tisdag 17 juni 2008

Försök inte byta ämne nu...

Sverige ska tillsätta en klimatanordnare i regeringskansliet. Ja, det var intressant att få veta. Men inte just nu faktiskt. Det är fler frågor som dyker upp för att kanske rikta uppmärksamheten på annat ställe.

Avledning är en känd metodik i barnuppfostran, den brukar fungera. Men inte på tänkande vuxna. Just nu så har vi annat att fundera över. Det finns nämligen en kran utan packning som ska åtgärdas. Det andra kan vänta. Annars blir det faktiskt översvämning.

Min besvikelse blev väldigt stor när jag såg statsministern uttala sig i TV igår kväll. Uttalandet finns mitt i inslaget. Han säger att det viktigaste är att alla röstar lika annars kan vi inte ha en koalitionsregering menade han. Då undrar jag - kan man inte träna på en annan fråga än just FRA-lagen. Den är inte bra i sin utformning, det säger de flesta allt från experter på teknik och juridik till de riksdagsledamöter som nu ska tränas i att rösta gemensamt - om en lag som innebär ett av de största ingreppen i den personliga integriteten! Som slarvigt och aningens nonchalant försvaras av ledande politiker. De säger saker som - det var det bästa vi har haft hittills, den är i alla fall bättre än förut. Självklart börjar man fundera över vad det är som driver regeringen att så absolut och bestämt genomföra detta beslut. Finns det makroperspektiv som vi inte känner till? Finns det löften som är givna? Eller har man försökt dölja det faktum att det lagen medger redan pågår? Efter gårdagens avslöjande i Rapport kan man undra.

Idag blir det debatt i riksdagen, många kommer att sitta på läktaren. Själv ska jag följa debatten via web-TV, från riksdagens webbplats. Kan vara lagom att ha i bakgrunden för att höra vad som sägs. Det är med stor spänning och faktiskt också oro jag tänker lyssna idag. Om nu inte regeringen själv (och då menar jag främst statsministern) inte har större fingertoppskänsla än så här, ja då vet jag inte vad jag ska tro. Då blir det jobbigt att vara moderat, verkligen...

Jag tycker att man ska kämpa hemma innan man ger sig av. Rösta Nej säger DNs ledare idag. Ingreppet i den personliga integriteten saknar alla proportioner menar skribenten

"Ungefär så ser läget ut inför onsdagens riksdagsbeslut om den omstridda FRA-lagen. Att känslorna svallar är inte det minsta konstigt. För första gången blir det i Sverige lagligt att avlyssna personer som inte misstänkts för något brott. Läs den meningen en gång till: Det blir lagligt att avlyssna personer som inte misstänks för något brott. Den här gången pratar vi inte om Jemen, Nordkorea eller gamla Östtyskland. Den här gången pratar vi om Sverige. I dag."

Nej, det är inte det minsta roligt att vara moderat idag. Jag vet att jag delar den känslan med många. Debattartikel i Aftonbladet muntrar inte upp precis. Terror utifrån är otäckt - upplevd terror inifrån är värre. Som sagt sällan kul att känna att man går emot sina egna led. Men ibland måste man för att inte dagtinga med sitt eget samvete och sin övertygelse. Killen som talar om att kejsaren är naken. Att man överhuvudtaget kan sätta sig emot en sån här viktig symbolfråga, det övergår mitt förstånd.
Dagens aktuella länkskörd, den är röd, grön, blå och allsköns färgad - det här är inte partipolitik det är människor med engagemang som uttrycker sig på väldigt många olika sätt: Mårten - illojalitet eller mod, Emma, Nikke, Alter EgoTrotten, Blogge Bloggbävning - har aktuella länkar till tidningsartiklar. Rick, Steve Lando, Christian, WitchBitch, Rosetta, Basic, Radikalen, Erik L, Svensson, Join Simon, Humlan, Alter Ego, Bent, Aspiebloggen, Alter Ego, Ringborg diskuterar Focault , Min gamle kollega Anders Lotsson, Peter J Olsson, Mildner på Sydsvenskan, Drottningsylt, Projo, HAX, LAKE, Basic, Kryptoblogg, Jörgen L, Badlands Hyena (satir), Badlands Hyena 2, lika mycket satir, Erixon, Ingerö, Svensson, Kamferdroppar, Poet on the Run, Dimitri, 10363, Peter Karlberg, Piece of The Mind, Klokbok, frendo, embryo-för att det behövs mitt i alltihopa, Stationsvakt - kan man gömma ord och samtidigt visa dem? Tommy k j, Ingerö - tre poster, WhatismrGreen, Fridholm , Kulturbloggen.com, Dexion i Corren, Oscar, Rick, Gester med ord, Paf, Peter J O, Waldemar i Skiften,- här finns fler intressanta artiklar,
Vad tycker du om Creeper - enkät, Anna, Roya och Matilda, Magnus A, Steve Lando, Farmorgun, Bloggbävningens anfader, Henrik Sjöholm, Isobel, Svensson, Gardebring , Projo, Attilla - en teckning säger mer än ord, Pastey - ett utdrag ur Orwells 1984, Andra sidan - övervakning är trygghet. Va? (min kommentar), Christian Valtersson, Drottningsylt, och Knuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

POLITIKERNA ÄR KRIMINELLA.

Inget snack om saken.

Fram med giljotinerna.

Dom behöver rappas på öppen gata.

Monika Ringborg sa...

Nej du har rätt, det är en verklig märklig motivering de anger i debattartikeln i Aftonbladet för sitt ja till FRA.

Daniel A sa...

Vad gör man när man tycker att politikerna inte gör sitt jobb???
Sitter med armarna i kors och väntar på nästa val?
Det finns många lagar som är till för att skydda oss då vi inte vet vårt egna bästa (t.ex. inom alkoholen, narkotika, fartgränser m.m.)
Men frågan är om inte detta är det största förmynderiet egentligen. Att avlyssna folk så att dom har rätt tankar.
Inte för att verka konspiratorisk, men detta är den stora lagen som genomförs. Sedan är det lätt att göra småjusteringar såsom åsiktsregistrering (vilket redan finns) och kontaktnätsregistrering (vilket också redan finns).
Detta kan man sedan skicka till andra länders underättelsetjänster så att dom stora pojkarna kan leka på riktigt höga nivåer. (vilket egentligen också redan sker).

PW sa...

Ja idag är det jobbigt att vara moderat. Eller man kanske ska se det som att det är vi som är emot lagen som är de riktiga moderaterna och de som tänker rösta för är svikare... Hur som helst så skjuter sig den här alliansregeringen i sank så det skvätter om det!

Drottningen sa...

Eller hur? När jag hörde Fredrik imorse så tänkte jag att antingen är han duktigt hunsad av någon eller så har det brunnit i skallen.

Sen tänkte jag att Fredrik kanske inte ska vara statsminister om han säljer ut oss på det där viset.