fredag 7 mars 2008

Moderaterna borde rycka till sig skolfrågorna...

När nu moderaterna samlas för en gemensam uppryckning inför nästa val så är min önskan att vi tar skolfrågorna på lite större allvar nu och inte bara låter dem bli en disciplinfråga för den folkpartistiske skolministern.


Kunskap är för viktigt för att blajas bort med polishämtning, kepsar och fråntagning av mobiler. Självklart ska lärare ha verktyg för att hålla ordning i skolan, men det måste vara på en övergripande nivå och inte detaljstyras.


Däremot så behövs det diskussioner om hur man kan utveckla de pedagogiska möjligheterna för att tackla barns olikheter. Satsa mer på kunskapsnivåer än årskulltillhörighet och liknande. Två intagningar per år kanske av den anledningen att det skiljer ett år i utveckling mellan den som är född i januari respektive december. Det är bra med friskolor som arbetar med olika pedagogiker och metoder - vad kan den kommunala skolan lära sig av detta? Många klagar på att friskolorna tjänar pengar - frågan att ställa är väl då om skolpengen egentligen är för hög?

Eller vad är det som gör att den kommunala skolan inte lyckas så bra med samma skolpeng. Intressant fråga att fundera kring, kontroversiell också förstås. Men alla resurser är inte lika med pengar.



Satsa på att förändra skolan så den anpassas och följer med den utveckling inte minst på tekniksidan, som pågår i samhället utanför skolvärlden. Begåvade barn behöver också extra stöd. Läs boken Begåvade Barn. av Ellen Winner, eller intressant artikel i DN om just begåvade barn från förra året.

Diskussionen om skolan blir en av de viktigaste inför nästa val och den sker på kommunal nivå. Moderaterna kan bara inte släppa den frågan enligt min åsikt.

(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


2 kommentarer:

Rolle sa...

Gärna. jag är inte själv moderat. Men skolfrågorna kan ni gärna ta hand om. Jag kan bara säga en sak som ett eko från en när dåtid: ni kommer inte till dukat bord!

Mary X Jensen sa...

Det är inte jag som bestämmer - jag bara önskar...

Nej, skolan är inte ett dukat bord precis.