onsdag 2 april 2008

Nu säger tant ifrån - internet är inte bara för ungdomar...

Hur nära är vi inte att få ett samhälle där vi ska kontrolleras och avlyssnas via elektronisk kommunikation bara för att någon fått för sig att det inte ska fildelas via internet och så var det lite terroristkontroll också förstås. IP-nummerkoll räcker inte och terroristerna har säkerligen inga planer på att bli avlyssnade. Kvar blir Andersson och Pettersson och Lundström och jag...

Av ovan nämnda anledning ska Sverige skämma ut sig över hela världen och bli kontrollstaten med stort K framför många andra. Det är verkligen inte rätt sätt att bli modern och framåt på. I Norge jobbar man för att musikindustrin INTE ska hålla på och kolla IP-nummer. I Finland funderar man på att ta hem sina e-postservrar för de finska kunderna. Vad säger det om Sverige? I Norge och Finland tycks man ha lite större förstånd och känsla för att skydda sina medborgare mot intrång i den personliga integriteten. Hur kunde det bli så här i Sverige? Är det bara okunskap eller finns det en annan plan?

Ett gäng insatta internetmänniskor har skrivit i Expressen, Oscar Swartz som är en av dessa har skrivit på sin blogg om det samlade uppropet. I korthet - rör inte vårt internet!!! En stor del av det internettande svenska folket är vuxna, ja många var till och med och hittade på det hela. Internetanvändare är inte bara fildelande ungdomar. Internet är mycket mer än fildelning av film och musik!

Ibland känns det som om det ska mästras här, och visas vem som bestämmer och det gäller i synnerhet mot ungdomarna för det är de som använder internet flitigast idag, tror man. Men jag vill påpeka att jag är tant och jämnårig med både justitieministern och kulturministern, kanske till och med ett par år äldre och jag använder internet för fulla muggar och har gjort det sen tidernas begynnelse. Jag uppskattar inte på något sätt att bli utsatt för kollektiv bestraffning genom avlyssning på det här sättet. Den snabbast växande gruppen av internetanvändare är medelålders kvinnor och de är inte typiska fildelare, men de vill ha sitt privatliv i fred.

Klartecken till musik- och filmindustrin öppnar upp för en hel del andra branscher att ta för sig. Hur ska man kunna säga nej till dem sen när man redan tillåtit ett intrång. För vem kan i bästa förstånd anse att det är just den industrin som är det allra viktigaste valet för att göra intrång i den personliga integriteten på detta vis?


Det hårresande förslaget att man skulle få internet avstängt på grund av att IP-numret man (kanske) tillhör är använt för nedladdning har som tur är avstyrts. Men släpper man på de här avlyssningsmöjligheterna på bred front så är det inte långt till nya användningsområden.


Tyvärr så har frågan om fildelning och upphovsrätt kommit i centrum och står som anledning till hela den kollektiva avlyssningapparaten som kommer allt närmare nu. De frågorna borde man ha kunnat hantera på annat sätt. Det handlar inte bara om uteblivna intäkter för artisterna. De ska naturligtvis ha sin skärv, men det är den här kvickfixen som är fel.


Grejen är dessutom den att musik- och filmindustrin själva är på väg mot nya affärsmodeller, de tjänar pengar på dem också. Det finns alltså andra möjligheter. Men det låtsas de inte om av någon anledning utan fortsätter att lura beslutsfattare med upphovsrätten som skydd och viljan att kriminalisera sina egna kunder. Det är de blivande kunderna man vill sätta dit - det man hittar på nätet kan man också tänka sig att köpa. Moderna författare hänger på det nya och delar ut sina böcker.


Det har gått allt för mycket prestige i det här - man måste verkligen protestera... och hoppas att någon lyssnar också förstås. Gör om och gör rätt brukar man säga.

Kanske - hoppas...


(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag struntar igentligen i hur man kommer lösa detta problem (det är ett enormt problem för mig)
...man snackar om musik- och filmindustrin, jag tror inte att folk fattar att industrin för mig som egenföretagare är att betala min el, hyra, mat osv... och det försöker jag göra på min musik, vilket har hållit mig flytande i många år... men sen fildelningen kommer knappt några pengar längre... varför??? FÖR att folk inte vill betala för låtar jag skrivit åt diverse artister, dom laddar ner dom gratis.
Folk säger "dom e så himla rika dom där producenterna, dom behöver inget mer" ...jag har en helt vanlig standard inkomst på min musik... men den har förvärrats brutalt sen man började stjäla mina verk.

Jag går inte in på Ica och tar en mjölk och förväntar mig att den är gratis. Det som stör mig mest ---> folk förväntar sig att musik SKA vara gratis nu för tiden... VARFÖR?

Ruttet!!

//Låtskrivare/Producent

Anonym sa...

Hej! Jag är en mjölkköpar, fast jag köper oftast min mjölk på Coop och inte Ica. Låtskrivare/producent är naturligtvis frustrerad för hans inkomst har minskat. Det är begripligt. Men hans jämförelse haltar. Om det vore så att jag gick till Coops mjölkdisk gjorde en kopia en liter mjölk. I kassan betalar jag 10kr och går hem. Coop skickar 8kr till Arla som skickar 50öre till bonden. Då skulle hans jämförelse fungera. Så för hundrade gången sluta jämföra stöld och upphovsrättsbrott med varann!

Jag förväntar mig inte att musik ska vara gratis. Även jag skriver musik och framför den. Skillnaden är att jag accepterar att jag inte längre kan få betalt för inspelad musik på gammalt sätt. Jag har funnit andra sätt att tjäna mitt levebröd. Det borde du med göra.

Ditt enorma problem är att du inte längre kan leva på din musik. Det är ett jävla navelskåderi! Att öka övervakningen av sina medborgare som staten nu förväntas göra, det är ett enormt problem för demokratin. Om min "rätt" till att tjäna pengar gör att vi som människor får svårare att uttrycka oss genom att staten övervakar oss, då lägger man ner.