fredag 23 maj 2008

Det är de här vi ska lita på alltså...

Människor är alltid människor förvisso av olika sort. Det går inte att lita på dem. Mer eller mindre kanske. Även poliser och militärer och andra myndighetspersoner är människor. Det är därför vi inte ska ha en massa avlyssning och godtyckliga haffanden av andra människor med aktiva IP-adresser bland andra kontroller.

Polisen statuerar exempel och åsiktsregistrerar varandra!!! Det ger bara en aning om hur det kan komma att bli framöver.

"Det ska ha gällt utseende, klädsel, åsikter, sjukdomar, förtroendeuppdrag och politiska åsikter. Företagshälsovården är inkopplad." (SvD)

Visst ska man kunna ha åsikter om varandra och det har man förstås, men därtill att ta steget att skriva ner dessa och dokumentera dem på jobbet borde det vara väldigt långt. Om det nu är så här illa som det låter så borde det vara ett varningstecken vad gäller avlyssning och framförallt tolkningen av de uppgifter som kommer fram. Vem vet den som är omskriven kanske har en helt annan bild av sig själv än den som skrivit ner uppgiften har. Emma visar lite på hur det kan bli i praktiken med tekniken . Oscar Swartz ger också en bild av det hela här. Det är en annan viktig sak att diskutera i sammanhanget.

Men vi är som sagt bara människor, små skitar i universum allihop... vi behöver skydda oss från oss själva på något sätt. Genom lagar som PUL exempelvis och genom att det blir riktigt allvarligt att kränka den personliga integriteten.

Uppdatering: "Det vet väl varenda polis att man inte får åsiktsregistrera folk. Det hela låter fullständigt osannolikt", säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen." (DN)

Alla är människor och gör fel, man behöver inte nödvändigtsvis vara polis för att skriva ned sin synpunkter om andra. Jag vill i denna post påskina precis just det. Även poliser kan fela.

(DN)

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

givetvis ska man som medborgare vara skeptisk mot att myndigheter alltid vill vårt bästa. Jag tror dock att det är fel att ta den här händelsen som intäkt för den vanlige kriminalpolisens syn på åsiktsregistrering i allmänhet.

Mary X Jensen sa...

Jag ville bara visa på att vi alla är människor... med de fel och brister och tillkortakommanden vi kan ha var vi än befinner oss i samhällstrukturen.

Jag är övertygad om att den här typen av åsiktsregsitrering finns i många organisationer. Just nu blev polsien ett bra exempel med tanke på de diskussioner som pågår om avlyssning.

det gäller att ta tanken en bit längre, att vara kreativ och se det som int eär uppenbart och självklart vet du...