tisdag 17 juni 2008

Var nu inte nonchalanta här...

Läser i Aftonbladet och SvD att statsministern inte anser att opinonen och bloggare haft någon betydelse. Det känns nonchalant i överkant. Det finns en hemsida som haft flera hundra tusen besökare, det har startats grupper på Facebook med 10.000 tals medlemmar, bloggare har på olika sätt uttryckt sin motvilja mot lagen. Det måste ha gjort någon skillnad, annars blir jag faktiskt riktigt oroad. De som har protesterat är väljare... Man ska inte bortse från dem, de kommer ihåg. Även om jag förstår att alliansen har sina arbetssätt så är det väl ändå inte särskilt trevligt att tala om att man ger fullständigt fasen i vad väljarna tycker.

Jag som moderat önskar nu att Karl Sigfrid och andra som har obstruerat ska behandlas med respekt och högaktning för att de visade kraft att gå emot något de själva inte kan stå för. Jag hoppas att fler moderater, jag vet att många fler moderater står bakom den önskan. Det talas om partipiskor och det är ett synnerligen obehagligt uttryck. Att trycket är hårt ibland och att det sägs saker kan jag förstå. Men inte om det hamnar i någon slags bestraffningssituation där den större vill trycka till den mindre. Mogna människor kan förstås ta emot lite motstånd. Och alla har väl varit unga och protesterat, även FredrikReinfeldtvill jag minnas.

Jag gillar inte FRA-lagen i den meningen att den inkräktar på den personliga integriteten. Att man måste följa den tekniska utvecklingen är självklart. Men anledningen att skydda den enskilde är ökar i takt med de möjligheter ny teknik skapar för att kränka. Jag tycker inte att någon hittills har haft en förståelse för hur det fungerar. Ingen nämns men heller ingen är glömd.
Blir det ett hafsverk nu med "quick-fix" bara för att lagen ska gå igenom bara för att visa vem/vilka som bestämmer så är det värre än Göran Persson... Det visar på karaktärer som är svårt att beundra.

(SvD)

11 kommentarer:

tvivlar sa...

Ja, det känns som att det vore klokt att, även om man är för lagen, ta människors oro på allvar. Istället för att låtsas som att inga argument mot är speciellt bra eller värda att lyssna på.

Jag är rädd för att bunkern är tillbaka.

http://tvivlar.wordpress.com/2008/06/17/reinfeldt-jag-stannar-i-bunkern/

/Tvivlar

Anonym sa...

Detta verkar vara kraven från kritikerna:

- En kommission ska granska FRA:s tidigare verksamhet

- Datainspektionen får ett särskilt uppdrag att granska FRA:s personuppgiftsbehandling fram till kontrollstationen

- En extern kommitté ska komplettera det interna integritetsskyddsrådet vid FRA

- Förhandsprövning av sökbegrepp som är hänförliga till personer i Sverige

- Lösningen med FUN skrotas. I stället inrättas en ny tillståndsmyndighet. Fp har kallat den "underrättelsedomstol"

- Ett särskilt integritetsombud inrättas


Det är möjligt att jag missat något, men oavsett detta: Det blir likafullt filtrering av all trafik som passerar gränsen. Så det är fortfarande en Lex Orwell vi talar om. Med "fler integritetskuddar" som centern brukar uttrycka det.

/Jakob

Anonym sa...

Dessvärre tror jag att de får igenom det här lagförslaget, efter några små justeringar - på så sätt slipper de några som helst sprickor i de egna leden. Men det kan inte ha varit särskilt lattjo att hetat Rickard Federley de senaste dagarna!

Och precis som du skriver, så är det oerhört nonchalant att borste från den storm bland väljarna som rasat den sista månaden - över partigränserna - något som inte kan ha undgått någon: "De som har protesterat är väljare... Man ska inte bortse från dem, de kommer ihåg.

Personligen tror jag dessvärre att det här kommer att fälla Alliansen vid nästa val. Det här var droppen som fick bägaren att rinna över bland vanliga människor.

Jag har redan börjat leta hus i Spanien, för här går det absolut inte att bo kvar, efter 2010, när sossarna inför bidragssamhället igen.

bertilow sa...

Det är en sak jag inte fattar: Hur kan du fortsätta att kalla dig moderat??!! Det går inte ihop. Moderaterna är den värsta delen av en redan totalt brun allians, som försöker avskaffa den svenska demokratin, och som troligen kommer att lyckas. Gå ur partiet nu!!!

Erik sa...

Kommer du propagera för en ny partiledare för Moderaterna? Reinfeldts beteende förstör förtroendet för Moderaterna och hela borgerligheten.

Eller kanske byta parti? Jag vet dock inte vilket som skulle vara bättre...

Jag skulle gärna se ett nytt parti. Ett som är liberalt, inte bara i ord utan även i handling!

Mary sa...

Man kanske kan ställa frågan vad en moderat är? Det finns många olika schatteringar. Liberala moderater finns och det övergår mitt förstånd hur en borgerlig regering kan och överhuvudtaget vill genomföra en sån här lag.

Vi är många väldigt många som inte tycker att det här är bra. Att skydda Sveriges gränser från utsidan är säkert nödvändigt.

Jag är inte nöjd med det som hänt, många med mig. Däremot är det svårt att kasta sig över enskilda personer. I grupp skapas dynamik och det är alltid många inblandade.

Farmorgun sa...

Ja, det är i sanning en sorglig dag. Jag byter från vit till svart klädsel. Även om det är kört har jag skrivit ytterligare ett mejl till länets riksdagsledamöter, som jag lagt ut på bloggen. Där ber jag dem överväga val av en annan teknisk lösning under beredningen och samtidigt ställer jag frågan: - Hur många f d och tjänstlediga försvarsanställda som deltagit i beslutet. Delikatessjäv enligt min mening.

Erik sa...

"Jag är inte nöjd med det som hänt, många med mig. Däremot är det svårt att kasta sig över enskilda personer. I grupp skapas dynamik och det är alltid många inblandade."

Det måste ändå vara så att den högsta ledaren har det yttersta ansvaret. Tycker Reinfeldt att förslaget är bra, ja då tycker jag inte att han är en bra företrädare för de flesta moderaters vilja. Tycker han det är dåligt så är han inte en lämplig ledare eftersom förslaget tagit sig så här långt under hans ledning. Precis som statsministrar röstas bort när folk inte är nöjda med resultatet, så måste ju partiledare kunna röstas bort av samma anledning? Inte finns det väl någon poäng med en moderatledare som lyckas bli statsminister om han inte representerar moderaternas åsikter!

Mary sa...

Erik - läs om Tore Nilsson, han fällde regeringen. I ett senare inlägg här.

Jag är inte nöjd med det jag sett hittills. Inte alls.

Mary sa...

Erik - jag jobbar inte emot moderaterna utan emot frågan om FRAs spaningslag.

Farmorgun sa...

Jag för min del håller på att bearbeta att jag var så naiv att jag gick på Fredrik Federleys gråtmilda tal och Annie Johanssons lysande tal från talarstolen och berömde dem spontant - men, när jag fick höra att återremissen skulle snabbehandlas för att komma tillbaka till riksdagen för beslut samma dag, då insåg jag att Centern gjorde sina ungdomar till "nyttiga idioter" för ett mycket välregisserat politiskt spel. Hade man åtminstone väntat till hösten, då hade jag slukat allt med hull och hår, de gjorde så gott de kunde och under tiden skulle vi kunna påverka valet av teknik, trodde jag, mitt ärkenöt! Så man kan väl säga - inget ont som inte har något gott med sig, nu vet i vart fall jag vilka partier som jag aldrig mer ska ge min röst!