torsdag 3 juli 2008

Syfte och konsekvenser...

(SvD)

Försvarsministern menar att det inte blir några fler kompromisser överhuvudtaget när det gäller FRA-lagen. Statsministern var lika benhård i sin uppfattning när han framträdde i TV igår och menade att ALLA (andra) har missförstått lagen och den ska inte ändras. Lagen handlar om underrättelsetjänsten och det vet ni inte så mycket om menade statsministern i sitt uttalande igår. Eftersom frågan INTE handlar om konsekvenserna av den utan om syftet med den så behöver de inte tas upp. Det är väl där meningarna går rejält isär. FRA-lagen har fler dimensioner än sitt syfte menar jag och många med mig.

Nu går jag in i kärringmode - om nu lagen var så bra som ni vill påskina, varför gjordes det eftergifter överhuvudtaget då? Om lagen var så bra så hade det inte behövts göras tillägg, eller hur? Alltså fanns det frågor då liksom nu. Att inte vilja redogöra för dem mer exakt för att det är sånt liv runtomkring är så urbota dumt så man tappar nästan orden. Monica beskrev sin pappa på ett bra sätt och jämförde hur nu statsministern et consortes behandlar oss. Vi behöver inga föräldrar, vi har egna.

Även Tolgfors står fast vid att det har gjorts en överenskommelse mellan fyra partiledare ochd etär det som gäller, så inga vidare diskussioner behövs. Samma stil som statsministern alltså. Mästrande och uppfostrande. Var tog det lyssnande partiet moderaterna vägen när de hamnade i regeringen? Var tog innehållet i devisen vägen? "Jag går sida vid sida med folket, vars förtroende jag bär." (SvD). Lite naggat i kanten har nog det där förtroendet blivit nu, ganska mycket kanske rent av.

Statsministern säger att han är övertygad och till och med säker på att allt kring integritetsproblematiken för enskilda individer är fixat. Ursäkta en fattig bonddräng men jag litar betydligt mer till Anne Ramberg som ställer många intressanta frågor som bör besvaras innan det blir någon lag överhuvudtaget. Dels i TVs Gomorron Sverige idag (kolla på SVT) och dels i artikel i SvD. Lagar måste väl ändå vara bra från början?

(DN)

Det rörs ihop, ja det kan man lugnt säga, Man kan protestera på många olika sätt. FRA won´t be undone, Framgång för Piratpartiet menar Jinge, Jag vill inte. Ryggraden har också fått personligt massutskick från riskdagen, Zac gillar inte arrogansen, vem gör det? Över prärien, Humoristiskt?, Oviktigt? Förvirrat? Politikerförakt? Arrogans? Flockdjur?, Insikt eller missförstånd? Förstår vi varandra? Respekt? Massmail -det här väldigt bra, läs! Märkligt, Medborgarens intelligensnivå, SÄPO granskar, Förklara nu då, Vi begriper, tro oss, Försöka duger, Ge ett vettigt alternativ, Gick det till så här?, Folket har ingen talan, Melittafilter läcker, Diffust? Emma, och vem är kunden till FRA, och så mycket mer på Knuff

9 kommentarer:

ckrantz sa...

Vad Fredrik Reinfeldt gör är att han dribblar med orden kring vad som gäller för FRA. Eller politiskt spin om man så vill.

Sen partisk som jag är hade jag sagt de lyssnade moderaterna har ingen utanför partiet upplevt. Eller en lyssnade allians. Som exempel lyssnade man inte på kritik av förändringar i a-kassan som Lars Calmfors i efterhand kallade onödiga och misslyckande.

Poängen är väl att nu upplever de egna väljarna och många andra svenskar vad de kritiska hela tiden sett hos alliansen och moderaternas politiska ledning.

Om man ska vara elak påminner det hela en del om bilden av socialdemokratin som betongpartiet med enväldiga ledare.

Vilket ju är en mycket konstig strategi om man vill vinna valet 2010. De nya moderaterna fick ju 165000 mitten socialdemokrater att rösta på dem 2006. De är väl förlorade nu tillsammans med delar av näringslivet och många frihets liberaler.

Det som behövs är ju elementärt ledarskap, d.v.s att vissa att alla behövs och har värde. Att reda nu erkänna att alla beslut inte kanske varit så bra och göra nödvändiga justeringar. Att agera som ledare för hela Sverige istället för att sitta i en bunker i Rosenbad. Det är ju så man tar det politiska initiativet. Något som socialdemokraterna inte gjort på mer än två år i sin väntan på 09/10.

Varför gick inte statsministern ut och möte demonstranter utanför riksdagen? Eller tog initiativet till en tv-debatt som förklarade varför FRA-lagen var bra med de argast kritikerna. Istället är det politiskt spin och schlingmanns värde ord som gäller medan man vägrar lyssna.

Anonym sa...

Johannas svar på "massmail" från Roger T..., mycket intressant
http://blogg.frihetfildelningfeminism.se/2008/07/det-kom-ett-massmail-frn-roger.html

Det finns många "guldkorn" på bloggen "Felten Fabulerar", http://felten.yi.org/blog/?p=57

Mary sa...

Länk till Johannas brev finns i min post. Mycket bra svar.

Johannes sa...

Missa inte att delta i FRA-chatten på Centerpartiets hemsida. Den pågår i 12 timmar, med 11 olika riksdagsledamöter.

PW sa...

Snart finns det inget mer för oss att göra än att kräva Fredrik Reinfeldts avgång. Arrogans och idiotförklarande från min egen partiledare accepterar jag inte!

Populisten sa...

Claes, det finns en avgörande skillnad mellan att köra över folk i a-kassefrågan och i FRA-frågan. Om arbetslösheten har sjunkit till valet 2010 så kan Borg och Reinfeldt hävda att de hade rätt och väljarna kommer att tycka att de gjorde rätt. För FRA-lagen finns inte den möjligheten. Även om Reinfeldt skulle ha bevis på att den nya lagen avvärjt 1000 terrorattaker på Sverige så skulle det vara oanvändbart eftersom det vore extremt hemligt. Hanteringen av FRA-lagen är alliansens i särklass största självmål. Helt utan konkurens.

PW, som obunden borgare bönar och ber jag er partianslutna att kasta ut oduglingarna i ledningarna.

Monika Ringborg sa...

Jo, pappa hade den märkliga föreställningen ibland att jag skulle göra som han sa, utan att han skulle behöva ge ett bra argument för varför. Men han lärde sig med tiden .. :-)

Mary sa...

Det kan vara så med pappor och landsfäder...

Leif Nixon sa...

Sedärja. Här tror man att man är originell, och så hade du samma tankar flera dagar före mig. Asch.