lördag 2 februari 2008

Öppet brev till Beatrice Ask...

Varför tro på godhet Beatrice Ask? Vad jag förstått så tänker du göra vad du kan för att se till att det blir tillåtet för medieindustrin att begära ut personuppgifter från Internetoperatörerna. Vilket innebär att du faktiskt är den minister som tillåter att den personliga integriteten inte är personlig längre. Är det något att vilja bli känd för? Kan du garantera att det data som lämnas ut inte används till något annat ändamål? Är det något som moderata samlingspartiet ställer sig bakom? Ska privata intressen få hålla koll på min brevlåda/dator? Ska de få agera polis? Vilken är nästa bransch som får den möjligheten? Har man öppnat för en så kommer det flera förfrågningar.

Hur kommer det sig att du tror att skivbolag och medieindustri i övrigt ska vara snälla och bara kolla upp IP-nummer som fildelar? Kan man inte tänka sig att dessa kommersiellt inriktade giganter kan finna annat av intresse eller ger sig ut på nätfiske och ser vad som fastnar i trålen. Allt kan vara av intresse. Dina surfvanor, vem du chattar med, vilken onlinebank du har, var du e-handlar, vem du ofta mailar med för att nämna några. Användarbeteende är hårdvaluta.

Sony/BMG finns knappast till för att vara någon slags stödorganisation för stackars kämpande konstnärer. De stora bolagen finns till för att generera vinst till sina aktieägare och därmed krama ur din plånbok så mycket det bara går. Här finns inga ädla avsikter och hur kan man tro det? Hur stor del av skadeståndet som en enskild fildelare får betala tror du går till artisten/upphovsmannen? De flesta artister är tvingade att finna sig i de stora bolagens sjörövarkontrakt för att överhuvudtaget ha en chans att komma ut på marknaden. Den totala försäljningen av musik och film har ökat dramatiskt. Albumförsäljningen har sjunkit ja, men säg mig när köpte du själv en LP senast?

Citatet nedan kan gälla för vilken verksamhet som helst där människor är inblandade.

... is as corruptable a human activity as any other. Its practioners are not saints, they are human beings, and they do what human beings do - lie, cheat, steal from one another, sue, hide data, fake data, overstate their own importance and denigrate opposing views unfairly. That´s human nature. It isn´t going to change." (Crichton, M, 2006, Next, HarperCollins, UK)

Vi kan utgå ifrån att skivbolagen kommer att ljuga och luras och fuska om det tjänar deras syften. Enskilda personer hos internetoperatörer kan lockas att förfalska data. Poliser och åklagare kan förfalska data, ta mutor - de är också människor. Det har hänt tidigare och kommer att hända igen.

Jag röstade på moderaterna bland annat för att stoppa Bodströms lagstiftariver och nu har vi fått en Bodström på steroider. Det känns inte bra det här. Jag är bedrövad. Moderaterna backar i opinionssiffrorna, undra på det med denna inställning till människors rätt till integritet.

Inte särskilt ödmjukt från en moderat till en annan...

intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Det värsta är att det inte fungerar.

Finland, våra kära grannar har haft en liknande lag från januari 2006 och det blev en liten nedgång precis när det sjösattes, men nu har olovliga fildelningen ökat igen.

Många är de moderater (andra också) som tror på dessa lagar och hyllar dem, utan att ha en susning eller kännedom om hur de har fungerat tidigare.

Några bra exempel på inlägg på hur förträffligt det fungerar tycker följande moderata riksdagsmän, så bra tycker de att det är så att de har gjort reklam för det.

Lars Hjälmered och Tomas Tobé (m)
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GV02N289&rm=2007/08&bet=N289

Eller
Ulrika Karlsson (m)
http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/ulrika-karlsson-m-vaelkomnar-dom-foer-en-staerkt-upphovsraett-192624

Jag har mailat alla tre och frågat om de har något som styrker dessa fantastiska lagarna, men ingan har svarat.

(Obeservera att detta inte är de vanliga Mats Johansson etc, dessa är dessutom 70-talister vilket förvånar mig ännu mera)