"... får en föraning om att FRA i höst kan bli en reminiscens från ATP 1958. Nu tar jag mig en MALT!"
Själv var jag väldigt liten och politiskt iskallt ointresserad 1958 och satt på biblioteket och läste böcker istället.
Aha, intressant tänkte jag och började kolla runt lite på nätet. Jag fann några vinklar på saken som var intressanta. Olof Palme sa "... ty politik är konsten att göra rätt sak i rätt ögonblick.”
Moderaten Margit Gensers tankar kring det hela är också intressanta.
Det finns naturligtvis ännu mer information om saken men man kan ju börja här och fundera över om min vän kommunalrådet har en poäng här, att det kommer att bli strid och taktik vad gäller FRA-lagen. Tänk om man också kunde lära lite av historien.
När det gäller just FRA-lagen får jag mer och mer än känsla av att den klappats igenom på fel premisser och nu finns det personer som inte vill medge detta. Jag hörde exempelvis en moderat riksdagsman som sa att han fått garantier för att inhemsk trafik skulle särskiljas, men när det nu visar sig att det inte går rent tekniskt så är han fundersam över om det var rätt att rösta ja till FRA-lagen. Tänk om det är fler som känner så nu. Det finns förstås en given katalysator och det är statsministern. Om premisserna inte stämde så är det faktiskt inget fel alls att ställa saken till rätta och börja om från början.
Jag tycker att det är helt oerhört när försvarsministern fortfarande hävdar att vi som är emot blandar ihop polisiär verksamhet med underrättelsetjänst som behövs för rikets säkerhet. Själv blandar han äpplen och päron hejvilt utan att blinka och ta sig tid att förstå att det är hur internet fungerar rent tekniskt som är problemet. Det går inte att särskilja inhemsk och annan trafik utan att kolla i meddelandena. Det är just det vi är emot. I stället för att tala om att andra har fel så finns det en möjlighet att vara lite ödmjuk och säga - Vi hör vad ni säger, vi förstår att det finns en oro,vi ska kontrollera allt det där...
Det vore verkligen extremt synd om det hela fastnar i en dikotomi. Av/På, Svart/Vitt, Ja/Nej. Det måste finnas pragmatiska lösningar. Att skydda den personliga integriteten borde ligga på översta hyllan för en borgerlig regering kan man tycka. Lägg undan prestigen, det blir bara fel...
(DN)
(intressant)
Knuffbloggar om FRA
6 kommentarer:
Menar kommunalrådet att den som fäller förslaget kommer att dömas av historien som Ture Königsson?
I så fall inte bara haltar parallellen, den behöver rullstol. Königsson gick emot en klar partilinje som deklarerats innan valet, han gick dessutom emot folkviljan som uttryckts i både folkomröstningen och extravalet.
Per - Jag tror att kommunalalrådet menar debaclet runtomkring. Men jag är säker på att Stefan Cronberg kommenterar det hela själv i morgon... Han har alltid en tanke med det han säger.
Stefan Cronberg kanske är en man för regeringen, om han alltid har en tanke med det han säger lär han bli en enorm förstärkning.
/FRAsse
God morgon!
Till Per H - kanske släkt med en av mina tidiga ideläromästare Håkan H, som jag för övrigt gjorde ett antal härliga torgmöten med på det tidiga 70-talet.
Ture Königsson röstade förvisso mot linje 3 och 2 ( Högerns och fp:s variant och Bondeförbundet kombi, på det som sedan blev ATP ) Han gjorde det då hans samvete sade att s-förslaget var bättre för de som han ansåg sig företräda (arbetarna). TK:s avhopp satte ett avtryck i vår inhemska moderna politiska historia. ( Valet efter II:a kammarupplösningen 1958 ledde till en tillbakagång för fp och en viss framgång för s )
Jämförelsen kanske haltar litet, men jag har en föraning om att det som nu skett under framförallt den senaste månaden också kommer att sätta avtryck i vår politiska historia. Enligt mitt sätt att se så har Alliansregeringen helt tappat kontrollen; andra har problemformuleringsprerogativet.
Och inte hjälper det att Tolgfors avfärdar kritikerna i olika pejorativa uttryck eller att FRA-basen idag på SvD försöker förklara, vad man egentligen avser att göra med det som man får och inte får. När en opinion väl kommit igång är den som en slags buffelhjord; har den väl kommit igång så kan inte något stoppa den?
Jo, kanske, om statsministern går ut på riksdagshustrappan i höst och säger ungefär få här:
" Som politiker skall man lyssna på opinionen, men man måste också påverka opinionen. Vi anser, och ansåg, att förslaget var bra, men man skall inte driva igenom det då det saknar folklig förankring. Vi tar nu några steg tillbaka och funderar vidare. Det går alltid att vinna några slag, men räcker det för att vinna kriget?"
Stefan Cronberg
( komunstyrelseordförande för länge sedan 1977-88)
Det är dags för Sveriges sjunde folkomröstning, denna gång om avlyssning, FRA.
Jag har lagt upp alla riksdagsledamöter och regeingen på min blogg. Mitt syfte är att initiera en folkomröstning om FRA (Naivt- javisst, men det är ändå mitt mål).
Stöd initiativet, gå in, skriv under och länka gärna.
Peter PC Carlsson
A props Peter PC; så har en av mina svärsöner vait inne på samma tankegång, och dessutom gjort några utkast till symboler för en sådan kampanj. Själv är jag negativt till en folkomröstning. För mig är det ett udda instrument i vår demokrati. MEN jag har inte tänkt färdigt.
Om Peter PC mailar mig direkt så kan jag vidarebefordra de lustiga symbolerna, ty jag är inte så slängd i att helt använda bloggtekniken. (Copyright till gör Pablo Garay)
stefancronberg@swipnet.se
Skicka en kommentar