onsdag 18 juni 2008

Vad var det som hände...

En liten snabbanalys så här på förnatten. Vad var det som hände igår och idag egentligen?

Ett antal unga politiker som var stolta över sitt uppdrag och trodde att de kunde göra skillnad. Det kunde de inte visade det sig. Strategerna tog över och klippte tuppkammen av dem en efter en. Karl Sigfrid var rak och ärlig med sin ståndpunkt. Han blev förmodligen utsatt för ett hårt tryck som man alltid blir när man går emot en grupp. Centerpartisterna Annie och Federley blev också hårt ansatta, det kunde man se på deras spända anleten. Folkpartiet deltog liksom inte i debatten. Kanske att det blev Camilla Lindbergs möjlighet. Antingen så pratade de inte så mycket om saken inom partiet eller så var det fritt val. Jag vet inte. Ponera att de andra tre inte heller hade sagt något. Vad hade hänt då? Jo de hade kunnat fälla det hela.

Av detta kan vi dra slutsatsen att den här lagen inte var så himla självklar att få igenom, det var säkerligen fler som hade röstat emot om inte trycket från den "regeringsdugliga" regeringen varit så hårt. Man var tvungen att gå med på eftergifter och fick jobba en del på att komplettera. Blev det bra? Jag vet inte. Jag vet bara att jag vill kmpa för vår rätt att ha personlig integritet. Jag tror inte att det här är över ännu. Kan inte Charlotte Cederschiöld som inte heller gillar detta ställa någon fråga i EU?

Det var 67 stycken som inte dök upp till denna så oerhört viktiga omröstning. Varför? SEXTIOSJUSTYCKEN, som kunde röstat hur som helst på Politikerbloggen läste jag att de var hälften borgerliga och hälften övriga. Vad hade hänt om de kommit och röstat och sagt nej till lagen? Varför kom de inte, var det för att de var emot och inte vågade stå upp. Av olika själ. Vad är det för arbetsmiljö i Riksdagen.

Behöver vi Riksdagsmän? Varför har vi riksdagsmän och varför talar vi om personval när det inte alls har någon reell betydelse?

Varför var denna lag så oerhört viktig att få igenom just nu? Varför? Var resulatet redan bortlovat? Annars varför?

Och en annan viktig ska - vi alla som har bloggat intensivt om detta har gjort skillnad. Nu vet vi hur det här fungerar... Spännande fortsättninglär väl följa. Om inte våra internetanslutningar stängs av. Det har jag funderat på mycket de senaste dagarna.

Sen ett tillägg, jag är inte arg på alla moderater, utan på just den här lagen och jag är inte stolt över hur det här gick till. Jag sitter inte i Riksdagen så jag kan ha en egen åsikt. Jag är inte den ende moderaten som inte tyckte att det här var det bästa som hänt. Vi är många vi också.

Så det här med personval och demokrati.

intressant

(SvD)

8 kommentarer:

Populisten sa...

Vad som hände är väl självklart? Den politiska klassen visade just upp att den kan göra precis som den vill utan att varken medborgare eller idealistiska unga riksdagsledamöter kan göra ett skit åt det.

Inte vet jag om detta är över, utom för Reinfeldt och hans oheliga allians som är körd i nästa val. Jag äe inte ensam borgerlig väljare om att ikväll svära på att aldrig mer rösta på dessa partier igen.

Anonym sa...

En sak som hände var att jag är fullständigt övertygad om att jag aldrig någonsin kommer att sätta min fot i en vallokal igen.
/Patrik

Nikke sa...

Jag kommer rösta igen, men misstänker alltmer att vi behöver ett liberalt miljöparti eller något för att jag ska kunna hitta rätt nästa gång.

Vad gäller frågan om varför det var så viktigt att få igenom detta just nu så tror jag faktiskt fortfarande att CS är någonting viktigt på spåren här:
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.168493

Här är mina ynka cent kring dessa teorier:
http://www.lindqvist.com/b/spioneri-pa-ryssland-inte-pa-terrorister

bertilow sa...

Du tänker väl inte rösta på moderaterna i nästa val? Det kan du bara inte göra. Hur tänker man om man röstar på ett parti som har varit med om att införa en sådan här fascistlag?

Dennis Nilsson sa...

Det finns ett ledigt jobb som landshövding åt Reinfeldt i Korpilobolo.

chall sa...

Det är ju lite magstarkt med hela 67 st av 349 ledamöter.... nästan 1/6 som inte är med och fattar beslutet.

Jag undrar hur mycket det var taktik (Mona Sahlin, Cecilia Wikström, Alf Svensson) röstade tex inte... och hur många som inte kunde rösta nej (Karl Sigfrid)?

I vilket fall tycker jag illa om att det finnsutvägar som är "men jag röstade inte så jg har inget ansvar".

Sen hörde jag att vår statsminister var ipå läktaren på fotbollsEM istf i riksdagen - det fick tydligen vara Tolgfors ansvar helt?

Anonym sa...

Jag är helt detroniserad idag. Kommer aldrig kunna se en politiker från alianSSen utan att må dåligt. Om Karma funkar så störtar Fredriks plan efter det pinsamma försöket att sola sig i glansen av våra svenska fotbollsfans.

/HaraldBlåtand

scaber nestor sa...

Scaber Nestor

Att hälften var borgare och hälften var vänster har med kvittning att göra.
Om en person från borgarna har skäl att inte dyka upp, så kvittas dennes röst mot en vänsterröst så balansen inte ändras mellan blocken i riksdagen.

Personligen anser jag att det är ett sjukt system, går man inte till jobbet får man skylla sig själv.