lördag 10 maj 2008

Överallt är inte skivförsäljningen det viktiga...

I Nigeria delar man ut skivor i samband med konserter och ser dem mer som marknadsföring än som själva intäktsmöjligheten. De har vänt på pannkakan helt enkelt. Spännande eller hur? Se det intressanta TV-programmet K-special Good Copy Bad Copy. Det ger verkligen en bredare bild av vad som är på gång eller snarare pågår på internet. Gamla lagar behöver ses över och en avkriminalisering av upphovsrätten är nödvändig om man inte vill sätta halva befolkningen i finkan. Men allt fler artister börjar förstå vilka möjligheter det nya kan ha för dem själva.

Men det som pågår pågår och det kommer att fortsätta. Under tiden kan vi fundera lite på konsekvenserna av de beslut som nu är på gång att fattas. I Kvällsposten spelar Peter J Olsson upp följande scenario. Det känns som om det är viktigt att dra upp det här gång på gång eftersom det uppenbarligen behövs. Alltid ramlar någon polett ned någonstans.

Om man avkriminaliserar fildelningen helt och funderar i de termer som TV-programmet Good Copy Bad Copy visar så skulle vi slippa det här hotet som finns mot vår praktiska användning av internet. För med de metoder som föreslås med IP-adresskontroll med mera så blandas plötsligt även vi som inte har med saken att göra in. Vi som tycker/tror att vi har rent mjöl i påsen kanske inte har det, när andra får bestämma... För vad är rent mjöl - det är olika det.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: