måndag 16 juni 2008

Min gamle vän kommunalrådet...

(Aftonbladet)

Stefan Cronberg var på sin tid en stridbar och skön typ. Jag minns väl min beundran som ung moderat. På den tiden så blyg att jag alltid satte mig längst bak i lokalen och gärna bakom en pelare för att ingen skulle fråga mig nå´t. Jag var verkligen gröngöling då. Borde kanske varit med i ungdomsförbundet med mina 23 år. Men jag var faktiskt tvåbarnsmamma i den åldern och levde ett annat sorts liv med hus, oljeläckand Folkvagn, tax och långt till affären.

Med min gula kappa runt den gravida magen gick jag till mitt första val och röstade på Gösta Bohman och moderata samlingspartiet. Så har det förblivit, inte för att jag gillar allt, men det mesta. Många års aktiviteter, kandidatskolor, olika förtroendeuppdrag och inte minst Medborgarskolan blev det. Sen blev ungarna stora och jag gav mig in i IT-och mediabranschen.

Tjugofem års privat och mycket kul yrkeskarriär och nu "back in politics". Visst fasen vill man förändra och tycka och ta ton. Vara med och vara emot och kanske vara besvärlig också men det hör till det politiska engagemanget. Politik, blod och hjärta och engagemang, inte så instrumentellt utan inspirerande ska det vara.

Stefan Cronberg, Jan-Olov Sundström samt Anders Gustaf blev mina förebilder. De var på den tiden kommunalråd i Österåker, Sollentuna och Solna och tog mycket plats i debatten Jag beundrade dem väldigt mycket. De var unga och de var kaxiga och de tog för sig, de obstruerade och de var engagerade. Det var sån jag ville bli.

När jag flyttade till Österåker för 10 år sedan så fanns Stefan Cronberg och Jan-Olov Sundström här. Den senare gift med nuvarande kommunalrådet Ingela Gardner Sundström. Det har för mig varit extra roligt, för idag är de inte bara förebilder utan också goda vänner. Jag har fortfarande mycket att lära, men kan också tillföra en del numera. Blygseln har försvunnit.

Idag tar Stefan Cronberg ordet - och skriver till de unga politikerna:

Bästa YY!

Jag förstår att det kan vara svårt att gå emot sitt partis majoritet, framför allt om man är ung. Ej heller vet jag om Du sympatiserar med FRA-propositionen. Emellertid lär historien att ibland kan det goda bli det bästas fiende.

Att kopiera över all vår kommunikation till en dator
som kontrolleras av regeringen i ett land är en demokratisk fara. Tänk vilka
enorma kunskaper KGB eller Naziregimen haft om man haft sådana instrument. Min förhoppning är att Du och många av Din generation säger nej eller avstår.

Bästa hälsningar Stefan Cronberg

Bäste XX!

Vi har aldrig mötts, men Du lär ha rötter i Österåker och därför tillskriver jag även Dig.

Jag har en gång upplevt hur en moderat riksdagsman på 1970-talet, Tore Nilsson i Agnäs, röstade mot partiet och enligt sin övertygelse ( utbyggnad av vattenkraften). Och då var Gösta Bohman partiledaren; och minst sagt av en annan kaliber än dagens ledning. Tore vann stor respekt. Det vore beklagligt om Du och YY var med om att ge staten detta maktinstrument, som i onda tider verkligen kan missbrukas.


Stefan Cronberg (kommunstyrelseordförande i
österåker 1977-88)

Unga riksdagsmän och kvinnor är en sak och sen är det muf som busar med statsministern och blir stoppade av SÄPO. Jag vet inte om han håller sig för skratt just nu, men jag har sett att han har humor. Ingen kan i alla fall klaga på engagemanget i den här frågan, eller hur? Alla vi kan inte vara dumma i huvudet. Det är verkligen många som inte är för den här lagen. Av olika skäl dessutom. Det kan inte vara lätt för den politiker som nu försöker tala för den.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Dagens länkskörd, den röd, grön, blå och allsköns färgad - det här är inte partipolitik det är människor med engagemang: Emma, Nikke, Trotten, Blogge Bloggbävning - har aktuella länkar till tidningsartiklar. Rick, Steve Lando, Christian, WitchBitch, Rosetta, Basic, Radikalen, Erik L, Svensson, Join Simon, Humlan, Alter Ego, Bent, Aspiebloggen, Alter Ego, Ringborg diskuterar Focault , Min gamle kollega Anders Lotsson, Peter J Olsson, Mildner på Sydsvenskan, Drottningsylt, Projo, HAX, LAKE, Basic, Kryptoblogg, Jörgen L, Badlands Hyena (satir), Badlands Hyena 2, lika mycket satir, Erixon, Ingerö, Hartman, Anna Troberg

Killen som inte gillar bloggosfären men däremot FRA (en del av oss bloggare är journalister och jag kan ibland hålla med om att man ska hålla igen lite)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså, den här Marcus Svensson skrämmer mig mer och mer.
Fruktansvärt arrogant!

"Smålandsposten verkar för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande", enligt wikipedia.

Så det är en högertidning... kanske väldigt mycket höger...?

Anonym sa...

Det där med att alla vi kan inte vara dumma i huvudet är det nog lite si och så med. Jag kände mig jättekorkad när jag inte på rak arm kunde säga emot att FRA bara är som en trafikpolis som plockar upp dom som kör lite vingligt. Det krävde en hel del tankearbete innan jag kom på vad som var fel på det argumentet. Jag tror det heter "förutsägbarhetsprincipen": en medborgare måste ha en chans att veta vad som är rätt och fel, och köra på fyllan det gör man bara inte, eller hur! Men får man köpa kjolar på postorder från Pakistan? (se: http://www.dr.dk/Nyheder/Penge/2008/06/16/065755.htm )

Mary X Jensen sa...

Jo då lite dumma är vi väl per mans...

Anonym sa...

Tack google:
2.1 Vad är rättssäkerhet?
Definitionen av rättssäkerhet indelas i två säkerhetsbegrepp: Formell och materiell säkerhet. Den formella rättssäkerheten omfattas av förutsägbarhetsprincipen som innebär att straffet för ett visst brott skall vara förutsägbart. Indirekt skulle det kunna formuleras som så att kännedom om vilken påföljden kan bli för ett brott skall kunna avskräcka individen från att utföra brottet. Till denna princip hör också förbudet mot att retroaktivt bestraffa någon för ett tidigare brott.
www.diva-portal.org/diva/getDocument?urn_nbn_se_oru_diva-1515-2__fulltext.pdf
Om man inte vet vad FRA fiskar efter så vet man ju inte riktigt hur man ska bete sig, eller hur? Och eftersom man inte kan få veta hur deras hemliga krokar ser ut, så blir det ju stört omöjligt att ens försöka kommunicera laglydigt.
Tänker jag fel här? Om jag ser en trafikpolis så nog jäklar har jag vett att lätta på gasen!