onsdag 2 juli 2008

Ett tecken på verkligt mod...

Ackomodation är en term som hör till Jean Piagets utvecklingspsykologiska modell. Det innebär att barnet anpassar sig till den yttre världen genom att modifiera sina begrepp och förhållningssätt. Detta begrepp går att använda för oss vuxna också. Men det krävs förstås mod att göra det, det kostar på och känns när man börjar inse att det man alltid trott på är felaktigt. Att de ingångsvärden man haft är fel.

I dagens Expressen så menar man att FRA-lagen ska rivas upp, Demoskop har gjort en undersökning som visar att 53% är emot lagen. Det är ganska många det. Varför statsministern är helt tyst kan man undra. Försvarsministern förs fram för att svara på frågorna, men han har dessvärre inget nytt att komma med, han har absolut inte ackomoderat i den här frågan han heller. Alla de andra alliansledarna är helt tysta. Det är faktiskt en väldigt märklig situation. Tänk om det här hade varit en valfråga, hade man inte då sett politiker vara ute och försvara sina ideal på gator och torg? Men nu är det helt tyst. Ulf Bjereld som är professor i statskunskap tycker att regeringen ska ta ett steg till baka. Det är vi många som tycker nu.

Jag hänvisar till min tidigare dröm.

Snacka om att ilskan skulle kunna vända sig i sympati. En person som kan ändra sig beundrar man. Ja, vem vet kanske i Almedalen...

Bodström aviserar vettiga ändringar i lagen varför inte knycka dem från honom? Böj om språket lite bara så som detbrukar vara i politiken? Det är inte lagen i sig och inte signalsapning somd et protesteras emot utan dess nuvarande innehåll som skapar allt för stora möjligheter för att göra intrång i den privata sfären. Vi måste få ha en sådan också. Ändamålsglidiningen fanns inbyggd i svaret från försvarsministern i gårdagens chatt och att även övriga Nordiska länder brjar dra öronen åt sig måste väl betyda något i alla fall?

Det är stort att kunna ändra sig. Det är beundransvärt.

Anne Ramberg har haft många kloka inlägg och skriver även idag i SvD. Hon menar att det det inte finns något perfekt samhälle och att rättsstaten måste se till att makten inte missbrukas. Hon och flera andra jurister tror inte att FRA-lagen uppfyller Europakonventionens krav. Det är väldigt märkligt att det inte verkar finnas sådana hänsyn tagna när lagen skrevs och framförallt att inte riksdag och regering verkar bry sig, nästan tvärtom. Svensson är riksdagsman i kd och han anser och skriver dessutom att hantycker att de som protesterar är ett gäng gaphalsar.

En sak som är säker är att det kryper fram den ena efter den andra riksdagsmannen som nog inte ska ha något förtroende efter nästa val. Det är något att komma ihåg.

Bloggar om FRA

(Expressen)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Demoskop har gjort en undersökning som visar att 53% är emot lagen.
Demoskop?? låter som sifos undersökning av 1000 tillfrågade.

6.6 miljoner (Expressen)protestbrev är lite mera än 53% lol

Tidningarna läsare som röstar ca 90% av 16 000 personer röstar nej.

JAg skulle snarare tro att 90% röstar nej.