torsdag 8 maj 2008

Kulturfyra på gång igen...

OK Kulturbloggen vad tycker jag då?

1. Snart är det sommar. För många betyder sommar att de tar sig lite extra tid för att läsa. Om du skulle ge tips till någon som dra iväg ut på landet och vill ha lite litteratur med sig till hängmattan, hur ser den tipslistan ut? Vilken bok eller vilka böcker ska plockas med?

Jag gillar att koppla av med deckare så därför är Arne Dahls serie om a-gruppen given (om jag nu inte hade läst dem redan förstås det är så tråkigt, jag vill ha fler) och sen vill jag slå ett slag för Peter Robinsons böcker om Banks också. Och Lehanes förstås. Norrmannen Joe Nesboe skriver också bra böcker för hängmattan. Pocketböcker ska det vara för de är inte så tunga. Sen älskar jag humoristiska och lite galna böcker och då är Coupland alltid given liksom Janet Evanovich. Eftersom jag läser så himla mycket fackböcker för övrigt, om beteendevetenskap främst och i synnerhet hur vi männsikor påverkas av modern teknik så är det skönt att drömma sig bort och bli bekant med romanfigurer mellan varven. Hur som helst så är böcker av alla slag centralt i vår familj.

2. Liverpool är kulturhuvudstad i Euorpa 2008. Vilken stad i världen tycker du skulle kunna sägas vara 2000:talets kulturhuvudstad?

Nu inser jag att detta har jag aldrig funderat på. Snarare skulle jag vilja undersöka begreppet kultur - vad är det egentligen? Vad har du högst på hyllan när du hör ordet kultur? I ordboken står det så här:

kultur 1 det att odla o. det som man odlar, se till ex. agrikultur 2 renodling o det som renodlas, t. ex bakteriekultur 3 männsikors sätt att leva, tänka och verka inom ett visst område o. vid en vis tid 4 vetenskap, litteratur och konst: "andlig konst", den anriak kulturen 5 utbildning, hyfsning, takt, gott sätt: trafikkultur, ex.

3. Nedräkningen till Melodifestivalen har börjat i tidningar där reportage och artiklar om Perrelli och andra länders deltagare börjat poppa upp. Kommer du att se Europafinalen? Varför/varför inte?

Jajamensan. Eurovisionsschlageraftonen är given. Då sitter jag och min kompis mest hela tiden och SMS:ar åsikter om kläder, utförande och liknande till varandra. Det går undan och det blir väldigt kul, programmet kommer lite i andra hand. Hon är småbarnsmorsa och brukar somna efter halva programmet, så när det blir tyst så har batteriet slocknat antingen i telefonen eller hos min kompis...

4. Världskulturmuseet får hård kritik: För få besökare, samlingar som inte packats upp, dåligt samarbete med andra institutioner. Världskulturmuseet i Göteborg ifrågasätts i en utredning som regeringen beställt. (Enligt DN)Har du varit på världskulturmuseet? Tycker du att argumentet för få besökare hör till som argument för ett museum? Spelar det någon roll om museum har få besökare?

Jag har inte besökt det där museet. Int ens varit i Göteborg på många år. Jag gillar museer av olika slag men tycker inte nödvändigtsvis att det är en angelägenhet för staten att hålla dem vid liv. Blir det för få besökare får man väl slå ihop museerna. Inträde är OK - jämför med priset på en hamburgare, det är aldrig någon som klagar på skräpmat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Magnus Carlbring sa...

allting är förvisso relativt: men jämför man skräpmat med museibesök vrider sej nog einstein i sin himmelska grav

Mary X Jensen sa...

haha, jag tycker att man måste prioritera i sin börs... alltså jag missar hellre en hamburgare (bläh!!!) än ett museibesök alltså.

jag väntar fortfarande på mitt bokuspaket annars kanske din bok embryo hade kommit med bland favoriterna, man vet aldrig ;-)

Mary X Jensen sa...

till embryo och anna också - idag kom böckerna i brevlådan...

Magnus Carlbring sa...

perfekt: då är det bara att hänga upp hängmattan i hängbjörken med sina fröhängen