söndag 1 juni 2008

På Medborgarplatsen i går..

Jag var inte där personligen men mitt bland alla löpare hände det något annat fascinerande i Stockholm i går - det avslöjades att en högre tjänsteman (självaste överdirektören) inom FRA talat om för piratpartiets Rick Falkvinge att avlyssning inom FRA inte är någon nytt som kommer att påbörjas från den dagen den nya lagen om signalspaning eventuellt går igenom, den har nämligen pågått under längre tid.

Ja, vad ska man säga. Avlyssning sker alltså redan. Suck... Är det en skandal? Det får man väl lov att kalla det hela, det känns så i hela kroppen. Den som minns IB-affären kanske nickar igenkännande nu. Det har alltså inte tagit slut och vi får väl hoppas att traditionell media hänger på nu och nystar upp i detta lite mer. De som kommer från riktiga vänstern har sin syn på hur övervakningen i Sverige gått till.

Inom bloggosfären har vi kämpat på länge, inte minst inom piratpartiet har man kört hårt. Men detta är en partiövergripande fråga - det handlar om oss alla. Så att jag som moderat och frihetstänkande inte vill att den här avlyssningslagen eller kontrollsamhället överhuvudtaget ska få mer fäste än det redan har är helt i sin ordning. Enligt mitt sätt att se. Många moderater delar denna syn med mig. Vi får hoppas att det finns riksdagsledamöter som har mod nog att säga ifrån om det blir aktuellt, men det är kort om tid.

Det känns lite viktigt att slå fast det Oscar Swartz beskriver i sin blogg:

I Sverige utgår all makt från folket enligt grundlagarna. Det innebär att staten och myndigheterna är folkets tjänare - inte tvärtom. Alla fri- och rättigheter finns hos folket EGENTLIGEN. Men folket kan välja att ge upp en del av dem till staten. På vissa villkor.

Exempelvis kan vi medborgare säga följande: Staten får inte sitta och lyssna på våra telefonsamtal. Men under vissa begränsade omständigheter går vi med på det. Om en person är misstänkt för ett grovt brott och kloka män och kvinnor (som anställts av oss medborgare i tjänster som poliser eller åklagare) kommer fram till att det för utredningen av brottet är nödvändigt att avlyssna just den personen, ja då kan vi gå med på att det får ske. Men en domare skall titta på fallet först och bedöma om det verkligen är så att den där avlyssningen är nödvändig. Och dessutom skall vi ha en nämnd som i efterhand går igenom alla de där fallen och ser till att rättigheterna vi ger upp inte missbrukas av staten.

Man kan sympatisera med att det spanas för helt oskyldig är inte omvärlden. Men att det spanas och samlas vardagsuppgifter om oss alla för att se om det eventuellt kan ha någon betydelse senare är inte OK.

Min gamle och käre kollega Anders Lotsson skriver om det hela här. En sammanställning om olika lagar finns här. Läs dem det är viktigt att det tydliggörs. Man bör läsa det här utifrån olika vinklar. Vi har alla olika sätt att uttrycka oss på och olika sätt att förstå. Men vi är överens om att vi vill ha kvar vår personliga integritet. Ska det vara så svårt att förstå? Med hopp om att det tar fart i övriga media för just nu är det tyst. Kanske att det pågår nå´t...

(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Så här över ett dygn efter avslöjandet måste nog presentationen av nyheten betecknas som ett taktiskt misstag.

Media ryggar uppenbarligen tillbaka när de ser att det är piratpartiet som går ut med avslöjandet. Rick borde i stället ha agerat tillsammans med en redaktion. Den kunde sedan ha spräckt nyheten:

“Rapport kan ikväll avslöja att…”

I ett sånt läge är alla mer eller mindre tvingade att följa efter och ta upp saken.

Sorry, men så funkar det. I det här fallet var det tydligen fel på budbäraren. Då är det mycket svårt att få något genomslag i media.

Det var alltså dumt att släppa nyheten till alla vid demonstrationen. Detta är typiskt ett sånt avlöjande som ska behandlas med exklusivitet, och förbehållas en enda redaktion.

Av det Rick skrev tidigare fick jag också intrycket att minst en redaktion var inblandad. Men var är den nu i så fall?

/ Pontus D

Mary sa...

Personligen bryr jag mig int eså mycket om avslöjande och taktik här. Det är att frågan belyses som är viktigt. Det bör finnas många vinklar för kreativa redaktioner.

Avslöja kan vi göra hela tiden egentligen.

Men att försöka förstå vad som pågår är värre och svårare att förklara vad det verkar. Jag tror faktiskt inte ens att alla som röstar riktigt greppar omfattningen av det som är på gång. Det är oroväckande.

Rick Falkvinge (pp) sa...

Pontus D: Skriver du samma sak här nu?

Nej, media ryggade inte tillbaka ett dugg över avsändaren. Jag vet inte varför du är övertygad om det, men det hade inget med saken att göra.

Rick Falkvinge (pp) sa...

Mary: Det var förresten mer än "en högre tjänsteman", det var självaste överdirektören (!).

Henrik sa...

De riksdagsledamöter som har tänkt rösta igenom den här groteska lagen borde, var och en av dem, konfronteras med konkreta, precisa och inträngande frågor som kräver konkreta och precisa svar. Kan de inte ge ordentliga svar på frågor beträffande såväl vad som har varit som vad som komma ska eller kan, är det när det gäller en sådan här sak deras förbannade skyldighet att ta reda på svaren. ”Men, jag visste ju inget” är inte någon giltig framtida ursäkt för den som har blivit uppmärksammad.


Mary sa...

Rick - jag skrev dit överdirektören ;-) så att det blir rätt.

Detta kommer att spridas och jag tror och hoppas på att redaktionerna jobbar på sina egna vinklar nu ;-)

Rätt sammanhang på Medborgarplatsen om jag får säga.

Anonym sa...

Rick har förklarat på sin blogg vilken mediestrategi man valde från början. I sista stund blev man tvungen att byta spår.

Jag har uppenbarligen dragit förhastade slutsatser, och gör härmed en hel pudel.

/ Pontus D

LeoB sa...

Mary,

Du skriver att självaste överdirektören för FRA sagt att den här signalspaningne har pågått länge. Jag är inte så förvånad.

Echelon (USAs halvmilitära signal-spanning på data och teletrafik) påstods ju länge vara en myt. Jag skulle väl inte direkt passa som spion, men tillräckligt paranoid för att tro att Echelon i en eller annan form finns/har funnits är jag.

Jag är också tillräckligt paranoid för att tro att information därifrån har läckt ut till företag till USA som därigenom fått en konkurrensfördel.

Vi kan naturligtvis inte mycket veta om detaljerna. De som avslöjar vill nog inte själva bli avslöjade och då får man nog vara försiktig med detaljer.

Det är en smula märkligt att det här får ny aktualitet via fildelningen. Många aspekter av det har tidigare bara passerat utan mycket reaktioner. Man har kallat de som klagat för en paranoid vänster.

Lars Ericsson sa...

Måste säga att jag blev något förvånad när jag såg IDG:s rubrik "Telefonavlyssning inget nytt för FRA". Den vinkeln saknar väl nyhetsvärde?

FRA har mer än en gång bekräftat att man redan sysslar med inhämtning av såväl telefon- som datatrafik. Då debatten tog fart i fjol kände sig uppenbarligen FRA-ledningen föranlåten att påpeka detta återigen.

I ett försök att blidka opinionen gick man ut i ett teveinslag och förklarade att FRA-lagen inte innebär något nytt, förutom själva kabelinhämtningen:

Man kan av debatten runt lagförslaget få intryck av att det är en helt ny verksamhet för FRA att avlyssna telefontrafik och e-mail.

Men enligt FRA är den enda skillnaden att informationsmängden man kan komma åt via kabel är mer omfattande, att verksamheten regleras och att det för första gången införs särskilda granskningsorgan till skydd för den personliga integriteten:

Mats Nordqvist, FRA:
-Vi har ju redan tidigare inhämtat till exempel e-mailtrafik men då med begränsningen att den varit eterbunden, så att där skiljer väldigt lite.


Vid riksdagshearingen i april 2007 framgick det också att FRA redan avlyssnar tele- och datatrafik. Ingvar Åkesson nämnde t.ex. att man i dagsläget filtrerar med hjälp av c:a en kvarts miljon sökbegrepp.

Att sökbegreppen utgörs av bl.a. telefonnummer och e-postadresser sades också under hearingen.

Det som däremot ingen utomstående vet, är i vilken utsträckning som spaningen riktats mot personer i Sverige eller svenskar i utlandet.

Anonym sa...

Korkad mediastrategi. Gör om, gör rätt. Sätt upp en namninsamling. Nämn inte piratpartiet. Gör om gör rätt.
/Erik


Detta inlägg och att din IP-adress har läst det har lagrats i svenska statens databas för all framtid. Informationen kan komma att användas för att fastställa en profil på dig, vid behov.