torsdag 26 juni 2008

Nu blir det fläderblomssaft...

Värme kräver att man dricker mycket. Jag dricker helst vatten, men ibland så vill man ha något med smak.
Den här tiden på året står flädern i blom hemma hos oss och då vill jag göra saft. Det är så himla gott med just fläderblomssaft, som den är eller till drinkar eller sorbé. Det här känns särskilt avkopplande när man haft huvudet fyllt av FRA-lagar och annat under längre tid. Kanske det rent av blir så att man återgår till domestiken...

Vad du behöver:

30 fläderblomsklasar ungefär
2 kg socker
2 liter vatten
50 gram citronsyra
3 tvättade och skivade citroner

Stor bunke

Hur som helst fram med saxen och en bunke och ut i trädgården och klipp av 30 stycken blommor (obs! ta reda på om du inte vet att det är en äkta fläder som det går att göra saft av)

Skölj blommorna under rinnande vatten det brukar vara präktigt med löss. Låt se sedan rinna av i ett durkslag. Under tiden kokar du vatten och socker till en lag. Medan vattnet kokar så tvättar du citronerna ordentligt och skär dem sedan i tunna skivor som du delar i fyra bitar.

Tag fram en stor pyts, eller hink eller nå´t. Lägg i blommorna, strö över citronsyra och lägg i citroner, häll på sockerlagen och rör runt alltihopa en stund. Sen på med något lock av något slag och så ska det stå svalt i fem dygn. Jag brukar röra om ibland när jag kommer ihåg.

Sen är det klart. Sila genom saftduk och häll på flaskor, frys kuber som du kan lägga i sommardrinkarna, eller rent av i platspåsar som du kan tina och använda som vanlig saft sen...

Sommarsmaskigt är vad det är.

(SvD)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

Faster Sven sa...

Ska det verkligen vara två kilo socker till så där litet fläder? (Jag har massor av fläder här i närheten och vill gärna göra ett hemkok...)

Mary sa...

Ja det står så i mitt recept i alla fall. Det brukar bli bra.

Fläderblomssaft är oerhört drygt så det blir inte så mycket socker i varje glas. Kanske en tröst. Jag dricker så lite saft och grejor så jag har slutat bry mig nu. Likadnat med fettet, använder bara smör och oljor och feta mjölkprodukter. Har märkt att jag mår bättre helt enkelt och man behöver inte ta så mycket av något.

Michael sa...

Min sambo gjorde fläder saft förra veckan och av resultatet kan vi konstatera att man definitivt hade kunnat använda mindre socker än vad receptet föreslog. I receptet hon använde sig av var det samma proportioner som i ditt recept - 1 kg socker per 1 liter vätska. Hon använde drygt 0,75 kg socker per liter vätska istället och t o m det var för sött enligt oss. 0,5 kg hade räckt!

Så om man inte är överförtjust i översöta drycker (tänk Coca-cola och annan läsk) utan föredrar något enklare (tänk Bonaquas "saft-vatten") är mindre socker att föredra.

Mary sa...

Vad bra då. Jag har lite blommor kvar - ska göra en mindre sötad variant också då för att testa. Tack för tipset.

Vidugavia sa...

Det bär mig faktiskt lite emot att hjälpa en moderat men såhär i sommartider känner jag mig generös.

Det går faktiskt utmärkt att även göra motsvarande dricka på blomman av älggräs/älgört vilket är lättare att få tag på än fläder. Blommorna är förstås lite mindre, så man får ta fler. Brukar själv göra det varje sommar.

Galaxa sa...

En Sodastream eller WasserMax hemma? Tag en liten skvätt alt. några matskedar fryst flädersaft och häll på kolsyrat vatten. Blir som en sort cider, fast godare!