fredag 9 maj 2008

Någon annan beställde personbevis i mitt namn...

Jag har nästan varit med om det de skriver om i SvD - att någon försöker knycka identiteten. Jag kan inte se någon annan anledning till att det plötsligt ligger ett personbevis i brevlådan i mitt namn och adress är ärendevalet, i synnerhet inte när det tidigare har hänt i området. Jag vet var jag bor och har inte beställt något personbevis. Men hur intresserad lät polisen då? Tyvärr sällan man blir imponerad av kontakten med dem. Det finns förstås undantag och de behöver inte ta åt sig.

Jag tycker att Skatteverket omgående ska ta bort möjligheten att beställa peronbevis över nätet utan elektroniskt ID. Detgår faktiskt inte för mig att betala trängselskatt för familjens bil via internet, eftersom min man är registrerad på den. Så det är skillnad på olika som man brukar säga. Tjugo spänn i trängselskatt är omöjligt att betala enkelt om man inte vill ha autogiro, men fixa personbevis i annans namn är lätt som en plätt.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Överhuvudtaget är det dags för ett nytänkande gällande personuppgifter i det här landet, jag tycker det är absurt att allas personnummer ska gå at tlista på sajter som upplysning.se, ekonomisk info finns ju också men då skickas en kopia till dig, tyvärr räcker det med personnummer för att göra mycket skada då många myndigheter och företag inte kontrollerar om det verkligen är den personen, bara man kan uppge personnummer.

I många andra länder är normalläget att alla personuppgifter är skyddade, jag ser inte det som en inskräkning av offentlighetsprincipen utan en självklarhet.

Det finns inga problem med ett sådant system som iten enkelt kan åtgärdas med vissa undantag eller en praxis med tillståndsgivning från personen i fråga om man tex ansöker om kredit.