måndag 23 juni 2008

Vad har ni egentligen gjort...

Motståndet mot FRA-lagen i sin nuvarande utformning är tämligen kompakt.

Hur många som helst har visat det på senare tid. Bloggosfären i all sin prakt och på mer eller mindre och olika sätt med närmare 7000 inlägg med rubriken FRA. Hemsidan stoppafralagen.nu har haft flera hundratusen visningar på mycket kort tid. På facebook finns det flera olika grupper som visar på missnöjet, bara en av dem har mer än 15.000 medlemmar. Det är nästan som antalet röster i hela min kommun. Det remarkabla är att protesterna kommer från alla politiska åsiktriktningar i en gemensam klump. Alla är överens om att massavlyssning vill vi inte ha. Signalspaning JA, massavlyssning NEJ.

Motstånd utlovas i en debattartikel i Expressen under midsommarhelgen. Centrum för rättvisa skriver på sin hemsida

"...diskussionen om hur vårt samhälle bör skydda enskilda människors grundläggande fri- och rättigheter starkt eftersatt. Det är för att rätta till denna obalans som Centrum för rättvisa har bildats. Skälet är vår övertygelse om att respekten för sådana fri- och rättigheter är grunden för ett anständigt samhälle. Den frihet och egenmakt som endast respekt för sådana rättigheter kan garantera enskilda människor och frivilliga gemenskaper, har ett värde i sig..."

Om jag vore regering skulle jag absolut ta människors oro och motstånd mot den nya lagen på allvar. Det riktigt stora vore att backa. Det skulle inte visa på svaghet utan tvärtom, på styrka. Verkligen vara ett sätt att visa respekt för det folk som trots allt var de som röstade fram denna regering. Det står heller inget i valmanifestet om att detta är en valfråga. Men dessvärre så har det väl nu gått prestige i det hela nu och att tro att någon skulle ge sig då är väl antagligen att vara för blåögd. Men hoppet ska man aldrig överge. Men det går inte låta bli att fundera över - hur tänkte man egentligen?

Min partikollega riksdagsmannen Göran från Norrtälje tror att missnöjet kommer att visa sig vara marginellt i nästa opinionsmätning. Före FRA-lagen så visade det sig att 450 000 väljare från vänsterblocket behövdess för att alliansen ska vinna valet står det på Görans hemsida. Med anledning av att det i FRA-debatten har funnits ett starkt motstånd även från de redan allianstroende òch nu även i övriga Europa, så är jag inte riktigt överens med Göran förstås.

Belgien tycks ha reagerat särskilt starkt och det kommer säkert mera i den vägen för det här är ett allvarligtintrång i den personliga integriteten, det är inget snack om den saken. Beta Alfa sammanfattar här. HAX-bloggen är initierad och många fler moderater än jag har dubier just nu så det finns gott om gräsrotsdiskussioner. Det handlar om privatlivet och de flesta vill värna om det, minsta misstanke om att det kontrolleras gör många riktigt oroliga.

Det finns också en wiki där man kan kan skaffa sig kunskap om FRA-lagen och vad det innebär för den enskilde. Samt vad man själv kan göra åt det hela. Alla kan ge sina egna bidrag där.

Men jag kan ha fel, kanske... Det finns de som tycker att man ska följa partilinjen. Men det kan väl bara gälla det som står i valmanifestet. FRA-lagen står det inget om i det vad jag kunnat se, den stämmer inte överens med vanliga moderata värderingar i alla fall.

Hur som helst så kanske vi överskattar tekniken allihop när det kommer till kritan? Jag fann en oerhört intressant länk om det via en kommentar hos Emma som har sin dagliga genomgång av det som händer kring frågan om massavlyssningen. Artikeln i IDG handlar om människans kapacitet och begränsningar med för den delen. Enjoy och ta era tankar lite längre bortom den nuvarande tekniken, den blir alltid gammal och omodern.


(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Fredrik Antonsson sa...

Hallå,

Skulle vara hemskt snällt fru/frk Karamell skulle kunna tänka sig att lägga upp en länk till mig på din Bloggrulle?

MVH /Tokmoderaten

Fredrik Antonsson sa...

Tack så mycket!