tisdag 17 juni 2008

Nu börjar man diskutera hur man ska slippa undan...

Mary tänker högt idag och fyller på vartefter ...

Aftonbladet toppar just nu med en lista över lämpliga program och möjligheter som gör att man kan skydda sig mot avlyssning. De finns redan här de där programmen och vilka tror ni använder dem. Troligen terroristerna och andra med gråzonslivsstil. Nu ska alla vanliga människor också försöka skydda sig. Från staten!!! Är inte det obehagligt? Anna ger sin syn här på vem vi ska vara rädda för nu. Dimitri reflekterar över vilka invånare det är som skulle kunna behöva vara extra rädda och menar att det är vi som protesterar, exempelvis mot FRA-lagen.

Läskigt va? När jag häromdagen satt och skrev här på bloggen så blev min internetkoppling oerhört seg och jag fick en panikliknande känsla av att någon hade strypt min tillgång till internet. Det går att göra redan idag. Men sker väl knappast på grund av vad man säger på nätet idag utom i undantagsfall då. Men vem har tolkningsföreträdet? Men tänk om det skulle bli så i en framtid, en hint från FRA och regeringen kan beordra teleoperatörerna att stänga av eller begränsa vissa personers tillgång till internet för att slippa opinion. Detta har redan hänt. Tekniken är redan på plats. Men mottekniken finns också förstås.

Jag känner mig rädd och märker hur jag redan börjar ändra mitt beteende och funderar kring vad som händer när man är en "whistleblower", nåt som alla säger vilja ha så länge man själv kan styra dem. Borde jag verkligen skriva det här? Blir jag utesluten ur gemenskapen? Kommer det att begränsa mig i framtiden, att jag inte håller med om allt och dessutom uttrycker det? En politisk karriär kan jag glömma. Obehagligt. Detta bara för att regeringen som jag själv varit med och jobbat för inte verkar vilja bry sig om vad väljarna tycker i den här saken. Fler än jag börjar känna sig illa till mods. Emma har fixat sig ett virtuellt högkvarter i Riksdagen och väntar på att debatten ska börja.

Samtidigt så vet man att det står i lagen att regeringen svarar inför riksdagen - inte tvärtom. Jag hoppas att det kommer att visa sig idag. "Regeringen styr riket. Den är ansvarig inför riksdagen.”1 kap. 6 § regeringsformen" påminner Monica om på sin blogg. Vad tänker regeringen på? Som moderat valarbetare i vingården smärtar det också att se hur socialdemokraterna sitter och ler utmed bänkraderna och tänker - Hur ska de klara ut det här nu? Bloggkungen reflekterar också.

(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Aktuell länkskörd, den är röd, grön, blå och allsköns färgad - det här är inte partipolitik det är människor med engagemang som uttrycker sig på väldigt många olika sätt: Attila tecknar och skriver, Erik L - polisanmäler FRA, Mårten - illojalitet eller mod, Emma, Kurvigheter, Nikke, Alter EgoTrotten, Blogge Bloggbävning - har aktuella länkar till tidningsartiklar. Rick, Steve Lando, Christian, WitchBitch, Rosetta, Basic, Radikalen, Erik L, Svensson, Join Simon, Humlan, Alter Ego, Bent, Aspiebloggen, Alter Ego, Ringborg diskuterar Focault , Min gamle kollega Anders Lotsson, Peter J Olsson, Mildner på Sydsvenskan, Drottningsylt, Projo, HAX, LAKE, Basic, Kryptoblogg, Jörgen L, Badlands Hyena (satir), Badlands Hyena 2, lika mycket satir, Erixon, Ingerö, Svensson, Kamferdroppar, Poet on the Run, Dimitri, 10363, Peter Karlberg, Piece of The Mind, Klokbok, frendo, embryo-för att det behövs mitt i alltihopa, Stationsvakt - kan man gömma ord och samtidigt visa dem? Tommy k j, Ingerö - tre poster, WhatismrGreen, Fridholm , Kulturbloggen.com, Dexion i Corren, Oscar, Rick, Gester med ord, Paf, Peter J O, Waldemar i Skiften,- här finns fler intressanta artiklar,Vad tycker du om Creeper - enkät, Anna, Roya och Matilda, Magnus A, Steve Lando, Farmorgun, Bloggbävningens anfader, Henrik Sjöholm, Isobel, Svensson, Gardebring , Projo, Attilla - en teckning säger mer än ord, Pastey - ett utdrag ur Orwells 1984, Andra sidan - övervakning är trygghet. Va? (min kommentar), Christian Valtersson, Drottningsylt, och Knuff
4 kommentarer:

Anonym sa...

Men hur tusan ska man kunna skydda sig mot generell inhämtning av trafikdata? Det kan man ju bara göra i viss utsträckning och på vissa plattformar. Rapport berättade ju igår om trafikdatalagringen. FRA har sysslat med detta i minst 10 år, och nu blir det också lagligt.

/Jakob

Björn Felten sa...

@Jacob: Som jag förklarar i mitt senaste blogginlägg, så är det både praktiskt och tekniskt omöjligt att åstadkomma ens en bråkdel av den övervakning som politikerna inbillar sig att FRA skall kunna utföra.

Det kan FRA komma undan med eftersom de är så superhemliga att de till exempel aldrig behöver presentera en verksamhetsberättelse eller annan form av redovisning av samhällets ROI (return on investment).

Det enda som betyder något är att FRA nu väldigt enkelt kan begära rejält höjda budgetanslag. En ny form av budget-ubåtar med andra ord.

Anonym sa...

Inte för att verka tjatig, då jag hänger här lite för mycket...
I alla fall så tror jag verkligen att dagens regering inte vill bli omvald.
Det är den enda riktiga orsaken jag kan komma på.
För hade det varit yttre påverkningar så hade dom väl smygit med det på ett finare sätt.

Unknown sa...

Statsministern verkar inte förstå att regeringen ansvarar inför riksdagen, det var uppenbart i tv4:s kvällsnyheter igår. Han verkar dessutom inte ha någon som helst koll på vad hans egna gräsrötter tycker, eller folk i allmänhet, eller vad tidningarna skrivit. Han gör exakt det som jag önskade skulle försvinna med regeringen Persson, fast värre... Det är tufft att vara borgerlig sympatisör när det sitter sådana människor på toppen.

Mary, om du är rädd för konsekvenser från ditt parti p.g.a. vad du säger är det nog dags att byta parti. Det skulle vara ett bra läge nu för nej-röstande borjerliga riksdagspolitiker att starta ett äkta liberalt borgerligt parti som inte komprimissar vad gäller integritet...