fredag 25 april 2008

Det som stör är att det handlar om skattemedel...

Nu borde det bli ett slut och stopp på de här härjningarna i samband med alla fotbollstillställningar. Varför kan inte fotbollsmatcher få vara glada tillfällen utan bråk?

Det är polisens fel brukar vissa kommentera här. Jaså, det är inte polisen som tänder bengaliska eldar mitt i publiken i alla fall, eller slänger in grejor på planen under spelets gång.

Om polisen för ordningens skull vill att varje lags supportar ska gå ut ett gäng i taget så gör man det och tränger sig inte samtidigt ut genom utgångarna - för då blir det kaos. Det fattar vilken normalbegåvad människa som helst. Det är helt befängt att skattebetalare ska bidra till den här cirkusen. Skatt ska gå till utbildning, vård och annan omsorg. Hoppas att klubbarna kan få ordning på sina supportrar. Finns det inga möjligheter att jobba med attitydförändring?

När jag var yngre räckte det med en liten späd småskollärare med stål i blick för att hålla grupper i schack. Hand i hand - två och två - uppställda på led och sen passerade par för par i lugn och ordning genom dörren. Det var tider det.

Du begriper ingenting är kommentarer jag brukar få. Jo, då jag begriper en hel del... en sak som jag begriper är att det är fullständigt uppåt väggarna att polisen ska behöva bli inblandad i varenda folkfest för att folk inte kan vara glada på ett fredligt sätt.

(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Man är inte bråkig supporter för att man älskar sitt lag. Man är ute efter adrenalinkicken. Det är därför vissa supportrar bestämmer träff utanför städerna och slåss innan matcherna. Det enda som skulle kunna råda bot på det här är väl tungt fysiskt arbete så att när arbetsdagen är klar så orkar dom inte slåss. :)
Ett annat sätt är väl kanske en sorts självsanering i den glorifieringen av våld som vi ser i samhället. För alla häftiga killar i filmerna slåss ju, till och med i Disneyfilmerna. Och att säga att detta inte skulle påverka folk är idiotiskt. För folk blir alltid påverkade av allt. Man blir påverkad av reklam och den framställer en vara positivt, och man blir påverkad om våld framställs positivt.

Björn Felten sa...

I en liten ruta på ledarsidan i pappersversionen av gårdagens GT kan man läsa följande tänkvärda kortnyhet:

Hammarbys fans bojkottade bortamatchen mot GAIS och AIK:s fans kom inte till Ullevi i måndags. Orsaken är att de ogillar den nya regeln som säger att klubbarna måste stå för de säkerhetskostnader som deras egna supportrar orsakar på bortaplan.

Och inga slagsmål blev det. Och inga polisingripanden. Och medierna rapporterade bara om vad som hände på planen.

Stockholmsfansens och svansens bojkott är det bästa som hänt fotbollen sedan konstgräset.

Magnus Carlbring sa...

åh läktarvåldet är ingen nyhet: tvärtom

minns du inte att redan 1916 stormades ullevis gräsplan när örgryte låg under med 1-2 mot amerikanska landslaget i fotboll

eller dom tusentals svenska supportrar som härjade i danmark 1928

man kan läsa mer hos barabenpåglennhysen

en tung fotbollsblogg:

http://ifkgoteborg.blogspot.com/2007/03/svenskt-gteborgskt-och-historiskt.html

Björn Felten sa...

Nä, sorry embryo (varför vågar du inte stå för dina åsikter och avslöja ditt rätta namn?), men de där incidenterna minns jag faktiskt inte. Jag må vara gammal (snart 60), men riktigt så gammal är jag inte.

På den tiden fanns det varken stängsel eller poliser som avskärmade alla stolpskott, som inte fattat skillnaden mellan lek och allvar, från verkligheten. Så jämförelsen haltar betänkligt -- för att uttrycka sig milt.

Magnus Carlbring sa...

jaharu: så det är stängseln och poliserna som skapar läktarvåldet eller vem kom först hönan eller embryot

våld och idrott (särskilt fotboll) har alltid varit förknippat; det var måhända mindre exploaterat förr

och: embryo är mer än ett namn