Arbetet med att finna syndabockar och sparka på de som redan ligger tar bort fokus från det viktiga. Sakfrågan är FRA-lagen, inte hur en och annan ung riksdagsman inte orkade stå emot trycket. Flera försökte men de förlorade mot etablissemanget. Det borde handla mer om hur vi vill att det ska vara beskaffat. Poltitisk strategi och teknik har det handlat om. Det blev en tävling om makten.
Platon sa ungefär: Det är inte förrän vid 50-års ålder man är danad att inträda i statens högre ämbeten. Det där kanske vi ska fundera lite på framöver...
Så sluta nu att hacka på de som inte klarade av att stå emot trycket. Ge er på dem som tryckte istället. Det är värre krafter det. I synnerhet kan jag irritera mig på att vuxna människor ägnar sig åt att attackera dem som redan ligger ner. Nu talar jag inte bara om det som hände i riksdagen utan även det som händer på en del bloggar. Det är typisk propagandateknik när den är som sämst. Mobbning är avskyvärt och skall hållas undan. De flesta av oss är trots allt bara små skitar i universum, det är bra att komma ihåg det. Sanna R skriver klokt här, man kan inte vara arg på enskilda bara för att de förlorat. Man kan hålla det till sak i stället för till person.
Heder åt Camilla Lindberg nu som lyckades klara sig igenom nätet och fick vara med i Riksdagen. Jag är säker på Karl Sigfrid hade röstat nej om han bara fått vara med. Han blev liksom utskjuten från skeppet och fick stå på stranden. Vad skulle han göra? Federley och annie kämpade så gott de kunde, men de förlorade. Bråka inte på dem,. de försökte i alla fall. Det kommer säkert att gjuta mod i andra till nästa gång. För vilken riksdagsman vill bli behandlad på det här sättet?
Andra bloggar: Dexion
(Aftonbladet)
(SvD)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, taktik, mobbning, FRA. riksdagen, regeringen
19 kommentarer:
Om "enskilda personer" väljer att sälja ut och inte respektera min integritet, så får de nog allt räkna med att andra enskilda personer inte heller bryr sig om deras personliga integritet.
Hade Federley och Johansson verkligen velat stoppa lagen så hade man yrkat på avslag i riksdagen och inte på en återremiss för att få till kosmetiska ändringar för att ge sig själv alibi för att gå emot allt de tidigare sagt.
Även Karl Sigfrid och de andra som VALDE att kvitta ut sig hade ett VAL om de skulle ta den lätta vägen ut och befinna sig någon annan stans eller om de faktiskt skulle göra slag i sin kritik och gå till riksdagen och rösta.
I mitt sätt att se det så ser jag ingen anledning att visa respekt för någon borgerlig riksdagspolitiker i dagslägen, såvida den personen inte visar sig heta Camilla Lindberg
Alla hade nog inte ett val. Grupptrycket kan vara satans så hårt. Styrka att gå emot det är inte många förunnat att ha.
Det som hände var en komplex gruppsituation i sig värd en C-uppsats tycker jag.
Man kan inte tacka och hylla de som sviker ens förtroende, för då hyllar man för hennes mod att svika sitt löfte? En fett svikare är vad de är!
Studera lite gruppdynamik får du se. Det finns mekanismer som gör att den enskilde inte har en chans...
Visst, en C-uppsats eller två om vad som egentligen hände och varför vore bra, men i USA röstar dom på Fredag eftermiddag.
Alltså om ett par timmar.
Det är en sak att Annie och Fredrick fullständigt misslyckas att gå emot lagen, att de inte orkar. Det kan man säkert försvara genom att titta på gruppdynamik. Men att de sedan hävdar att de har vunnit, och att de har gjort något bra, och försöker få någon slags uppskattning för det, det är ju vidrigt! Det är ju ytterligare en lögn, ovanpå lögnen att de skulle kämpa för liberala värden i riksdagen.
Jag har senaste dagarna funderat rätt mycket i liknande banor som du gör i det här inlägget. Var går gränsen för hur mycket en enskild politiker ska behöva utsättas för? Jag kom fram till att jag tycker det ska tålas rätt mycket.
Visst finns det gruppdynamik som är svår att stå emot. Även om det är relativt unga människor så har de aktivt valt att göra en karriär inom något som de haft möjlighet att följa på nära håll under flera år. De vet att det ibland är tuffa tag.
FRA-frågan fick i sista minuten en unik exponering. Det ställdes krav på tydlighet och att stå för sina värderingar. Vilket är bra. Förhoppningsvis leder det till bättre etiska diskussioner, bättre genomtänkta tankegångar, bättre förmåga att tänka mer på konsekvensen av att uttalanden som görs som offentlig representant även kommer att kommas ihåg i framtiden. Kort sagt att vara lära sig vara tydlig med sin offentliga person och sina offentliga värderingar.
Sedan tycker jag att partiledarna kommit lindrigt undan och att även en undersökning på de som uteblev från röstningen borde göras, kanske finns utan att jag sett den. Är det rimligt att så många tar ledigt/beviljas ledighet när en viktig omröstning ska göras?
Åsa, bloggasa@gmail.com, http://zyrenna.webblogg.se/
Just det där att ta åt sig äran och låtsas att man är vinnare är ju rent nonsens. Men därför behöver man inte mobba vederbörande utan använda den kraft man har till att försöka försvara den personliga intergiteten. De gjorde i alla fall ett försök.
Jag håller med om att partiledarnas ledarstil behöver en genomlysning. Visst är det regler att följa, men det borde regeringen också ha. Eftersom det är i Riksdagen besluten ska fattas. Jag gillar inte den brist på respekt för väljare och Riksdagsledamöters vilja som har visats. Och snacket om regeringduglighet känns som ren bullshit enligt min mening.
Federley hävdar ju nu på sin blogg att FRA-lagen är ett great leap forward. Han är därmed helt rökt.
Nej, det blir till att rösta med fötterna. Det finns ju andra alternativ som Piratpartiet och Miljöpartiet. Pest eller kolera.
Man kan inte köra över sina kärnväljare hur mycket som helst, nu har det gått för långt och jag vill uppmana alla andra som instämmer i detta att markera. Fortsätter vi att belöna Alliansen för deras antiliberalism så kommer de också att fortsätta med den. Jag tänker inte medverka till detta längre. Har de inte högre ambitioner än att vara det minst sämsta alternativet för liberala väljare så förtjänar de inte min röst.
@Mary: Jag respekterar att du och alla de andra bloggare, som hela tiden stött de borgerliga partierna, nu försöker gjuta olja på vågorna, och jag kan delvis hålla med dig om att det kan tyckas vara orättvis att enbart fokusera på de ungdomar, som vi trots allt satte vårt hopp till.
Naturligtvis är det främst alla fega betonghäckar, som hela tiden duckat och öppet deklarerat att de röstar som de blir tillsagda, som skulle häcklas mest av alla.
Men faktum är, att samtliga riksdagsledamöter får en lön som till exempel en sjuksköterska eller förskolelärarinna bara kan drömma om, och den ofattbart höga lönen får de just för att de påstår sig ha ett så stort ansvar.
Nå, ansvar förpliktigar. Klarar man, trots 52.900:- plus närmare 10 lakan i skattefria förmåner i månaden, inte av att förvalta det ansvaret, så är det väl rimligt att arbetsgivaren, i detta fallet svenska folket, blir rättmätigt fly förbannade och kräver räfst och rättarting?
Jag sätter inte ihop det här med riksdagsmännens lön. Det är en mer mänsklig aspekt från min sida. Jag tycker inte om mobbning, det gör mig illa till mods.
Du ska int etro att jag kännernågon stolthet för vår regering. Det är där jag vill lägga skulden på det som hänt. Just de ung ahar i alla fall försökt men de kom inte hela vägen fram, därför tycker jag nog snarare att det finns andra att klandra i det här fallet. En regering som inte tål avvikande meningar i sån ahär viktiga frågor har inte min respekt längre.
Däremot har jag lärt mig att det är betonghäckarna som vinner, för det är de som sitter kvar... Därför är jag det tillexempel.
Ehh... Du betonghäck? Det har jag svårt att tro, så flyfotad som du för det mesta har verkat. :)
PS. Kan du inte välja fyra bokstäver eller så i stället för åtta i spamkontrollen? Jag har nästan alltid en snabla otur med de där bokstäverna och får svårtydda v/u, g/q och liknande.
Hej ! Jag kommer att fördöma de lokala politiker som röstade Ja, lika mycket som jag fördömer Fegerley. Jag kommer att sätta upp anslag lokalt i Sandviken på mina lokala politiker.
http://rickfalkvinge.se/2008/06/19/dags-for-personligt-ansvar/
Denna film bör alla se och höra. Det förtjänar han:
http://www.youtube.com/watch?v=jKoTTC3dKSc
Hälsn. Urban
En betonghäck stannar kvar till slutet och vinner kanske av den anledningen. Det har ingenting med att ha ett livligt intellekt att göra. Enligt min mening.
Ska kolla det där med spamkontrollen och ändra om det går...
Jag ogillar också mobbning. OK de fegade ur - riktigt. Vill hålla med om mekanismer ...
... men det är regeringen som skall ta smällen. Därmed inte sagt att alla som sagt Ja av vilket skäl det än må vara inte har ett ansvar.
Vi är överens om det Monika... Jag såg bara Försvarsministern från regeringen. De andra höll sig borta.
De som röstade in att Sveriges folk blir granskad i sina e-mail har inte mitt förtroende nu och all framtid. Då jag var moderat anhängare och röstade på Renfeld och trodde på en politisk triumf, men med facit en massa lögner och svek. Jag hoppas att denna regering inte finns till efter nästa val, det vore ett lättnad om de lämnade regeringsmakten nu. Sossarna gottar sig men de är nog lika bekymrad.
”Live Wells, although the life is one problem”.
Mary , jag tycker för det mesta som du . MEN , är du inte för "svenskefierad" ? Det får vara NÅN måtta på förståelsen...
För f-n , ryt till ibland!!
Man kan ryta på olika sätt ;-).
Jag har ingen förståelse för att regeringen genomdrev lagen på det här sättet. Ingen förståelse alls.
Därför är jag mer intresserad av att se till att skulden hamnar där den hör hemma och det är inte hos de enskilda som är fångar i systemet.
Kanske beror det på okunskap om vilken makt man har som riksdagsman? Däremot ska de som sitter i regeringen banne mig kunna det här. Jag undrar vad som händer bakom kulisserna, scenframträdandet var uselt.
Däremot är jag beteendevetare och är alltid intresserad av den aspekten, det kommer jag aldrig ifrån, det sitter i generna.
Skicka en kommentar