesiska. Den sväljer allt. Men att jag måste göra ingrepp i maskinen för att den ska fungera som jag vill är mycket dåligt...

När jag köper en produkt ska jag ha kontroll över den, inte att bli misstänkt som en tjuv direkt som konsument med regionskodningar och kopieringsskydd med virus...

Det gör bara att jag blir en pirat utav protest mot storföretagens hybris och hegemoni!

Anonym sa...

Jag har bredband men jag skulle lika bra kunna surfa på ca 15 oskyddade trådlösa i mitt område, tänk dom som lägger ut filmer via sin grannes trådlösa bredband i stället eller vill bara jävlas med någon granne, tänk så många oskyldig som kommer att dömmas!! sen finns det program som som gör att andra kommer in i andras datorer där dom kan lägga in filmer som som delas ut till andra. Vi kommer att ha mer oskyldigt dömda än diktaturer och öststat länder, har politikerna totalt förlorat förståndet

Anonym sa...

Som Rasmus så fint formulerade det när Rick Falkvinge hakade på Horace Engdals dåliga liknelse mellan IP-nummer och registreringskyltar på bilar:

Det finns en bättre anledning till att billiknelsen inte funkar: Vägverket finns inte på internet. Om bilar hade varit som noder i ett nätverk, så hade varje bil i sin tur kunnat innehålla tusentals nya bilar – och vägar. Smaka på den!

//steelneck

Anonym sa...

Det är i hovrätten som målet kommer avgöras.. Ingen bryr sig väl egentligen om vad en tingsrätt har att komma med??

Med lite flax kanske HD tar upp fallet.