måndag 23 juni 2008

Avlyssning i praktiken...

(SvD) (idg)


Läser om en arbetsgivare som skickat spionprogram till personalens datorer i Aftonbladet, det kallades uppdateringsfil men "...var i själva verket ett spionprogram som kontrollerade chatt, e-post och webbpost." Läs hela artikeln i Göteborgsposten här.

Just snyggt va? Vad händer med vår yttrande- och åsiktsfrihet när den får såna här konsekvenser? I det här fallet kan det väl knappast handla om rikets säkerhet i alla fall. Hur som helst så fick arbetsgivaren backa, men tänk vilka lockelser det finns i möjligheten att kolla vad andra gör.

Författarinnan Anna Troberg råkade ut för något liknande, hennes arbetsgivare kollade hennes e-post. Det skrev hon en bok om. Finns att ladda ner på hennes hemsida.

Den intressanta frågan är vad vi gör nu. Brevhemligheten är på väg att försvinna så smått. Avlyssningsmöjligheterna är ett faktum i och med FRA-lagen om totalspaning på hela svenska folket. Det finns ingenting som pekar på att detta inte kommer att missbrukas av enskilda. Eller som mitt 8-åriga barnbarn sa när jag kort förklarade för honom att det i och med den nya lagen blir möjligt för staten att avlyssna telefonsamtal, e-post, SMS och internetvanor hos enskilda.

"Men mormor, tänk om det är en fjortonårig kille som sitter och snackar kärlek med sin tjej, då vill han inte att någon lyssnar"

Tycker att det är en fullständigt självklar förklaring till varför inte spaningslagen är OK i sin nuvarande utformning. Det handlar inte om våra skumma avsikter, det handlar om vårt privata vardagsliv och det vill vi ha i fred. Så enkelt är det.

Spaningslag - JA.
Massavlysnning - NEJ.

(intressant)
(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: