lördag 9 februari 2008

Hämta skolkare med polis - meh...

Börjar inte det hela bli lite patetiskt nu, skolpolitiken blir en parodi på sig självt på något sätt. Man börjar diskutera tag i skolan som riktar sig till enskilda ungar som om de vore gangsters. Det blir alltså lika allvarligt att skolka från skolan som det blir att slå ihjäl någon. Polisen kommer i båda fallen och hämtar.


När ungar börjar skolka från skolan har det sina skäl och sina egna problem. Dessa är inte lösta med att man talar om att de pysslar med lagbryteri, utan det handlar om att hjälpa dem på ett tidigt stadium innan det hinner gå åt pipan ordentligt.


Att lämna över allt åt skolan att lösa är förstås helt fel, deras uppgift måste vara att lära ut nödvändiga kunskaper. Lärare kan inte och ska inte behöva agera som fångvaktare, socialarbetare, psykologer och allmän ordningsmakt. Den kompetensen finns helt enkelt inte där.

Däremot kan man väl tänka sig en kontrollstation där sociala myndigheter - inte polisen, kopplas in på ett tidigt stadium och tar kontakt med föräldrar och barn för att kolla vad som fattas. För fattas gör det. Och det är det man måste komma åt. Barnuppfostran där tvång och skrämsel används är en förlegad historia, verkligen. Grejen är snarare att barn ska läras på ett tidigt stadium vad som gäller i samhället. Det är inte säkert att två vuxna på 20 barn på dagis hinner med eller klarar av den saken, ungar i förskolan är dessvärre till stor del utlämnade till att vara förebilder till varandra . Här måste stävjas i god tid - inte börja åka runt med ungar i polisbilar när de är i 16-årsldern och struntar i plugget.

När ungar skolkar i skolan så hjälper det inte med polishämtning. Det blir bara en tillfällig lösning. Däremot borde varje unge med problem få en stödvuxen. Jag har många gånger funderat över det som man i USA kallar att vara en "good citizen". Vilket i en svensk version kunde innebära att arbetsgivare ger utrymme för sina anställda att göra samhällsinsatser. Kanske det vore något för kommunerna, att låta de anställda bli faddrar till ungdomar och det redan innan de är på glid och har börjat skolka och flänga runt på ställen där de inte ska vara. Många unga behöver vuxet stöd och det kan mycket väl komma och kanske rent av är önskvärt att det kommer utifrån för att göra bra nytta.

Ungar och bus på stan hör kanske ihop menar Maria Abrahamsson i Svd, det är väl inte otroligt. Men som hon frågar är det bättre att det blir hallå-hallå i skolan för alla, bara för att det är skolplikt. Polishämtning måste vara det sista stadiet av stöd som ungar behöver. Mycket har hänt innan det gått så långt. Men å andra sidan tycker jag inte att det ska vara förbjudet heller, för behövs det så behövs det. Men insatserna innan är viktigare att satsa på.

Det är bättre att skapa ett samhälle och en skola där alla kan trivas. Det går att få ordning på det sättet också. Jag blir bekymrad av den här instrumentella inställningen till skolpolitiken. Det finns en övertro på räfst och rättarting som känns väldigt omodernt. Skolan i sig behöver en uppdatering till hur samhället fungerar utanför dess ramar.

Alla politiker borde läsa boken The Social Construction of Reality.

(intressant)

(Aftonbladet)
(SvD)
(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tror inte exemplet med "good citizen" inte riktigt fungerar i sverige på grund utav kultur. I USA är man ansvarig för sig eget liv och inte staten, både när du lyckas ocn när det går mindre bra. "Good citizen" bygger lite på att alla vet att ingen myndighet kommer att komma som den räddande ängeln när det blir stökig. I Sverige förutsätter innvånarna att staten skall lösa de problem som uppstår.