fredag 30 maj 2008

Tekniken ligger ofta ett steg före...

Man kan nu skaffa sig ett bredbandsabonnemang via Tre där man inte behöver registrera sig utan kan surfa runt anonymt. Stockholmspolisen tror att detta kommer att öka möjligheten för brottslingar och verkar inte odelat positiv och kommer med idéer om att en lösning skulle kunna vara att det gick att känna av vilken dator (gratulerar) som används i stället för vilket abonnemang det gäller och på så sätt stoppa brottslingarnas datorer. Nåväl, än så länge stoppar vi inte in modemet i örat... Men visst, man kan tänka på olika sätt och det ska man naturligtvis göra också..

På Tre är man kallsinnig till att kontantkorten ska användas till olagligheter. Där utgår man ifrån att kunderna är laglydiga och menar i övrigt att man är en mobiloperatör och inte en polismyndighet.

Intressant det här, vi vill kunna få var anonyma och tekniken hjälper oss. Myndigheterna (det läskiga är att det är vi själva på sätt och vis, finns det två sorters människor?) vill på alla sätt försöka stoppa upp utvecklingen och samla information om oss via signalspaning och andra kontrollmekanismer. Musikindustrins längtan efter att sätta dit IP-nummer som fildelar mycket är också på tapeten. Ibalnd undrar jag om det komemr att finnas några artister kvar till musikindustrin, moderna yngre kosntnärer kanske hoppar över ledet och fildelar sina egna verk i allt större utsträckning. Det har redan börjat...

Jag citerar Falkvinge här nedan:

"Det som händer är att brevhemligheten avskaffas. Vi har inte längre rätt att skicka privata mejl eller att tala oavlyssnat i telefon. Det låter alarmistiskt och överdrivet, men ledarsidorna på t.ex. Svenska Dagbladet och Aftonbladet formulerar det likadant. Det är alltså inte så att kriminellas mejl och telefonsamtal ska avlyssnas ibland. Det är allas mejl och telefonsamtal. Hela tiden. Vi pratar om allmän avlyssning.

Problemet är att vanliga hederliga svenskar inte känner till det. Och när man försöker berätta, så tror de inte på en. Jag kan läsa innantill ur lagförslagen och ändå inte bli trodd. “Det där är ju Östtyskland”, säger folk. De tror helt enkelt att sådant inte kan förekomma i Sverige. Och det är inte heller så att det är ett vansinnigt lagförslag från någon enstaka riksdagsledamot ute på tokfältet — det är ett lagförslag som regeringen driver extremt hårt och som kommer att gå igenom, som det ser ut nu, i en omröstning den 17 juni. " (Falkvinge)

Parallellt med denna önskan att kontrollera oss alla har vi den tekniska utvecklingen och den står förhoppningsvis på användarens sida. Men nästa myndighetssteg kan vara att det blir förbjudet att både sälja och använda oregistrerade kontantkort. Det finns diskussioner redan om detta. Och ivern att hålla kontroll på oss medborgare är helt utan gränser vad det verkar. I bland tycker jag att man som politiker ska ta sig samman och gå emot partipiskan och se sig om efter ett annat jobb om det är konsekvensen av att sätta sig emot frågan om att slå hål på den gamla hederliga brevhemligheten och vår rätt att få förbli anonyma.

Brott måste kunna utredas på annat sätt än att sätta hela den demokratiska grunden ur spel. Där finns den personliga integriteten som en röd tråd. Man ska ha rätt att uttrycka sig och få förbli anonym.



(IDG)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är lustigt att just inom kommunikation så ska alla ses som potentiella förbrytare.
Det sker ju inte i t.ex. trafiken. Eller att så fort du går förbi en juvelerarbutik så står ju inte ägaren där och tar för givet att du ska råna honom.
Du kan ju dessutom köpa en yxa utan att folk tror att du ska yxmörda folk.
Nä.. kommunikation mellan människor har alltid gjort makten rädd. För tänk om folket börjar tänka och utbyta idéer som staten inte har kontroll över.

Mary X Jensen sa...

Precis. Som min man sa alldeles nyss. Vägverket borde göra likadant hålla koll på bilarna (det gör de ju iofs nästan nu) för vem vet just den där Volvon kanske är på väg att begå ett brott någonstans.