fredag 30 maj 2008

Skulle man skriva så här om en man...

Carl Bildt sysslar med könsdiskriminering menar den förre JämO Claes Borgström i en debattartikel i DN och tar i så byxorna spricker och kallar det kränkning av mänskliga rättigheter. Statsministern får också en del av släggan för att inte tala jämställdhetsministern som dessutom är kvinna.

Jag tror nog att de gör så gott de kan allihop i den värld vi lever i, både statsministern och utrikesministern är själva gifta med framgångsrika kvinnor så jag tror inte att någon av dem har så mycket för att hantera kvinnor som våp. Det skulle förmodligen få rejäla återverkningar hemifrån.

Däremot så är våra politiker naturligtvis medvetna om den värld vi lever i och den ser ut som den gör och man måste vara lite smidig när man vill ha förändringar till stånd. Det här vet naturligtvis den kloke Claes Borgström också. Men vill man spetsa till det så vill man. Är man socialdemokrat så vill man förstås trycka till en borgerlig utrikesminister. Självklart.

Men jag vill försvara Carl Bildt som i sin tur nog måste betraktas som en av de mer kommunicerande politikerna vi har här i landet. Genom sin blogg (tidigare e-postbrevet) så ger han alla möjligheter att kommentera och komma till tals på ett ganska unikt sätt. Det ger en känsla av bekantskap om än på avstånd. Det kallar jag jämställdhet och mänsklighet.

När man ser hur pressen beskriver de kvinnor som finns med i världspolitiken så kan man tappa andan. Hade man skrivit så här om en man? Här kan vi snacka om diskriminering av kvinnor, det finns mycket att göra. Den saken är klar. Jag vill minnas att man beskrev nagellacket hos den dåvarande kvinnliga finska försvarsministern. Här finns potential alltså ... till förbättring.

Hårt liv sätter spår
"Allt rouge på kinderna och deintensivt röda läpparna kan inte dölja att hon ser trött ut. Ett liv med ständiga flygresor och jetlag sätter sina spår.
Stelt kliver Rice upp på podiet i designad byxdress och högklackat.
Hon fyrar av ett bländande leende av typen "jag är snäll och ofarlig". När hon i själva verket är Margaret Thatcher i lyxförpackning." (Wolfgang Hansson)

(Aftonbladet)

(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Jens sa...

För mig som arbetar dagligen i en miljö där konflikten finns i varje medborgares traumatiserade nära minne, fattigdomen kryllar utanför min taggtrådstoppade 3-metersmur och sotröken från utrangerade lastbilar från Japan som levererar varor från farliga fabriksmiljöer dominerade av unga kvinnor är Carl Bildts ignorans skrämmande.
Det är en erkänd kunskap för alla som arbetar med både utvecklingsfrågor och konfliktlösning att jämställdhet är en av de mest fundamentala problemen för en balanserad och fredlig utveckling i världens länder samt omtanke om miljön.
Möter man bara män med makt får man helt enkelt inte tillgång till de bästa lösningarna på problemen, utan bara lösningar som passar ens egen världsbild.
I detta avseende är Carl Bildt uppenbart en katastrof. Att aldrig möta kvinnogrupper i besök i konfliktområden innebär både att han missar att skicka signaler om vikten av att stoppa sexuellt våld som finns i konfliktområden och i post-konfliktmiljöer. Han missar också att höra dessa kvinnors egna lösningar på de problem de upplever. Det är oacceptabelt av en utrikesminister.

Mary sa...

Med all respekt för dig Jens och det du säger och den erfarenhet du verkar ha som ligger långt bortom mina egna, så måste jag väl ändå protestera mot att alla problem skulle läggas i just Carl Bildts knä.

Varför skulle han i alla avseenden strunta i kvinnors syn på saken? Vem säger och varför sägs det att han aldrig möter kvinnor. Det låter som om det vore en medveten handling från hans sida? Har det inte snarare med situationer och omständigheter att göra? Han är gift med en kvinna som själv arbetade i konfliktområden han är uppenbarligen högst medveten om vad som pågår.

Jag har oerhört svårt att döma honom specifikt oh personligen som ansvarig för allt elände mot kvinnor och annat i världen...

Däremot håller jag verkligen med om att om kvinnor vore mer inblandade överhuvudtaget så skulle kanske världen vara lugnare, men jag säger bara kanske. För man vet inte.

Men det finns väl ingenting som säger att utrikesministern aldrig kommer att träffa kvinnor och lyssna på deras historier. Jag tycker att det är fel att framställa just honom på det här sättet... Det är bara ensidig kritik mot en person. Men inga konkreta förslag eller påvisande av förebilder till exempel. Mer sakdiskussion är välkommen. Vem vet Carl Bildt kanske startar en grupp som jobbar med dessa frågor rätt vad det är, eller det kanske redan pågår bakom kulisserna? Vad vet jag.

chall sa...

Den där kommentaren av WP är dessutom mer irriterande eftersom ajg är övertygad om att han tycker hangör henne en tjänst. Han beskriver henne ju i positiva ordalag?!?!

Skulle vilja se lite mer av dom kommentarerna när man "ser de trötta ringarna runt ögonen oc hde begynnande magen hos finansminsitern"... om det nu inte vore så att jag inte tror att det blir bättre att vi gör allting till skönhet/utseende.

Suck. Jag antar att vi ska vara glada att han inte skrev "hon är mindre parant och smalare Thatcher"?

JOCA sa...

HAhahahahahahah... så skulle man inte skriva om en man. :)
Kanske för att män inte har rouge och intensivt röda läppar (utom kanske Berlusconi ;) )
Men designad byxdress måste ju vara ett resultat av beundran, då man bara ser mörka kostymer annars.

Skämt åsido, jag har alltid irriterat mig på de där beskrivningarna så fort det är en kvinna med makt.
En man med makt beskrivs väl inte som "Med sin designade slips kliver han stelt upp på podiet och fyrar av sitt bländande leende"... varför tänker jag hela tiden på Berlusconi :)

Trevlig helg!