torsdag 19 juni 2008

Varför-Varför-Varför

Lyssnar på P1:an och där talas om den svenska säkerhetstjänstens behov av att få vara med i de stora grabbarnas sällskap. Det kanske är så. Det gör inte saken mindre bedrövlig. Förmodligen är väl löftet redan ställt.

Det är inte bara att man nu skapar möjligheter att massavlyssna svenska folket som är bedrövligt utan också att regeringen på det här sättet lyckats med konststycket att få oss att tappa förtroendet för dess regeringsduglighet. Enligt mitt sätt att se var det här ett politiskt självmål och ett stort misslyckande. Opinionssiffrorna är dåliga ändå. Regeringen sitter ganska löst nu och det finns nog ingen anledning att klappa sig för bröstet. Jag tror nämligen att det här beteendet som visats kommer att innebära att det är många Riksdagsledamöter som är både förnärmade, förbannade och fyllda med missnöje nu.

Regeringen kan aldrig vara säker längre, för nu kan det bli fritt fall för regeringsdugligheten tyvärr. Det är inte självklart att politikerna i Riksdagen går med på det här igen, de har säkert självkänsla och är överraskade över motståndet och beteendet. Vilken fråga som helst som kommer upp framöver kan få fritt röstande i rent missnöje, mot regeringen. Trots allt så är det Riksdagen som fattar besluten och jag tror att man som regering bara kan göra så här en gång. Det straffar sig i längden med en attityd likt denna.

Många frågar mig hur jag kan vara moderat idag - mitt svar är att alla moderater är inte likadana, alla moderater gillade inte FRA-lagen. Jag är en av dem. Jag tänker fortsätta kämpa för vår personliga integritet. På alla sätt. Jag är säker på att det finns många moderater som håller med mig om att det är viktigt. Man vinner inga krig på att stoppa huvudet i sanden eller sticka.

Nu kommer det intressanta efterdyningarna. Vem ska betala kalaset? Konsumenterna? KU-anmälan hänger på gärdsgården. Jag ansåg att KU och Schenström var en onödig cirkus, men KU och FRA-lagens hantering känns som en relevant KU-fråga.

(SvD)

11 kommentarer:

Maria Vosa sa...

Hej, som inbiten vänsterradikal vill jag bara säga - stå på dig mot de som försöker göra politiskt enkla vinningar av detta vansinne.

Jag VET att det finns drösar av liberaler och moderater runtom landet som just nu undrar om deras riksdagsmän blivit övertagna av utomjordingar. Jag ogillar det mesta med högerpolitik, men jag har alltid respekterat att ni kämpat för mindre byråkrati och mindre kontroll av personer.

Den här lagen går på tvärs emot alla era värderingar. Det vet jag, och många andra vänster med mig. Eftersom lagen först formulerades av sossar finns inga enkla utvägar för någon inom partierna.

Tillsammans ska vi rulla tillbaka detta övergrepp mot oss alla.

Arebir sa...

Du säger att inte alla moderater är likadana. Kanske så men ingen av era representanter röstade emot. Den som våndades mest fick frisedel. Du har rätt i att regeringen bara kan göra så här en gång. Det lär ta många år innan ni får chansen igen om inte ännu ett genidrag till public enemy förslag hinner presenteras innan nästa val.

Jerker sa...

Många har krävt av Karl Sigfrid att han skall stå upp och ta konsekvenserna av sina övertygelse. Jag uppmanar dig att göra det samma. Gå ur moderaterna och gå med i något annat parti som Piratpartiet, om du är emot detta förslaget. Många moderater låter i dag som gamla komunister nar man ansätter dem om komunistiska diktaturer. "Ja vist var det fel. men hade de tillämpat 'riktig kommunism' så hade allt varit bra". Jag anser att Fredrik Reinfelt nu visat med handling vad som menas med "Nya moderater". Gösta Bohman vrider sig antagligen i sin grav. Dagens politiska skiljelinje går inte mellan Höger eller Vänster, den går mellan Makt och Folk. Det är dags att välja sida

Monika Ringborg sa...

Jag mår illa av hur illa det här har hanterats. Det enda anständiga borde ha varit att låta sommaren gå och sen att de återupptagit diskussionerna med oppositionen för att lägga ett nytt förslag.

Inte blir det bättre av att se och höra käckfriska uttalanden av Maud Olofsson om att det är så bra att folk engagerar sig. Jag satte nästan kaffet i halsen i morse. Vi är ju ingen förskolegrupp.

DM sa...

Jag har vid olika tillfällen varit i hätsk strid med amerikanska Bush-anhängare angående den paranoida Bush-ianska synen på världen. Både personligen när jag bodde i Amerika, och över nätet nu när jag är tillbaka i Sverige. Ibland har stämningen - från deras sida - varit rent mordisk. När de så fått reda på att jag är svensk, har deras attityd vid flera tillfällen förbytts i ödmjuk respekt. Det är sånt rykte vi har internationellt. Nu, när jag berättat om FRA och vad som försiggår i detta land, så får jag chockade kondoleanser från världens alla hörn, från Amerika till Storbritannien, Bulgarien och Japan. Alla har betraktat Sverige som den sista stora befästningen för personlig integritet och frihet. Ej mer. Jag undrar om den sittande regeringen över huvud taget förstår vad det är dom har ställt till med.

Anonym sa...

Den relevanta frågan för de som, som du, väljer att fortsätta kämpa för de liberala idealen från insidan av partierna blir denna:

På vilket sätt kommer partiledningen att ställas till svars på nästa stämma?

Det naturliga i detta läget vore att kraftsamla för en misstroendeförklaring gentemot partiledningen. Allt annat är att godkänna deras agerande.

nicklas eriksson sa...

Mary, det var fritt fall för regeringsdugligheten redan vid tillträdet 2006. Den här regeringen är inte och kommer aldrig att bli regeringsduglig. Man har en minister med en köpt examen. Bara det borde vara tillräckligt. Men men.

Tyvärr får nu sossarna sin bästa PR- skjuts på åratal av det här. Lagen som deras spionansvarige talesman Tomas Bodström grundligt förberedde har nu drivits igenom av er, inte en enda sosse röstade ja och Mona Sahlin har en oändlig radda av morgonsoffor och debattprogram framför sig där hon kan sitta och titta ut på folket utefter sin långa näsa och helt sanningsenligt säga att det inte var (s) som drev igenom lagen.

Partipolitiken, och den representativa demokratin tog sitt första eutanasipiller igår.

Mary sa...

Jag är liksom kvar för Göstas skull. Det är fegt att lämna.

Vad gäller Karl Sigfrid så blev han ilandsatt av kaptenen och hur gör ma då skeppet far iväg och man själv inte kommer ombord. Killen ska hedras...

Populisten sa...

Mary, ditt resonemang om att fortsätta påverka från insidan är lika ruttet som det jag fick nertryck i halsen när den lokala SSU-bossen besökta högstadiet i min illröda hemkommun. Så klart man ska bli medlem om man delar deras åsikter, men minst lika viktigt att bli medlem om man inte delar dem FÖR ATT KUNNA PÅVERKA!? Jovisst i en enpartistat kanske...´

Enda anledningen att stanna som moderat vore väl för att arbeta för att kicka partiledningen.

Mary sa...

Mitt resonemnag om att fortsätta verka för det jag tror på är itne ett dugg ruttet.

Det är inte alla moderaters ståndpunkt som regeringen nu har genomfört...

Hur man ska vidga den här frågan tar lite tid att fundera över.

PW sa...

Håller med dig Mary, vi står ju för den moderata ideologin och det som är skrivet i partiprogrammet, så varför ska vi då lämna partiet? Det är de moderata företrädarna i riksdagen som svikit våra ideal. De och partiledningen har fått sina platser av oss och det är vi som kommer att peta bort dem därifrån. Lite synd är det när man för en så bra politik inom andra områden men att ställa till för sig såhär är naivt och arrogant./PW