söndag 20 april 2008

Skratta, gråta eller bli förbannad...

Nu är etanolen på tapeten igen och det visar sig att etanol inte alls är det självklara "nyttiga" bränslet som vi har förletts att tro på senare tid.

Man blir förbannad, kanske mest på sig själv eftersom man hela tiden sveps med i miljödiskussionerna. Bilder på rasande isberg och rapporter om hur hemska våra bensinbilar är gör att vi duktigt springer i än den ena än den andra riktningen och är miljövänliga. Stolt talar vi om våra miljövänliga bilar, vår miljövänliga sopsortering, vårt miljövänliga resande mm mm. Miljötänket finns med i alla sammanhang idag.

Ty skulden och det dåliga samvetet av att tillhöra de individer som sakta men säkert kommer att få klotet att kollapsa inom kort skrämmer livet ur oss och vi gör det vi tror är rätt. Det är väl inget fel i det, men ingen vet riktigt vad det hela handlar om trots allt. Det är därför väldigt skrämmande när mantrat etanolbil hamras in i våra skallar och så visar det sig att vi kanske blivit lurade. En studie från vägverket och Stockholms universitet visar att bilarna förvisso är bättre på vissa sätt men på andra sämre för miljön än de gamla. Vad ska man tro på egentligen?

Göran skrev i morse att vi måste nyktra till vad gäller miljöbilarna och gjorde ett tillägg i samma ämne lite senare under dagen. Tycker också att det finns anledning att höja på ögonbrynen åt PJ Anders Linders slutsats om detta i dagens ledare i SvD. Han skriver "Och så den viktigaste lärdomen av alla: Stora politiska projekt kan skapa elände även om föresatserna är gröna."

(Aftonbladet)
(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Buy Feed Corn: They’re about to stop making it….

Ett citat:
The same cast of characters who brought the world the Iraq war, the global scramble to control oil, who brought us patented genetically manipulated seeds and now Terminator suicide seeds, and who cry about the “problem of world over-population,” are now backing conversion of global grain production to burn as fuel at a time of declining global grain reserves. That alone should give pause for thought.

//steelneck

Anonym sa...

Man ska köpa en cykel. Den drivs väl delvis också på vete, men är bra mycket mer energisnålare.
Dessutom billigare och lättare att hitta en parkering. Och inget krav på skola heller från staten, till skillnad från körkort. :) Mycket friare om man bortser från att man behöver komplettera cykeln med andra fordon för längre sträckor.
Upplev frihetens vindar (eller rengstänk) med en cykel :)