tisdag 24 juni 2008

Bloggosfären tar fart - då vill man reglera...

Det finns alltid människor som vill reglera och ordna. Annars blir de liksom osäkra. Man kan ofta se på att vissa barn sitter och ordnar knappar i olika ¨färger, sorterar och har sig. De kommer nog att bli byråkrater tänker jag då. Sen finns det andra ungar som är mer experimenterande och vågar ta ut svängarna lite och vågar chansa. Om jag ställer mig längst ut på gungbrädan vad händer då. Hoppsan det small - för det satt ingen i andra änden. Bra då vet man det.

De där byråkraterna växer upp och sen hamnar de i EU, kanske med ett mellanspel i någon myndighet här hemma. De andra hamnar i privata näringslivet som entreprenörer, forskare och journalister kanske. Lite friare inställning till livet.

Byråkraterna kan inte mätas, det är mycket viktigt, på hur mycket vinst de skapar så de mäts på hur väl de följer de regler som finns. Detta har inget med förnuft eller rationalitet att göra utan handlar nog mest om en slags ångest för att inte göra rätt. Uppstår det då något nytt oordnat fenomen så måste det ordnas in i kategorierna så att det kan skapas regler att mäta emot. Annars blir det röra.

Det senaste regelpåhittet jag har hört om är att man nu gärna vill organisera in bloggarna i någon slags EU-ordning. (i det dokumentet finns det förresten möjlighet att ge hals om man har synpunkter på det hela).

Jahaja. Men det har faktiskt bestämts att gurkorna inte behöver vara så raka längre och att det går bra med lite olika former på frukten. Att det blir många dokument skapade kring frågan förvånar inte heller, det ingår i ordnandet, för det måste dokumenteras också. Sen kan man dela upp raka och böjda gurkor och få ytterligare än kategori att ordna med. Det ligger i byråkratens natur. Så det är inte konstigt att man vill regler bloggar också, de är i världens oordning.

Det gäller att fix in i rutan, annars vet man inte vad som kan hända. Att det hela tiden händer saker ändå verkar inte den ordningssamme bry sig om utan det är just att det finns regler som är det viktiga. Sen kan man frångå dem när man inser att de inte funkar. Ni är med?

Bloggar om tankarna kring bloggreglering gör HAX, här finns massor med uppgivna kommentarer samt ytterligare tips på männsikor att kontakta och dessutom länkar till alla EU-papper. Anna Troberg tjongar i ordentligt med vad hon tycker om saken. No doubt. Johan Ingerö har inga funderingar på att registrera sin blogg och visar bild på tjejen som kom på det hela, Marianne Mikko, hon ser lite ordningsam ut så där.

Eftersom det nu kanske för första gången verkligen blev en bloggbävning (Blogge) av stora mått eller kanske ett bloggdrev som kan vara ett annat ord för samma sak så vor det väl riktigt trist om det skulle börja regleras. Många har å andra sidan försökt ordna internet tidigare och det kan bli så här också.

Än är jag inte så upprörd, bara luttrad. Men det kan ändra sig snabbt och ögonen ska hållas på detta, absolut.

Vad som också är intressant vad gäller bloggar är hur man citerar från andra. Inom den vetenskapliga traditionen finns det regler och också inom media i allmänhet, om det kommer bloggartips om detta så vore det nog ganska tacksamt. Det är där med att "give cred where cred is due" som gäller. Beta Alfa skriver mer om saken här. Vi kanske borde skapa en "Bloggokett" som komplement till Netiketten. Bilaga 2A.01 kanske.

Christian skräder inte orden om hur det skulle kunna bli om SD fick vara med och bestämma om reglering av samhället. Tänk er att dem är med och bestämmer vilka kodord FRA ska ha och kolla efter. Det kanske kan räcka med att ha ett utländskt klingande namn då.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tecknen har funnits där länge, men det blir allt tydligare: mörkret sänker sig över upplysningen och vi är på väg in i en ny medeltid. Den förra varade i 1000 år, undrar hur lång denna blir?

Det är fjuttigt i sammanhanget men länken till mig i din bloggroll blev fel även efter rättningen.

Mary sa...

Ja, det gäller väl att hålla på så länge man kan då ;-)

Nu är länken fixad.