fredag 4 juli 2008

Detta var väl ändå inte meningen...

Uppdatering: Jag tänkte väl det. Försäkringskassan bokstavstolkar och så var det inte meningen säger Socialförsäkringsministern. Det är nog så att det behövs en annan sorts människor på Försäkringskassan. Det är vad jag tror... De som kan tänka lite "outside the box" som det så populärt heter. Regler i all ära, men förnuft och medkänsla går att förena med regelverk. Om man vill alltså. Testa inte på sjuka människor.

Försäkringskassan tolkar och cancersjuka Anna får ingen sjukpenning. Men vad jag förstod på det som Cristina Husmark sa så skulle detta inte hända. Är man sjuk så skulle man få vara sjukskriven och jag utgår ifrån att det gäller om man behandlas för exempelvis dottersvulster i lungorna och andra sjukdomar som inte går att bota.

Är du sjuk ska du ha sjukpenning sa Socialförsäkringsminister Cristina Hursmark Pehrsson tidigare. Jag kan inte tänka mig att hon anser att en cancersjuk person är frisk. Jag utgår helt enkelt ifrån att reglerna tolkats lite väl fyrkantigt. Det kan tyckas som om Försäkringskassan har gott om personer anställda som hellre ser till att följa sina regler än att fundera mer över vem de betjänar. Människor. Det visade tidigare i veckan att trassel med omorganisationen ökar på expeditionstiderna med flera veckor. Kan inte förstå det. Människor som behöver hjälp har hyror och annat att betala som alla andra. Omorganisationer och fyrkantiga regler kan vi klara oss utan. Riktlinjer däremot är bra.

Jag tror att det nya riktlinjerna är bra, men att de verkligen kräver en viss fingertoppskänslighet när man handskas med dem. Det här låter inte bra. Jag utgår ifrån att det här är ett misstag som rättas till.

(DN)
(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår inte - läser du BARA aftonbladet? Du kan ju tydligt se att det inte är deras grej - gå till källan vetja!

Eller du kanske jobbar för att få upp aftonbladets annonsintäkter?

Mary sa...

Nej jag läser intebara Aftonbladet;-)

Jag hörde om detta på SVT igår också. Var finns det mer menar du?

Daniel A sa...

Husmark-persson är inte rätt människa på plats:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=429872

med svaret:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=430488
och artikeln som hänvisas i svaret finns inte digitalt.

Men också är den här artikeln intressant.
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=907&a=430120
Husmark-Persson behöver en pr-konsult.

Thomas sa...

Husmark-Persson var i 'Ring P1' idag o förklarade situationen med å ena sidan lagstiftningen/propositionen o å den andra sidan myndighetens 'tolkning', dvs. Försäkringskassans. Som minister kan/får hon ej styra myndigheten, vilket per se visar på hur djupt sossemarineringen sitter. Betraktar man FK's organisation ser man som ordf. Erik Åsbrink [fd. s-finansminister] gift m Ylva Johansson [f.d. s-vårdminister] o GD är Curt Malmborg som befordrats till höga arvodesnivåer av, just det, sosseriet. Kan det då bli 'fel' i myndighetens 'tolkningar'? Kan 'felet' bero på under-/bakomliggande försök att 'demonisera' alliansen?
På mig är detta rätt klart...
Å andra sidan kan ju nuvarande regering utfärda regeringsdirektiv - något som sosseriet [främst GP] perfektionerade för att [lömskt] styra de s.k. självständiga myndigheterna...

Det är en lång, mycket lång väg tillbaka för detta samhälle och såvida nuvarande regering inte begriper att 'trappor städas uppifrån och ner' så kommer [sannolikt] den långa vandringen tillbaka tvångsmässigt stoppas efter valet 2010.

Mvh/TJ

Anonym sa...

"Försäkringskassan har gott om personer anställda som hellre ser till att följa sina regler än att fundera mer över vem de betjänar."

Personalen på f-kassan har inte så mycket annat att göra en att följa de regler som de får sig tilldelade, såvida de inte vill hamna i arbetslöshetskön för tjänstefel. Utrymmet för egna humana tolkningar är inte så vida som de en gång var.

Jonatan sa...

Jag såg häromdagen en reklam på tv för att öka medvetenheten om den högklassiga cancerforskningen i sverige. Stöd cancerforskningen.
Vilken cynisk del av universumet bor man i egentligen.

Anonym sa...

Det är nog så att det är precis så här det var meningen. Att påstå annat är att ljuga. F-kassan har att rätta sig till dom lagar och regler som riksdag och regering fattar, dom kan inte frångå dom. Precis så här hårt är det tänkt att det nya försäkringssystemet skall se ut.

41åring med småbarn och metastaser i levern sa...

Ja du, jag önskar att folk engagerade sig lika mycket i Försäkringskassans utförsäkring av pasienter i Cancerbehandling som i FRA frågan. Jag undrar hur många % av de FRA-engagerade som kommer att verkligen drabbas av FRA-lagen jfrt med nya Cancerlagen. Detta är ett exempellöst havererat samarbete mellan regering och myndighet. Titta krasst på hur många % av oss som kommer att drabbas av en livshotande sjukdom som Cancer kopplat till för de flesta långa och otroligt tuffa behandlingstider och behovet av ekonomisk bastrygghet. Om lika många % av befolkningen nu innan de fått sjukdomen och är svaga och inte kan lämna soffan som jag gick ut ur sina hus och visade sitt missnöje hade jag varit glad. Men tyvärr engagerar inte frågor som denna ungdomar och unga vuxna. Vi tror (i mitt fall trodde) at vi är odödliga utan behov av samhällets skydd. Men alla kan drabbas, en läkare kan plötsligt konstatera att vem som helst av oss oavsett bakgrund, leverne, klass eller ekonomi bär på en tumör, en livshotande tumör som suger all energi ur kroppen och som utmanar bäraren att sätta alla sina krafter på att slåss och kämpa. För en del pågår kampen i många år. De kämpar alla hårdare var för sig tror jag än någon svensk elitidrottare. Att då behöva kämpa mot FK som Anna är helt ofattbart!

Mary sa...

Ja du kan ha rätt i det. Dags att ta ett tag i det här.

Jag vet verkligen vad det innebär nämligen. Eget bortopererat förstadium, min dotter - småbarnsmamma också, med lymfom, lillasyster med lungcancer och en systerdotter med hudcander. Jag har rätt bra koll och det finns väldigt nära mig... Cancer kan verkligen slå till precis när som helst och behandlingarna är förfärliga för den som ska genomgå dem.

Anonym sa...

Det tragiska exemplet kanske visar att det är dags att ställa krav på högre utbildningsnivå bland tjänstemännen på försäkringskassan också? Mig veterligen rekryteras merparten efter gymnasiet varpå de skolas inom kassan. /Anna

Esse sa...

Försäkringskassan gör den här bedömningen för att de vill ha ett prejudicerande rätts/pilotfall.För att en domstol ska tala om för dem vad som ska gälla i framtiden.

Inget ovanligt, händer hela tiden när nu lagstiftning införs i myndigheters regelsystem.

Att Husmark-Persson kommenterar (och kritiserar) i ett enskilt fall är omdömeslöst och på gränsen till ministerstyre.

Det här tragiska fallet är en direkt och oundviklig följd av den lagstiftning hon varit med och drivit fram. Hon borde ta ansvaret för det i stället för att skylla på enskilda tjänstemän i FK.

Mary sa...

Nåväl - driva rättsfall är väl instrumentellt när man jobbar med människor.

Att Husmark menar att lagen är misstolkad är väl ganska bra ändå. Jag tycker nog inte att det är ministerstyre, men uppenbarligen så stiftas det lagar här i landet som politker inte alltid vill/kan dra ut konsekvenserna av. Samtidigt så kan man nog kräva mindre fyrkantighet av tjänstemän. Det tycker jag faktiskt...

Daniel A sa...

Jag tror inte att hon är misstolkad. Hon har mer vänt kappan efter vinden. Och menades det nåt annat än det som står i direktiven så borde det stå nåt annat i papprena. Givetvis är FK bokstavstolkare (precis som skatteverket), och för dom gäller det att vara tydliga mot. För trots allt är dom inte tankeläsare, utan dom läser alltid som fan läser bibeln.
Men å andra sidan så är sänkta ersättningar ett incitament för att få folk till jobbet. Det är inget moderaterna har hycklat om. Man "botar" folk genom att ta bort sjukstämpeln. Är man inte sjuk så är man frisk.
FK får sänkta anslag. Alliansen tycker att FK är för dyr och då ska det sparas. Bl.a på personliga assistenter m.m. Och i allt detta så meddelas det att rika fuskar oftare än fattiga när det gäller bidrag.
Hoppas att svaret jag länkade till i mitt förra inlägg blev läst.