fredag 11 juli 2008

Jo då Per vi pratar om det som går bra också...

Per Gudmundson skriver att det borde pratas om det som går bra också. Kan man hålla med om, men jag skrev en mening i min förra post ;-). Jag tycker att det är mycket som är bra med alliansen och skattesänkningar är bra, att så många fått jobb också. Och mycket annat med.

Men jag tycker att det känns sorgligt att bli klappad på huvudet som mindre vetande bara. I den fråga som ändå berör min privata kommunikation på ett så genomgripande sätt. Som uppvuxen med brevhemligheten så respekterar man den. Det bara är så. Som gammal journalist så tycker man att TF är viktigt liksom källskyddet, När man talar om sådana saker och får till svar att man inte begriper syftet med FRA-lagen eller hur underrättelsetjänst fungerar så är det svar på en annan fråga än den man ställer. Då blir man frustrerad och fokus hamnar där.

Men i princip så håller jag med dig Per Det finns mycket bra också. Verkligen. Jag tänker inte ge upp min tillhörighet på en fråga, men jag lär slåss för mina ideal tills jag blöder. Lite modlöst är det ändå att man ska behöva göra det.

Så visst behövs det mer visioner än sifferkombinationer. Mer inspirerande politik än instrumentell politik helt enkelt.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Själv blir jag bara sne över den typen av argumentation från PG, då den liknar den absurda argumentationen för att mördaren (i en Amerikansk domstol) ska få lägre straff pga div. karaktärsvittnens utsago om hur snäll och bra personen varit innan han mördade offret?!?

Hade FRA-lagen varit som en fortkörning på en tom motorväg, så hade det varit en sak, men nu är det ju mer som att ha blivit stucken i ryggen. FRA-lagen är ett komplett intrång på potentiellt hela befolkningens grundläggande rättigheter.

Anonym sa...

Jag anser att när de folkvalda i och med FRA-lagen avser ta bort ett av demokratins grundfundament - vår rätt till ett skyddat privatliv (dvs, vår rätt till brevhemlighet, vår rätt till källskydd, vår rätt till att ej utsättas för intrång från stat av vad slag det månde vara (t ex avlyssning) om vi ej begått brott, osv) - så ska denna fråga "pratas om" oavbrutet tills de folkvalda antingen kommer på bättre tankar eller byts ut.
Frågan om grundfundamenten för demokrati är på sikt mycket viktigare för vår befolkning än någon procent hit, någon smärre kursändring dit inom andra frågor.

Det ska fortsätta bloggas om, och journalister ska fortsätta gräva i FRA-lagen, och det ska talas om FRA-lagen överallt! Ju mer man sätter sig in i frågan ju obehagligare ter sig FRA-lagen.

PS. Jag har själv bott i ett land med massavlyssning, massövervakning, censur, mm, och vet hur det påverkar folk (t ex det ytterst obehagliga fenomenet självcensurering (som jag inte tror att man kan förstå mer än teoretiskt förrän man befinner sig i en sådan miljö)) och det känns nästan verklighetsfrämmande för mig att vi här i Sverige har en stor mängd folkvalda som på fullt allvar försvarar FRA-lagen. En spegling av all vår kommunikation leds in till en hemlig organisation - bara tanken på det faktiska är mycket obehaglig, och tanken på dess konsekvenser är ännu värre.

Anonym sa...

Jag måste erkänna att jag blir lite nervös över Per Gudmundsons ledare idag (söndag) "Stolpillerpolitik". Det känns om om han (och kanske fler ledarskribenter) har börjat inse att FRA-lagen har blivit ett stort problem för regeringen och att oppositionen tjänar poäng på den.
Jag läser det som att han försöker göra det till en blockfråga, vilket det ju inte är.

Sen osar han verkligen förakt för piratpartiet, jag kan hålla med om att de knappast är ett parti med brett folkligt stöd (jag håller exempelvis inte med om det mesta av deras politik), men att kalla dom för ett gäng it-support gubbar i kortskjortor och fråga om man vill att it-support ska ha mer kontroll över ens liv är ju att ta i.