lördag 21 juni 2008

Jan Guillou är ju den moderne Orwell...

Här hemma har under midsommarhelgen lästs boken Fienden inom oss av Jan Guillou. Det läskiga är att den beskriver lite det samhälle vi är rakt på väg mot nu med den nya FRA-lagen som hjälp...

Jag rekommenderar den som tycker att det är svårt att hänga med i tekniken att läsa den här boken. I synnerhet de riksdagsmän som fattar besluten. För konsekvensen av att öppna kranen för massavlyssning av svenska folket leder rakt in i Guillous historia. Riktigt djäkla scary faktiskt...

"Klockan tre på morgonen gör säkerhetspolisen och terroistpolisen tillslag mot ett antal familjer i en Stockholmsförort. Ett femtiotal personer grips och transporteras bort. De gripna får ingen vetskap om vad de är misstänkta för. Men nästa dag exploderar nyheten att "al-Quaida i Sverige" har oskadliggjorts och att landet räddats från den största katastrofen någonsin. Nio perosner häktas som terrorister och därefter utbryter den stora tystnaden. Ingen vet vad som sker i i polisutredningen..." Baksidan av Fienden inom oss.

Vi har haft en liten liknande skandal i Oskarshamns kärnkraftsverk för inte så länge sedan. Den bör inte glömmas bort i sammanhanget. Skyldiga var inte de oskyldiga, men vem var skyldig?

Jan Guillous bok har ISBN 978-91-85625-69-7 och finns som pocket också. Kanske att någon kunde skicka en bok var till alla riksdagsledamöter för påläsning under sommaren? Någons polett kanske trillar ner...


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

9 kommentarer:

Daniel A sa...

Det finns många som inte vill läsa hans böcker av en anledning.
Det är att han tillsammans med Bratt är dom enda politiskt fångna journalisterna vi har i sverige.
Och det är särskilt från borgerligt håll och från s som man inte tycker om honom.
Men han har rätt i mycket.
Och hans specialintresse är ju säkerhetspolitik och att reta gallfebern på dom. Det är ju tack vare detta som han inte får befinna sig på ett plan som landar på amerikansk mark, även om det bara skulle vara för tankning.
Man får inte glömma att IB finns kvar under namnet KSI, men om detta må framtiden berätta.

Vill passa på att lägga in en länk att läsa: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_75452.svd
Detta var ju s som bedrev detta, men det finns inget som säger att borgerlig statsminister inte skulle göra samma sak.

Mary sa...

Jag tänker så här. Jan Guillou må reta många. Men som sagt han skriver bra och just den här storyn är dessutom väldigt målande för ett avlyssningssamhälle i lönndom.

Själv orkar jag exempelvis inte läsa Hamiltonböckerna för jag orkar bara inte med en en beskrivning på fyra sidor av ett vapen. Det har nog mer med intresse att göra...

Jag läste din länk Daniel. Ja, man kan undra vad det är som gör att politiker driver igneom såna här saker. Är de annorlunda från början eller hamnar de i ett vakum mellan mänskligheten och sin egen makt. Jag blir förvånad och har för att kunna sova bestämt mig för att det handlar om mer klantighet än medvetenhet. Man tror ett och det blir ett annat liksom.

Ole Dahlberg sa...

Det finns tre alternativ men bara en lösning:

1. Skrota FRA och Sverige blir lika sårbart som en PC på internet utan anti-virusprogram.

2. Vi fortsätter ha ett laglöst FRA som avlyssnar e-post och internettrafik i hemlighet och utan begränsningar och respekt för den personliga integriteten.

3. Vi ändrar lagen så att vi får ett reglerat FRA som tvingas agera under mycket stora begränsningar och med respekt för den personliga integriteten.

Den enda lösningen röstades fram i onsdags...

Rikard sa...

"Skyldiga var inte de oskyldiga, men vem var skyldig?"

Jag kan inte hjälpa att jag gör kopplingen till nyheten idag om MPAAs resonemang kring bevisfrågan i fildelningsmål:

"[A] copyright holder may not be required to prove particular instances of use by the public when the proof is impossible to produce because the infringer has not kept records of public use"

Alltså, MPAA vill ha rätt att stämma fildelare på $150 000 per fil, utan att komma med bevis om att fildelaren gjort aktuella filer tillgängliga för nedladdning. Deras argument för att slippa bevis? Eftersom det är svårt och ibland omöjligt att bevisa sånt, så ska det inte krävas några bevis.

Sug på den!

källa: Wired, David Kravets blogg

Mary sa...

Hallå hallå, wake up.

Du inbillar dig väl inte att syftet med FRA-lagen är att vara hela Sveriges stora brandvägg?

I så fall är det bättre att detblir lag på att inga datorer få säljas utan antivirus och brandvägg. Något som Telia supporten brukar rekommendera att man ska koppla ur och kör adirekt mot internet. Idiotiskt. Men det snabbar på supportkön.

FRA-lagen handlar om att vi alla blir kontinuerligt bevakade. Hela vår digitala existens bevkas. Jag säger inte att någon kommer att sitta och läsa alla mail hela tiden, eller avlyssna dina telefonsamtal heller. Men man har nu skapat ett verktyg som gör det möjligt. Det är mycket mycket illa.

Thomas sa...

Daniels länk är i sanning läs- o tänkvärd. Bodde under många år i Hamburg o fick där hyfsad bra insikt i hur [dåvarande] DDR var strukturerat för primärt bevaka/behålla makten åt SED. I princip kan sägas, att ½ befolkningen bevakade den andra halvan + en del av sig själva. De öppnade STASI-arkiven, dvs. de som blev bevarade, uppvisar i all sin brutala verklighet hur - för liberalt sinnade - abnormt/absurd detta system var. Och ett bärande fundament i detta system var just oinskränkt avlyssning av medborgarna...
Go figure!

En 'vits' aus der alten Zeiten:
Två DDR-gränssoldater [de gick alltid i par]patrullerar den s.k. 'antikapitalistiska muren' o den ena, tittandes västerut, säger till den andre:
"Vad tänker du på?"
"Samma som du", svarar denna.
"Då måste jag tyvärr arrestera dig", svarar den förste.

Mvh/TJ

Thomas sa...

Fler boktips:
Ann Heberleins utmärkta bok: "Det var inte mitt Fel! - Om konsten att ta ansvar". [ISBN 978-91-534-3040-7].

Utomordentligt läsvärd för människor som identifierat massflykten från ansvar, en massflykt som möjliggjorts och uppmuntrats av rådande, svenskt samhällsklimat.

Mvh/TJ

Thomas sa...

@Thomas 20:41
Korrektur:
"En 'vits' aus der alten Zeiten" ska grammatiskt korrekt vara:
En 'vits' aus den alten Zeiten.

[aus styr dativ, Zeiten är plural o bestämd artikel dativ plural är 'den', inte 'der', plus stark böjning av adjektivet, dvs 'alten'.]
För de som gillar tysk grammatik - rätt lätt räknade, alltså.

[tut mir leid..]

Mvh/TJ

Anonym sa...

Ole Dahlberg sa...

"Det finns tre alternativ men bara en lösning:"

Hur menar du nu ?

"Sverige blir lika sårbart som en PC på internet utan anti-virusprogram."

Vad får du allt ifrån ? Det där var en riktigt usel liknelse.