onsdag 7 maj 2008

Man ska kanske inte jämföra olika brott...

När jag idag läser att en kokainliga från Södertälje får rejält långa fängelsestraff, sammanlagt 33 år fördelat lite olika på fyra personer så går det inte att låta bli att fundera över det straff som de unga killarna från Kungsholmsmordet fick.

De senare hade faktiskt ihjäl en ung kille, de var flera och gav sig på en enda person så att han dog. Förvisso är de inte vuxna och straffskalorna är lägre för unga människor, men de hade med berått mod ihjäl en kompis. För den händelsen fick de 1 års ungdomsvård. En av de unga männen är dessutom gång på gång på tapeten för en massa dumheter under hela rättegångsperioden.

Om man ställer de här brotten mot varandra, jag vet att det inte fungerar så i rättsväsendet, men i huvudet på många av oss som står bredvid och tittar på så är det så. Det ena handlar om narkotika och det andra om att med berått mod släcka en ung människas liv genom att slå och sparka. Det blir konstigt och lätt att tappa tråden...

Om ungarna skulle må bättre i fängelse under längre period är väl ingen säker kunskap precis. Inte vet vad jag vad som ska göras eller vad som är effektivt, men nog borde det kännas rejält och få konsekvenser utöver det vanliga.

Det bästa vore väl att se till att det inte kan hända. På så sätt att ungar redan från början lär sig vissa regler och koder för hur man umgås med andra. Såna enkla saker som att inte slåss till exempel och framför allt inte att flera ger sig på en. Här har både föräldrar och samhälle en stor skyldighet mot det växande släktet. Man lär sig genom förebilder och därför borde samhället snarast mixa upp de fasta åldersindelade rutor vi lever i. Enligt SvD så har det rapporterats över 500 fall av misshandel sedan Kungsholmsmordet och polisen menar att de är de enda vuxna som syns ute på kvällarna.

Ungar på dagis, föräldrar på jobbet och gamlingar på hemmet. Hur fixar man en naturlig blandning på annat sätt än att riva åldersbarriärerna. Fler vuxna borde resa sig ur soffan menar Anna Gustafsson. Behövs inga djupare studier för att begripa det, för nog undrar man var föräldrarna tog vägen när ungdomsgängen kommer vrålandes frampå nattkröken, inte en förälder eller vuxen i sikte, möjligen en och annan langare. Jag läser dagens rubriker på Svenskans topplista - två misshandlade med trasig flaska, gäng angrep ensam i garage, man gripen för mordförsök i Alby.

Men just det här att slå ihjäl någon ur straffshänseende betyder mindre än att syssla med narkotika. Det känns konstigt i magtrakten... Vad betyder ett människoliv för ungdomar, ja överhuvudtaget, det skulle vara intressant att studera.

(SvD)
(SvD)
(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Unknown sa...

En annan vinkling och tanke man kan tänka är att det faktiskt kan vara förmildrande att vara flera som sparkar ner någon annan.

Är du ensam är också ansvarsfrågan lätt. Du har åsamkat skadorna på offret. Är man flera blir ansvaret oklart. Vem gjorde vad? Många inom rättsväsendet anser att kollektivt ansvar inte är ett bra sätt att döma på. Man skyller på varandra eller blånekar som det fega kräk man är.

För min erfarenhet från nattvandring i slutet av 90-talet var att ungdomarna då var väl medvetna om påföljder och vägde in möjliga påföljder innan man begick en misshandel. Jag har själv hör hur man samlat ihop 14 åriga kompisar för att utföra en (hämnd-)misshandel för dom skulle inte bli tagna av polisen.

Och jag tror inte att dagens ungdomar är mindre medvetna än gårdagens.

Anonym sa...

Alla politiska partier och kanske speciellt ditt eget tycker att ALLT bruk av narkotika är fullständigt förkastligt, man antas nämligen hamna
i KNARKTRÄSKET omedelbums. De flesta
politiska partier och speciellt ditt
eget tycker inte att det är något som
helst problem att det konsumeras hur
mycket alkohol som helst utan det handlar hela tiden om att öka tillgängligheten. Därav kanske de
något märkliga straffskalorna följer. Att alkohol är inblandat i snart sagt all våldsbrottslighet tror jag inte ryms i huvudet på en moderat överhuvudtaget.

Jocke sa...

Är det verkligen så att också dagens moderater tycker att alla vuxna ska "ta sitt sociala ansvar" och nattvandra enligt ett rullande schema fram till kl 6 på lördag- och söndagmorgnar för att stävja våldet på gatorna ? Tycker också moderater numera att det är "samhällets" eller "vuxenvärldens" fel att vissa kriminella beter sig som svin ? I så fall tror jag inte att det finns något som helst förtroende kvar för några etablerade partier eller politiker överhuvudtaget.

Ett möjligt svar på frågan om VARFÖR det ser ut som det gör på gatorna är att till att börja med utan skygglappar och helt förutsättningslöst granska om det finns några mönster i brottsstatistiken, d.v.s. att titta på om det rent statistiskt finns en "typisk" gärningsman och ett "typiskt" offer.

Anonym sa...

Gatuvåldet, oprovocerat våld är ett invandrare problem. Det är tyvärr så, nej jag är inte rasist men realist.
Jag lovar er straffet måste vara utvisning. Det är det enda straffet som alla är rädda för.

Fritidsgårder, sport, etc. hjälper inte. Våldet anses som kul, det ger en kick, framförallt om man redan i början vet att en svenne inte slår tillbaka och man har 30 släktingar i ryggen.

Anonym sa...

Narkotikabrott är s.k. "artbrott" som ger en presumtion för fängelse där det normala är villkorlig dom eller skyddstillsyn. Misshandel är däremot inte ett artbrott och därför finns i princip en presumtion emot fängelse (det är komplicerat men du kan bläddra i kap 29-32 i brottsbalken om du orkar).

Unga lagöverträdare får dessutom "ungdomsrabatt" på brott. Vid upprepad brottslighet får man dessutom "mängdrabatt". Man döms till ansvar fullt ut för det första brottet, till ca 50% för det andra och ca 33% för det tredje - resten är gratis så det lönar att begå många brott på en gång.

Beträffande narkotika kan även tilläggas att straffvärdet har bedömts som mycket högt. Vid alla andra brott dömer man i nederdelen av straffskalan - vid rån innebär 1-6 år alltså 1 år (av vilket man sitter 2/3). Vid narkotikabrott hamnar man snabbt vid maxvärdet.

Mary X Jensen sa...

Varför skulle inte moderater tycka att det är OK att göra nytta socialt? det begriper jag inte, vissa människor bryr sig mer än andra det har då inte med partitillhörighet att göra. Det är verkligen att förenkla. Minns du hur statsministern blev häcklad för att han nattvandrade. Det är ganska oförskämt varför skulle han bry sig mindre om ungar än andra? Han har egna i den åldern dessutom.

Men å andra sidan så är det inte fel att börja med att hålla ordning på sina egna ungar. MAn går väl int eut och tar hand om andras för att få beröm. Det är den praktiska verkligheten man behöver ta hand om... Eller hur?

rolfner sa...

Blinda och döva föräldrar är det gott om. De tror inte på att deras ungar gör nåt ont. Hur bevisat det än är. Se bara på pappan till en av de här Ricardomördarna. Han son åkte fast för misshandel en gång till, men pappan ringde upp och hotade offret! Vad som än händer tar dessa hemska föräldrar sina barns parti. Det är ett STORT problem. Lärare och andra vuxna kan inte säga åt ungdomar idag, dels riskerar de att själva bli misshandlade och dels att bli anmälda av ungjävlarnas blinda och döva föräldrar.

Anonym sa...

En till sak utöver tidigare nämnda är at tidningarna skriver tex 7 år för kokain fast igentligen så avhandlas en rad brott och dessa straffsatser bakas ihop till 7 år.