tisdag 27 maj 2008

Kanske mer person än parti i framtiden...

Det är oroväckande tyst i traditionell media om internetövervakning, PJ Anders Linder undantagen och så Sydsvenskan förstås. Aftonbladet har också poppat upp med en ledare idag, så kanske att det börjar hända saker nu? Uppdatering: Även Sanna Rayman ger uttryck nu. Jag vet inte om traditionell media tycker att det är bra med övervakning eller om frågan är för stor och komplicerad att överblicka. Men nog kunde man önska ett större intresse. Eller är det först när det har hänt som man kommer att agera? Vi får dock hoppas att vårt intensiva bloggande ger något slags resultat i den här frågan.

Integritetsövergrepp kallar bloggaren Teflonminne det hela. Emma menar att politikerna vrider tillbaka klockan. Hur många av våra riksdagsledamöter kommer att rösta emot förslaget om avlyssning och fildelarjakt via internetoperatörer med musikindustrin som boss? Rick Falkvinge ställer frågan och bland kommentarerna finns en lista på vilka riksdagsledamöter som vid förra årets FRA-votering inte deltog i omröstningen. Vad de egentligen tycker vet man inte men vissa kanske avstod för att inte gå emot partiet? Det är ju så det går till (tur att man inte sitter i riksdagen) och självklart är det praktiskt.

Men i vissa frågor måste man ta fram sitt civilkurage. Folkpartister i Stockholm har dock tagit ställning emot det hela och anser att avlyssning är odemokratiskt, kommer detta att avspegla sig i riksdagen? Det vet man inte ännu.

En av de mer frispråkiga ledamöterna i riksdagen är centerpartisten Federley, han menar att han tänker avstå för att det kostade för mycket att vara emot partilinjen i denna fråga. Han hänvisar i sin blogg till denna artikel. Anna Troberg har synpunkter och ger tips.

Tidigare har jag ansett att det är praktiskt och bra att följa en partilinje, jag har varit engagerad i partipolitiiskt arbete sedan 1973. Men om linjen går alldeles stick i stäv med den egna övertygelsen så måste man ta sig en funderare. Dagens unga människor bryr sig inte så mycket om partilinjer utan engagerar sig i enskilda frågor, det här kan man inte minst se på att ungdomsförbundens medlemstal minskar. Det är lättare idag att ta tag i enskilda frågor och tanken på att inrätta sig totalt lockar inte längre, det finns andra fritidsaktiviteter. Ungdomarna är dock framtidens väljare, de är på internet och tar det för en självklarhet. Många av dagens beslutsfattare klarar inte ens av att logga in på sin e-post. Klyftan är ganska stor här.

För att byta vinkel nu. Jag lyssnade på radion i morse och hörde att Mona Sahlin och socialdemokraterna börjar närma sig den borgerliga synen på bostadspolitikens område. Exempelvis så var man försiktigt positiv till ägarlägenheter. Det slog mig då att i fortsättningen kanske det blir personer vi röstar på. Inte på partier utan på personer som förespråkar det som är viktigt för oss som individer.

De politiska partierna kanske är ett minne blott inom en skapligt kort framtid? Moderaterna tar idag socialdemokratiska frågor och socialdemokraterna tar borgerliga frågor, det är bara ordvändningarna som skiljer. Förmodligen så byggs organisationerna upp igen men det kanske behövs en hälsosam "nollbasbudgetering" även inom den politiska sfären? Det är dock vi väljare som avgör det hela, i alla fall än så länge. Man kan kryssa på den person man gillar och bör göra det också.

Avlyssning och fildelarjakt kanske blir frågan som får väljare att ta ett rejält avsteg från de gängse partikonstellationerna, ty den berör över partigränserna och handlar om demokrati. Det låter till och med som om socialdemokraterna skulle kunna tänka sig att rösta emot FRA-förslaget som det ligger nu. Att det var deras egen idé från början låtsas man inte om förstås. Sån är politiken, tyvärr. Inte riktigt seriöst i alla vinklar.

(SvD)

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker gott att du kan vara storsint nog och låta sossarna byta ståndpunkt i FRA-frågan. När de gör fel skall de ha kritik, men de skall inte behöva ta kritik också när de gör rätt. Att föra ned det till pajkastningsnivå och göra dig omöjlig klär dig inte.

//steelneck

Mary X Jensen sa...

Okejrå Steelneck ;-).

Jag återtar min storisnta sida, denna gång för sakens skull. Byter (s) sida så vinner de alla ungdomar på internet, det är inte helt oviktigt.