onsdag 16 april 2008

När vettet runnit ut ur skallen...

Det finns vissa yrkeskårer som man vill känna större tillit till än andra. Förmodligen är det fördomar och gammal vana bara för tilliten kraschlandar allt oftare. Men poliser ska kännas trygga och kloka, läkare likaså och taxichaufförer inte minst.

På senare tid har det funnits en hel del "affärer" som har givit anledning till att lyfta på ögonbrynet och börja tvivla på den generella tilliten man lägger på vissa yrkesgrupper. Det är nog mer personberoende där som på alla andra ställen. Man ska tänka på det och inte dra alla över en kam förstås, det är inte rättvist.

Plastikkirurgen i Malmö som tappade omdömet fullständigt är ett trist exempel. Man undrar då vad det är som gör att vissa personer ens kommer på tanken att göra såna dumheter som äventyrar både andras och sitt eget framtida liv på det sättet. En gåta som inte har en självklar lösning.

Nu senast får vi höra om poliser som med blåljus jagar mopedister utan hjälm. Det är väl riktigt på sätt och vis, man ska ha hjälm, det är lag på det. Men valet av jaktplats var väl mer omdömeslöst än på länge. Att jaga ungar på moppe med blåljus på en kyrkogård är väl ändå osedvanligt dumt. Man kan väl hoppas på att de här polismännen fick sig en uppsträckning av chefen.

På sätt och vis kan jag rent mänskligt förstå att det är ett lättare jobb att jaga ungar på moppe än att behöva tampas med huliganer i stora gäng med stenar i händerna, eller gangstrar med k-pistar. Polisjobbet verkar inte vara det enklaste precis. Men lite vett och sans måste väl ändå till...


(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Polisen har det inte så lätt.
Alla möjliga instanser, personer, organistioner har åsikter om deras arbete. Inte minst chefskadern..
Samtidigt ska de försöka uträtta ett bra jobb där snart allting ska räknas till avdelningen "prioriterade" områden.
Är det fortfarande så att nära 30% av Sthlmspolsens resurstimmar går till eskorter av div höjdare??

I det rubr fallet kan man undra om det är moppeynglen eller polisen som gjort mest fel. Man är faktiskt SKYLDIG att stanna på polisens tecken!
Händelsen är ju också ett resultat av att OM de plockat in dessa Darwin Award-aspiranter hade nog inget hänt ynglen på straffområdet.
Trimning av moppe (ofta till 90-100kmh - överallt!) är ju en 90%ig hobby för dessa halvfärdiga begränsade hjärnor.
Förresten, det är säkert "nån annans" fel alltihopa.
Glöm vad jag skrev, vi är ju i (S)verige...

Mary X Jensen sa...

Jag tror inte heller att polisen har det så himla lätt... Det blir en väldig massa lagar och bestämmelser de ska hålla ordning på att allmänheten följer. Ibland blir det väldigt dumt - som att köra med blåljus på kyrkogård och jaga moppeungar.

Man kan undra vem som skulle vara vuxen i det här fallet... Polisen eller ungarna?

Sen ska inte vare sig trimma mopapr eller köra utan hjälm mend etblir en annan fråga.

Unknown sa...

Jag förstår inte alls varför så många har högre förtroende för poliser än vanliga människor. Polisen är ju en organisation som består av en högre andel människor som drar sig till makt och våld än samhället i övrigt. Det är vanligare med machotyper där helt enkelt. I värsta fall kan det bli så här illa.

Man hade önskat sig att polisen jobbade för att sparka ut dem med fel mentalitet ur organisationen, men det verkar inte som de gör det. Därför är mitt förtroende för polisen inte alls särskilt högt. De flesta sköter säkert sitt jobb bra, men inget tycks göras för att bli av med rötäggen.

Ändå, trots att jag inte kan se något som skulle tyda på att genomsnittspolisen är hederligare än genomsnittsmedborgaren, verkar de flesta hysa större tillit till poliser än andra och deras vittnesmål får större vikt i rätten än vanliga människors.

Anonym sa...

Jag håller med fullständigt! Polisen ska upprätthålla massa lagar. Vi i allmänheten bara tjatar om att polisen inte gör nåt. I många fall har de bakbundna händer och kan inget göra. T ex i det här fallet. De "hann" ju inte upp ynglingarna så vilka körde fort??????? Polisen kör med blåljus och inte speciellt fort. De höll ju ett betryggande avstånd till begravningsföljet! För de ser man ju inte! De kanske körde på gräset för att inte störa????? Vem vet????

Ojojoj, vad bilder kan förvränga!!
För att inte tala om de som inte gillar poliser.......

Anonym sa...

Undrar hur vårt sahälle skulle se ut om det inte fanns några som ville bli poliser???

Hellre en polis som gör för mycket än en polis som inte gör något alls, eller???

Unknown sa...

"Hellre en polis som gör för mycket än en polis som inte gör något alls, eller???"

Vad menar du med det? Det är klart att det är värre att staten anställer poliser som ökar kriminaliteten och minskar rättssäkerheten genom att göra för mycket än att de anställer någon som latar sig. Tycker du att det är bättre att vi har än inte har de poliser som t.ex.:
- skjöt ihjäl en psykiskt sjuk 17-åring utanför hans hem utan att avfyra varningsskott, och hävdade nödvärn trots att det var c:a 10 meter emelllan.
- slog ner en man som försökte prata med dem när de satt i sin bil på en bensinmach och hade oturen att bli filmade
- den polis som under göteborgskravallerna valde att skjuta en demonstrant i ryggen i höjd med hjärtat - när han var på väg bortåt.
- Basebolligan
- Poliserna som dödade Osmo Vallo

Nej, poliser som gör för mycket är inte alls önskvärda. Staten ska genom polisen skydda sina medborgare mot våld och övergrepp, och därför är det så mycket värre när dessa utförs av poliser än andra. Man är dessutom i dagsläget i det närmaste rättslös om man drabbas av detta. Det är därför väldigt viktigt att de poliser som gör "för mycket" rensas ut så fort som möjligt.

kyrksyster sa...

I mitt jobb har jag samarbetat mycket med polisen. De flesta jag mött har varit inkännade, balanserade och trygga människor.

Undantagen finns, men de dominerar inte.

Jag har också suttit i oändliga samtal med ledsna poliser. Arbetsledningen och organisationen fungerar inte alls.
Deras chefer saknar all förmåga att leda arbetet och all förmåga att visa omsorg.

Det typiska i svenskt samhälle.

Goda poliser blir omöjliga chefer. Ingen analys av problemet förekommer. Kritik leder bara till trakasserier och förstörd karriär.

Polismannen lär sig tiga, och tar ur frustrationerna på "buset"... och får sen ångest o dåligt samvete...

Anonym sa...

Sen är ju frågan om det alltid är en absolut sanning Aftonbladet publicerar... Var det verkligen på kyrkogården?