torsdag 14 februari 2008

Ska religiösa attribut gå före de regler som gäller på en arbetsplats...

Frågan om religiösa attribut ska gå före de regler som gäller på en arbetsplats är på tapeten just nu. En ung flicka fick inte anställning på Mc Donalds för att hon av religiösa skäl inte kan ha kortärmat som är en förutsättningar på restaurangkedjan för att man ska jobba där. Det handlar om hygien och det handlar om mat, det handlar inte om religion. Att hygienen hålls på en hög nivå är tacksamt för den som är kund på McDonalds. Det finns tydliga myndighetsregler som gäller för hantering av mat och inom sjukvården. Korta ärmar på plaggen är en av dessa.
Därför har jag svårt att förstå att denna fråga ens kommer upp.

Att den unga flickan tycker att det är konstigt att man inte tycker att hon kan tvätta händer och armar som alla andra en gång i timmen betyder väl egentligen bara att hon inte alls har förstått att det är tröjärmen som är problemet och att man redan där kan misstänka att hon inte tycker att det är så märkvärdigt med hygienen på en restaurang. Inom vården och inom livsmedelsbranschen ska man inte ha långärmat, ringar och annat på sig. Det är väl ändå inte konstigare än så.

Varför dra in religion överhuvudtaget i detta sammanhang? Passar det inte så får man söka jobb på annat ställe, det gäller för alla andra. Kan man inte finna sig i reglerna som gäller på en arbetsplats så måste man söka annat arbete där de egna kraven fungerar.

intressant

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Jens Laser sa...

Det är samma regler som gäller för alla så det är bara för Rita att anpassa sig efter arbetsgivaren.
Tycker det är solklart.

Fröken Sverige sa...

Självklart ska vi inte ge avkall på hygienkrav. Varken på McDonalds eller i vården.

Jag vägrar bli magsjuk eller dö i sjukhussjukan för att någon ska ha religiösa kläder på sig på arbetet i ett SEKULÄRT land!

Det måste finnas något bättre att lägga svenska skattemedel (DO) på än muslimers eviga försök att ändra om allt i Sverige? Förvaret? Vården? Polisen?

/FS

Din vän sa...

Dessutom är jag övertygad om att gud inte bryr sig om någon har kortärmat eller inte. Det är synd om de som är fast i den bilden av gud, att hon skulle bry sig om vilka kläder de har.
RS
http://kulturbloggen.com

Anonym sa...

Det handlar om hygien och det handlar om mat, det handlar inte om religion. Att hygienen hålls på en hög nivå är tacksamt för den som är kund på McDonalds. Det finns tydliga myndighetsregler som gäller för hantering

Smittrisken är ju stor

Anonym sa...

Det handlar om hygien och det handlar om mat, det handlar inte om religion. Att hygienen hålls på en hög nivå är tacksamt för den som är kund på McDonalds. Det finns tydliga myndighetsregler som gäller för hantering

Smittrisken är ju stor

Anonym sa...

Vad jag inte forstar ar hur hon kan soka jobb pa McD - hon vill val inte komma i kontakt med matvaror som inte ar Halal - om hon nu ar sa djupt troende?

Annu ett satt att visa att man ar Krankt - jag ar ocksa krankt av alla dumheter jag maste se o lasa om....