torsdag 24 april 2008

Vem är Eliza...

Vem är Eliza undrar Emma. Årets IT-politiker.

Jo, det ska jag berätta. Eliza är en ung tjej från Österåker som ställde upp i förra valet och pang bom tog sig in i Riksdagen. Eliza har en masterexamen i datavetenskap och ekonomi och är född i Warszawa, hon har jobbat som IT-konsult så hennes förhållande till IT är ostridbart. Läs mer om hennes ambitioner och ansträngningar här. Hon har en egen blogg också, och är också aktiv inom politiken i vår kommun så jag ska ta och diskutera det här med fildelning och avlyssning för att se var hon står i den frågan nästa gång vi möts.

Rick Falkvinge är inte imponerad, men jag tycker vi ska ge henne en chans, hon står under mina vingars beskydd här i Österåker, vare sig hon vill eller ej ;-). Kuriosa kanske kan vara att Karl Sigfrid är född i Österåker även om han numera bor på annan ort. Så från den här kommunen är vi verkligen på hugget - över generationsgränserna.

Däremot kan jag hålla med Falkvinge om att man kan fundera lite över hur regeringen ser på IT-frågor. Själv har jag varit med i den branschen sedan tidigt 80-tal och dessvärre så har inte IT blivit någon stor fråga inom politiken, int eunder någon regering. Carl Bildt personligen undantagen.

För visst finns det många erfarna namnkunniga människor man gärna sett på posten som IT-ansvarig i regeringspartiet. Ingen skugga på Eliza för det, inte alls. Men här som i andra sammanhang behövs det överblick, inte bara vad gäller tekniken utan också användning och konsekvenser av den. Inte minst blir det uppenbart att det är lättare att försöka förhindra utvecklingen än att dra nytta av den. Såna ställningstaganden saknas i den politiska debatten. De diskuteras säkerligen i kommittéer och andra ställen, men de får dessvärre sällan genomslag. Det behövs en filsofisk debatt om teknikens betydelse för samhälls- och människors utveckling.

Förvisso så hamnar väl just fildelningsfrågan ur juridisk vinkel på justitieministerns bord, men de kanske kan ha någon slags internutbildning för äldre politiker där i riksdagen om hur tekniken fungerar och vad den innebär? Det känns som om det inte riktigt tas på allvar.

Någon måste väl ha en aning om att det händer väldigt mycket och att det händer fort. Nästa val tror jag till stor del kommer att avgöras på nätet. De politiska partierna kommer inte att ha en chans om de fortsätter i den här takten att försöka förstå vad som pågår inom IT-området och då talar jag inte bara om tekniken utan om informationsflödet.

intressant
IDG

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: