tisdag 1 juli 2008

Lite övergripande känsla för miljön...

Moderaterna vill nu slopa fordonsskatten på miljöbilar och presenterar ett nytt klimatpolitiskt paket. Det känns så mycket bättre att sikta in sig på att arbeta för bränslen och fordon som minskar skadorna på miljön än att ge sig på att höja skatterna på exempelvis bensin som drabbar enskilda. Det är bil- och bränslebranschen man måste åt för att det ska bli någon förändring av värde för miljön.

Människor använder sin bil för att de behöver den. Det gäller de flesta. Har för mig att
socialdemokraterna gjorde en studie som visade att man började inte kör mer bil bara för att bensinpriset sjönk, utan man körde det man skulle och måste helt enkelt. Visst finnsd et säkert de som glassåker, men det är inte de som är huvudgruppen och de är inte heller flest.

Jag skrev igår ett exempel om småbarnsmamman Lisa och hennes vardag med resor och barn och familj. Att höja bensinskatten som kd nu vill betyder inte att hon kan åka kollektivt, för det fungerar helt enkelt inte med livspusslet eftersom bussar och tåg inte går därifrån hon är på tider hon behöver och heller inte dit hon ska. Det enda det innebär för en person som Lisa, det finns många som hon är högre kostnader. Hon spara ringen miljö i alla fall...

Positivt med lite morot faktiskt... Det är bra mycket bättre att uppmuntra människor att agera på ett bra sätt än att förbjuda eller skattebelägga det de gör.

Uppdatering: Att säga adjöss till lite kolkraftverk och annat skumt som Vattenfall sysslar med är förstås inte fel... Och korna då, vad ska vi göra med dem?


(DN)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men, hur får du detta till en "övergripande känsla för miljön". Hur många mikromille tror du att ett sådant bidrag medför i minskade utsläpp?
Jämför sedan med den miljöeffekt det skulle få att ge ägardirektiv till Vattenfall om avveckling av kolkraft!
Ha en bra dag och ha överseende med en gammal man som inte begriper att det är bättre att nagga i kanten istället för att ta ett rejält bett...

Anders sa...

Tyvärr (eller i mina ögon lyckligtvis) ser nog det allt högre bensinpriset till att Lisa och alla vi andra ändå får pröjsa allt mer för vårt bilåkande. Desutom är etanol eller biodiesel knappas någon större vinst för miljön.

Jag tycker i alla fall att det trots allt är dags att skifta fokus. http://www.emretsson.net/2008/07/01/alliansen-silar-mygg-och-svaljer-koltag/

Mary sa...

Men du gubben - jag håller med om Vattenfall.

Men vad jag tyckte var bra nu är att man ger signaler till bilindustrin att det är miljövänliga bilar vi vill ha. Bensinskattehöjning är ju också det bara en liten fis i rymden på det stora hela. Men mer irriterande för hushållen som behöver ett fordon.