tisdag 27 maj 2008

Självklart att man ska skatta...

Uppdatering: Jag fann en bra broschyr om Hobbyverksamhet från Skatteverket här. Alla bloggare bör läsa den.

Det visar sig att Skatteverket är ute och spindlar på nätet för att komma åt skattefuskare. Nu senast har man hittat en person som ger andlig vägledning där penningtransaktionerna inte stämde med den taxerade inkomsten. Då blir det förstås skatt.

I en artikel från tidningen Wired förra året så menar man på Skatteverket att det är mycket lättare att hantera informationen på internet än i verkliga livet. Är det bra eller dåligt? (tack Gudmundson - jag hittade artikeln via dig). Samme man som uttalar sig i Wired gör det också i Dagens PS i samband med en artikel om svenska bloggare och skatten. Han heter Hardyson och är säker på att svenska bloggare tror att en check från Google inte ska beskattas. Till Aftonbladet säger Hardyson "Vi vet ju inte om någon är skurk eller inte skurk utan vi gör ett generellt inhämtande." Det är oroväckande nära FRAs signalspaning det. Spray-and-pray som de säger i skjutjärnskretsar. Alltid fångar man något.

Bloggare som tjänar på annonser på sina bloggar ska också se upp. Skatteverket är på gång där. Man ska inte tro att man kan gömma sig för dem, därför är det lika bra att se till att man gör rätt för sig från början.

Jag tycker inte att man ska fuska med skatten, jag vill göra rätt för mig. Däremot kunde det väl bli lite lättare att hantera saktteverksamheten. Man kanske kan börja med blanketterna till exempel. Det räcker inte att vara akademiker för att förstå dem, man måste ha konstruerat dem själv för att begripa vilka rutor som ska fyllas i eller inte och vad som är vad.

Det vore intressant om Skattemyndigheten kunde lägga lite mer pengar på att tala om vad som gäller i förhand, en pedagogiskt utarbetad instruktion exempelvis, alltså kalla inte rutorna för N23, X32 osv utan skriv med ord vad som menas. Lite sammanhållen information om vad som gäller för inkomster av hobbyverksamhet till exempel, hur mycket man får tjäna innan skatt ska betalas, hur mycket och vad man kan dra av för kostnader i sammanhanget. Bort med krånglet.

En tjej berättar här hur krångligt det kan vara. Lasse B skriver att ska man skatta ska man också kunna dra av, exempelvis för internetabonnemanget, datorer mm.

Den här bloggen har då hittills inte gett mig några intäkter, det kan jag försäkra... Mest har jag tappat håret av tanken på att ständigt vara kontrollerad...


(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Daniel Brahneborg sa...

Trots hårförlust så är bergis inte ens ett paket Regain avdragsgillt.

DenDumme sa...

Klart man kan dra av ifall man skattar.. enskild firma kallas det.

Mary X Jensen sa...

Eller hur Hjalmar - men hur många bloggare tänker på det ;-)

Bättre att förekomma än förekomams som det heter.

Anonym sa...

Hardyson vänder upp och ned på att vi skall alla betraktas som oskyldiga tills motsatsen är bevisad. Han vill att vi skall gå med på kränkningar av det privata, i förväg, för att kunna bevisa oss oskyldiga i efterhand. Det är fullständigt rättsvidrigt. Så länge man inte rent konkret är misstänkt för någonting, så skall man få ha det privata i fred för staten, detta är vad frihet innebär.

//steelneck