lördag 23 februari 2008

Slut på ursäkterna - så här kan vi inte ha det...

Idag skriver Thomas Gür om hur busar lever rövare på gator och torg. Främst i Köpenhamn men han tar också upp en del svenska exempel som Salemmarschen i december. Samtidigt idag så pågår det oroligheter mitt i Stockholms Stad. Högerextremer och AFA-rörelen håller polisens resurser igång. Helt onödigt kan man tycka.

Gür menar att vi ofta gömmer oss bakom invandrarungdomar och deras missanpassning i det svenska samhället. Det enda sättet de kan uttrycka sig på är att bränna ner omgivningen och ställa till oordning i största allmänhet blir en ursäkt och de kan fortsätta sin verksamhet.

Självklart vet buset hur de ska väcka uppmärksamhet och de vet också hur man ska svara - det är synd om oss, vi har inga mål att arbeta emot, det lönar sig inte med utbildning och arbete mm mm. Då kanske de får lite medhåll och man tycker riktigt synd om dem som har det så besvärligt och är så utsatta. Det blir deras ursäkt. Ingen säger det rätt ut men alla vet, det här är en samling udda existener, busar och halv- och helkriminella som bråkar mest för bråkets skull och det borde slutas med daltandet.

Dock en mycket viktig sak att ta upp i det här sammanhanget när man kollektivt beskyller invandrarkillar för att var drivande i alla dessa bråk är att det också finns seriöst arbetande, hårt studerande och kämpande invandrade personer och ungdomar som INTE deltar i de här dumheterna. Samtidigt som det finns inhemska svenska smågangstrar som gärna hänger på i gängbråken. Det är allt för lätt att skylla ifrån sig på olika håll.

Men samhället har sig själv att skylla genom att legitimera verksamheten eftersom det idag går att försörja sig utan att anstränga sig genom att själv ligga i lite för studier och arbete.

"Ett återkommande resonemang är att utbildning och yrkeskarriär inte lönar sig för dem, eftersom de ändå är diskriminerade och utstötta. Detta samtidigt som välfärdsstaten har ställt försörjning i utsikt även för dem som inte vill arbeta. ”Samhället” gör det självvalda utanförskapet legitimt." (Thomas Gür)

"Exakt. Eliterna har legitimerat, ja, till och med tillåtit att det börjat betraktas som något eftersträvansvärt att inte utbilda sig, att inte ta ansvar för sitt liv, utan överlåta det på “samhället”. Det är ett bekvämt sätt att alltid kunna skylla på någon annan. Och kräva försörjning av “samhället” så att man på heltid kan ägna sig åt att kasta sten, bränna, bråka och allmänt ställa till oreda." (Dick Erixon)

Vi måste politiskt jobba mer mot målet att det för alla ska löna sig att studera, jobba och allmänt delta i samhällsutvecklingen istället för att motarbeta den med samhällets eget goda minne. En utopi kanske, i alla fall till att börja med. Men det är en god tanke att driva emot.

Protestera ska man naturligtvis få göra i ett fritänkande samhälle, det finns redan idag former för hur det går till. Individen har ett eget ansvar och måste därför ta konsekvenserna av sina handlingar. Därför ska inte samhället ursäkta alla sorters destruktiva beteenden med förklaringar som utanförskap, invandring och liknande.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Invandarungdomar? var det inte vänsteraktivister från AFA och Nazister?
Eller mena du att det är tidningarnas omskrivning för inbandaraungdomar och svenska undomar?

Mary X Jensen sa...

Man brukar skylla på invandrarungdomar.

Jag menar att det finns bus av alla sorter och tycker att vi ska ta itu med ordningen överhuvudtaget.

Läs artikeln i SvD...

Anonym sa...

"Vi måste politiskt jobba mer mot målet att det för alla ska löna sig att studera, jobba och allmänt delta i samhällsutvecklingen istället för att motarbeta den med samhällets eget goda minne."

Hmm, jag försöker tolka vad du menar där...
Lönar det sig inte nu? Lönar det sig inte för alla? Dvs är det gnäll över höga skatter, eller är det ett konstaterande av att det är ett strukturfel nånstans när arbetslösheten bland invandrare är mycket högre än bland infödda? Eller att det är för lätt att bli försörjd av samhället?

Om man ser till just invandrares utanförskap specifikt så är min tro att det framför allt handlar om att det finns en inställning hos arbetsgivare att svenskhet är en merit i sig, och att det finns en bekvämlighet/rädsla inför det obekanta som gör att de inte anställer folk med utländsk bakgrund, vilket ofta är ett felaktig affärsbeslut rent rationellt.

Jag tror inte att invandrare i större mån än svenskar är intresserade av att leva på allmosor. Tvärt om, de flesta som har tagit sig hit har ju redan i det visat att de är driftiga och handlingskraftiga. Lika lite som jag tror att några stora grupper av svenskar föredrar att leva på socialbidragsnivå så tror jag att det är så för invandrare.

Däremot kan jag förstå att det som ung kan kännas hopplöst när man ser sina föräldrar och deras bekanta söka jobb efter jobb inom det de är utbildade till, men aldrig få något annat än lågstatusjobb eller ens det. Det om något tror jag skapar uppgivenhet och utanförskap, och i förlängningen en grupp unga som ser majoritetssamhället som en fiende.

Mary X Jensen sa...

Jag borde ha skrivit att jag med "löna sig" menade livskvalitet...

Unknown sa...

"Och kräva försörjning av “samhället” så att man på heltid kan ägna sig åt att kasta sten, bränna, bråka och allmänt ställa till oreda."

Det där är så dumt skrivet av Dick Erixon så jag saknar ord. Man kan tycka vad man vill om bidrag, men om man tar bort dem från dem som har minst i samhället lär ju knappast brottsligheten minska, det kan man nog vara ganska säker på.

Mary X Jensen sa...

Erik - Nu menar väl kanske du och Dick lite olika saker...

Hur som helst så är det ändå för djäkligt och väldigt onödigt med alla dessa gängbråk. Oavsett.