tisdag 24 juni 2008

Shit pommes frites...

(Aftonbladet)

Så var det igång igen då. FRA-lagen. Undra på det, det var liksom inte så bra. Men nu verkar det som om folk tänker ta ton igen. Sahlin lovar till och med att riva upp lagen om (s) kommer till makten. Poäng där. Folk gillar inte det här. Det har varit tämligen uppenbart för alla. Smart Mona och väldigt uppenbart. Särskilt på en fråga som (s) i skepnad av Bodström et consortes har lagt. Jag hade också lagt den bollen nu när målet är tomt.

Förvisso finns det dom som vill förringa protesterna och kallar bloggosfären för tekniknördar. Nåväl, jag är faktiskt tant och jag gillar inte just det epitetet. Nästa steg i utbildningen för många är att alla bloggare inte är likadana bara för att vi använder bloggen som ett sätt att publicera oss. Det finns en hel del olika typer av människor inom bloggosfären och förvisso är uttryckssätten väldigt olika, och alla gillar inte allt, men det å andra sidan leder till att det är fler som förstår? Comprendo? Vi hade nog trots allt ganska stort inflytande, kanske inte på själva riksdagsarbetet kanske men på opinionen som skapades i symbios sent omsider med traditionell media.

Det har varit minst sagt omvälvande den senaste tiden. Det är bra att locket inte läggs på här utan att Federley och hans kompis Annie har skakat av sig det värsta nu och vill gå vidare. Förmodligen kan det finnas fler riksdagsledamöter som inte vill vara med om det här spektaklet igen. Flera fick skämmas livet ur sig med all taktik och annat elände som frågan förde med sig. Det var inte så himla bra. Eller hur? Det var bara en som klarade sig ur nätet. Hon har fått mycket beröm och är värd det också.

Filosofiprofessorn Per Bauhn beskriver det hela så bra i sin artikel i SvD idag:

"...Om vi antar att en medborgargemenskap har rätt att skydda sig mot sina fiender, så är det inte i sig orimligt att den spanar på dessa fienders korrespondens. Men att jämställa vänner och fiender som man gör när man behandlar allas korrespondens som potentiellt misstänkt är stötande. Man skulle istället kunna tänka sig mer riktade insatser, där individer och grupper som uttryckligen tar avstånd från och hotar medborgarnas politiska frihet..."

Det är inte signalspaningen vi är emot utan just det där med möjligheten att ställa till det när man ger laglig möjlighet för totalavlyssning av alla medborgare. Det är inte utan att jag kan tycka lite synd om Försvarsministern idag. Han körde ett hårt race i riksdagen. Jag är lite blödig nämligen. Men jag vill bara påpeka att i mina ögon så är det stort att ändra sig. I synnerhet när något blivit galet.

Det blir nog inte tyst om det här på länge... Det känns som ett stort släktbråk.

(intressant)

(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Fredrik L sa...

Om jag får lov att vara besserwisser för en stund, så skulle jag vilja påpeka en sak.

Du och andra menar att Thomas Bodström låg bakom FRA-lagen från början. Detta stämmer nu inte. Han satt visserligen i den regering som la fram departementspromemorian 2005, men det var FÖD som hade författat den. FRA-lagen är Leni Björklunds baby.

Sanningen är att det var Thomas Bodström som stoppade förslaget 2006 med hänvisning till att det inte var rättssäkert. Det var hans egna tjänstemän på JuDep som protesterade mycket högljutt mot hela FRA-lagpaketet.

Mycket kan och bör man lasta Bodström för, men knappast FRA-lagen.

Ibland får man rycka in som djävulens advokat. Nu är det gjort.

Mary sa...

Fredrik L - Tack för det förtydligandet - ska jag lägga på minnet. Men det var trots allt ett socialdemokratiskt inlägg då.