torsdag 3 juli 2008

Det är inte barnvagnarnas fel precis...

Klart att barn ska få vara med överallt. Men det ankommer på föräldrarna att avgöra om det passar bara. Överhuvudtaget så styrs alla för mycket av omgivningens krav och yttringar. Tänk själv föräldrar. Passar det att ha med barnet just här. Stör man andra kanske eller kanske det kan vara så att barnet behöver vara i lite lugn miljö också.

När man ser mammor sitta på Mc Donalds och kopplar av med väninnorna medan telningarna kryper omkring och käkar av pommesfritesen som ligger på det alltid skitiga golvet kan man fundera. Men ostört sitter den ömma modern och läser sin gratismetro, snackar med väninnan som har en annan unge som står och leker med soporna eller testar hur mycket ketchup den lilla pappersbehålalren rymmer. Mobilen ringer högjutt, barnvagnarna står i vägen och de bytta blöjorna och barnets smutsiga skor ligger på bordet.

Min beskrivning ovan är inte överdriven, tyvärr. Då brukar jag tänka - fy fan vad torftigt. Behövs det inte en föräldrautbildning? Men vem är jag att döma?

Självklart ska inte barn förbjudas på offentliga platser, det är inte barnen som är problemet, det är föräldrarnas bristande förmåga att se vad som är OK eller inte.

Innan tomaterna kommer flygande nu så är det väl bäst att påpeka att detta inte gäller alla föräldrar. De flesta är rätt justa och tar väl hand om sina barn med allt vad det innebär, men det är inte heller dem som får frågor om barnfria zoner att uppstå. Däremot blir de lidande.

(SvD)
(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mc Donalds är en restaurangkedja som mycket tydligt inriktar sig till just småbarnsfamiljer i sin marknadsföring, så går man till en restaurang som utrustat sig med lekhörna och därmed inte bara välkomnar barn utan t.o.m. marknadsför sig som barnvänlig - då ska man inte bli irriterad om man ser barn där. Undrar förresten om du har egna barn? Min uppfattning som tvåbarnsmor är att människor som inte (ännu?) har egna barn ojjar sig över saker som är helt naturliga. Det kan för en utomstående se hemskt ut när ett barn plockar upp en pommes frittes från golvet - men du skulle bara veta vad de hinner att stoppa i sig på dagis....Föräldrarna har nästan alltid bättre koll än vad dagiset hinner ha!!Men barn är inga sockerbitar, de kan inte styras in i minsta detalj.

Mary sa...

Jo då, jag har barn. Jag är till och med mormor.

Jag är medveten om att Mc Donalds har lekrum, men det jag beskriver är något annat. Miljön, eller hur. Är den bra? Jag tycker int edet. Däremot så borde väl någon starta en kedja av caféer där barn och barnvagnar är välkomna. En bra affärsidé...

Daniel A sa...

Det finns mödrar, och så finns det lattemammor.
Den första kategorin är ansvarstagande och är medveten om att det är ett barn man har hand om.
Den andra kategorin har barnen som en sorts accesior. Ung. som paris hilton och hennes hund.
När det gäller barn så är jag ibland ganska konservativ. Jag tycker att föräldrarna ska ta hand om sina barn. Och det är då man undrar om det är särskilt smart med dessa stadsbarn vid väl trafikerade gator. Det är ju bevisat att avgaser gör barnen sjuka, samt ger dom allergier och sämre lungkapacitet.
Man leker med andra människoliv som inte har nån talan bara för att man ska ha rätt postnummer.
Folk har så bråttom med allt som om livet tog slut när man är 30.