onsdag 2 juli 2008

Försäkringskassan - Hallå...

Läser idag om att Försäkringskassan endast använder internet som informationskanal och har man inte läst där att handläggningstiderna numera är förlängda till 4-6 veckor får man i princip skylla sig själv. I alla fall enligt artikel i Aftonbladet och det är en pressekreterare som uttalar sig för Försäkringskassans räkning och säger att det är temporärt över sommaren.

Varför kan inte de myndigheter som jobbar med och mot människor vara mer mänskligt inriktade? Varför så instrumentella och varför så introvert tänkande? Föräldrapenning, sjukpenning med mera är inget man ska stå på tå för att få, det ingår i våra grundläggande trygghetssystem. Det ska bara fungera. Missar man hyran kan man bli av med bostaden. Så ska det väl ändå inte behöva vara? På grund av myndigheters rutiner?

Det är dags för Försäkringskassan och även Arbetsförmedlingen att byta fokus och se sin roll som att arbetet handlar om männsikor, inte om de administrativa systemen. Jag tror attd et är fel sorts människor som styr de där kolosserna, det går att kombinera en god människosyn med ordning på siffrorna. Det går att vara både mänsklig och effektiv.

Jag glömde skriva det förut, men de kontakter jag haft med Skattemyndigheterna genom åren har alltid varit mycket bra. Det är nog många som inte håller med om det kanske, men när jag gjort fel så har jag faktiskt fått hjälp att rätta till det. Dessutom har de en utmärkt och bra hemsida. Det fel jag kan se är att vem som helst kan beställa personbevis i annans namn.

(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Linusanna sa...

Håller med dig Mary! Skönt att läsa ditt balanserade inlägg, man blir mörkrädd av alla som kommenterar direkt på Aftonbladets som är inne på att man i princip får skylla sig själv om man är ensamstående och inte har marginaler och inte läser på om myndigheternas handläggningstider.

Sådant här är inget annat än maktmissbruk och miss-skötsel. Säkerligen inte av de enskilda handläggarna utan av de/den chef som bestämt att för få ska göra för mycket.