onsdag 16 april 2008

Nu åker de i soporna igen då...

Enligt senaste forskningsrön så kan vitaminpiller vara rent skadliga för hälsan. Så nu åker de ut... än en gång.

Det ligger nog en hel del i Lasse Åbergs film Hälsoresan vad gäller hur det går till i hälsokostbranschen. På något sätt så vet man ju det men det räcker inte. Längtan efter att vara hälsosam och nyttig och få ett långt friskt liv tar över, det blir som en autopilot som kör runt bland hyllorna i hälsokostbutiken. Där bemöts av en dam, för det är oftast damer i de där butikerna som egentligen inget vet verkar det som. Deras läppar är slutna, men de hittar på hyllorna och behärskar sin kassaapparat. Klädda i vita rockar står de där och rekommenderar sina produkter, men eftersom de inte egentligen får göra det eller säga något som har medicinsk bärighet så blir det inte så mycket sagt egentligen. Desto mer handlat.

Hyllorna är överfyllda med produkter som ska göra oss pigga och friska och starka, men vad de innehåller och hur många piller man ska ta och hur länge det får man lista ut själv. Vilka som passar ihop eller inte med andra vet man inte heller. Det är klart att man med förnuftet förstår att det inte är riktigt genomtänkt det här, men ändå går man på det hela. Otroligt korkat egentligen.

Man tar lite av den och kanske den där också, flaskan därborta ser trevlig ut vad kostar den och så hpller det på. Plötsligt så står man där en tusenlapp fattigare, på grejor som man köpt utan att egentligen veta varför. Det är lite pinsamt och man gömmer dem bakom det andra i skåpen hemma och vill väl inte egentligen erkänna för maken och barnen att man är så lättlurad. Det är samma sak som att handla Tupperware ungefär. Det är skitdyrt och står inte i proportion till nyttan på något sätt. Tupperwaregrejor blir lika äckliga som andra platsburkar med tiden och bör bytas ut. En väninna sa (ja, det var inte jag) - Jag handlade Tupperware för 800 spänn och vågar inte tala om det för min man. Jag är ändå jurist och borde inte gå på allting...

Nåväl - här ska rensas hyllor idag. Bort med drömmen om hälsa via piller, och dekokter och in med färsk frukt och grönsaker i allsköns färger. Det brukar kombineras här i hemmet för hälsan är bredbandig här och inte vet man vad det innebär heller. För mycket kanske. Men nu ska här övergås till det naturliga och enbart det. Förvisso får man väl snart veta hur farliga gifter det är i allt man köper. Men det finns en strategi även för det ;-). Odling på tomtplätten... och fram med juicepressen.

Även fett i måttliga mängder är nödvändigt och mycket nyttigt. Kolla in den här snutten från filmen Hälsoresan -gott eller? Man behöver inte äta så mycket, men man blir mätt av riktig mat och då mår man bra. Lagom av allt heter det inte så?

(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du som är moderat borde väl vara expert på att tolka och läsa på djupet i nyhetsflödet? Det är inte alla piller, det är A, E, Selen och Betakaroten som tillförs enskilt. Och vem äter egentligen de vitaminerna i separata piller?

Mary X Jensen sa...

Jag vet int eom moderater är särskilt bra på att läsa på djupet. Men som journalist och akademiker borde jag förstås vara det, haha.

Jag är inte specifik i min text - bara lite allmänt filosoferande över vårt hälsokostande. Jag har till och från hållit på sedan 70-talet själv och går på det mesta...

Men det får vara slut på det nu. Så jagh ar gått över till riktig mat. Fet mjölk och inga lågkaloriprodukter, och lit esmör på mackorna. Plötsligt är jag mätt och nöjd och går inte upp i vikt längre. Härligt.

Anonym sa...

Hej Mary!
Läste ditt inlägg om hälsokost!
Kan bara tillägga att just den studien du refererar till har blivit dementerad och detta har man gått ut med i massmedia. Anledningen var att man läst resultatet fel och att många försökspersoner smygrökt under alla de år som studien varat. Inte konstigt att man får dödsfall då. Tycker personligen det är väldigt synd att man förvränger saker på sådant sätt, framförallt när många säkerligen behöver tillskott av vitaminer och när hälsokost verkligen kan hjälpa så många.
Man borde kanske istället syna läkemedelsbolagen och fråga sig varför varannan numer går på antidepressiva och ändå har vi aldrig tidigare varit mer nedtryckta i skorna än vad vi är idag.....läkarauktoriteten? borde kanske tonas ner lite?
Ha det fint du

Henrik