onsdag 23 juli 2008

Politiker ska strunta i bloggarna...

En man vid namn Thomas Eliasson från Malmö tycker att politiker ska strunta i bloggarna. Här har okunskapen om internet tagit ut rätten på allvar. Att dra slutsatser om bloggare som okunniga 18-35-åringar var bland det dummaste jag har hört. Det blir nog dags för Eliasson att läsa på lite...

"Våra politiker kan lugnt ignorera allt som skrivs på internet. Vi bör inte skapa en politikbubbla där lagar och beslut anpassas fram och tillbaka som ett bungyjumphopp efter det senaste internetskvallret. Politiker ska lyssna på människor de möter. Läsa vad insatta journalister skriver i tidningar. Pojkar i åldern 18-35 kommer alltid att tycka att de vet bäst."

Farmor Gun är 70+ och jag själv är mormor för den delen och 55+. Emma som är en av de aktivaste bloggarna är också över 40-gränsen. Jinge är "gubbe" med vuxna barn och både morfar och farfar. De flesta av oss som bloggar om FRA-lagen har passerat ungdomsåren faktiskt. Visst finns det många som är yngre också, men det tillför å andra sidan debatten desto mer. För ser du Herr Eliasson det man kan läsa på bloggar är kunskap om exempelvis hur internet fungerar. Det kände inte riksdagspolitikerna till när de fattade beslutet om FRA-lagen och av just den anledningen kände man sig tvingad att snabbt och lätt få ihop lite tillägg till den lag som nu ger svenska staten möjlighet att kontrollera oss in på bara skinnet. Avlyssning låter väl inte som något som borgerliga regeringar håller på med? Men tack vare den opinion som uppstod så ökades också kunskapen och medvetenheten - hos väldigt många.

Det är väl också bäst att tillägga att många av oss som skriver på bloggar är både kunniga och medvetna. Vi är jurister, internetexperter, beteendevetare, journalister mm mm. Så det där med att tro att det är okunskap/internetskvaller som sprids på och genom bloggar är att ta grundligen fel. En bloggare kan tillföra mycket tankar, kunskap och vinklar som inte journalister (jag har för den sakens skull jobbat som journalist stor del av mitt yrkesliv så jag vet detta) hinner med. Bloggar tillhör media idag och genererar tilläggskunskap på ett sätt som inte var möjligt tidigare. Traditionell medai och bloggar arbetar i symbios med varandra.

Men politiska beslut ska tas i lugn takt och bygga på alla svenskars åsikter menar Eliasson. Det ser du Eliasson är det fina med bloggar, att nu kan alla svenskar framföra sina åsikter och dessutom dela med sig av sina kunskaper. Samtidigt får politiker verkligen möjlighet att möta väljare på sina bloggar. Den möjligheten har vi inte haft tidigare.

Min vän det gamle kommunalrådet, för övrigt också morfar, läste tidningen i morse och ville gärna kommentera Eliassons inlägg i FRA-debatten på det här sättet:

Replik Thomas Eliasson, Malmö.

Jag vet inte vad Du har för referensramar i Malmö, men jag är övertygad om att tiden har sprungit förbi Dig.
Den enligt Dig förkastliga ”E-demokratin” är inte bara förbehållen 18-35-åriga killar utan betydligt äldre stötar, av båda könen. Själv passar jag in i kategorien, om Du vänder på siffran 36. Här i min hemkommun är vi en massa ”stötar” från 40 upp till dryga 80 som tycker, och trycker, till varandra. Vi har verkligen använt mailen och bloggosfären för att tycka till, och illa, om FRA-lagen bl. a.

Vill man göra det enkelt för sig kan man
använda ordet ”vänstertyckare” om oss som försvarsministern (42 år) eller enligt Din uppfattning ”18-35 åriga pojkar”, när Era ”cirklar rubbas”, eller argumenten inte håller.

För övrigt var det en av landets främsta och kunnigaste
politiker som började använda och introducera Internet i politiken, Carl Bildt (59 år) då cirka 40.

Så slutligen. Vad gäller aktiekurser – hur det
nu kom in i Ditt grumliga resonemang – så är det nog så att den främst påverkas av att aktuellt företag inte motsvarat marknadens förväntningar och det är nog inte dina förkättrade 18-35-åringars fel!

Stefan Cronberg (63)
Åkersberga

(intressant)

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

men.. hur går det ihop med att det enligt aftonbladet är mest kvinnor som bloggar? ;)

Mary X Jensen sa...

Det går inte ihop överhuvudtaget...

Pierre Eriksson sa...

Män mellan 18-35 vare sig de är eller inte är högljudda är röstberättigade väljare. Väl ingen demokrati om en grupp skall exkluderas i debatter och vissa medier?

Sedan är i alla fall för mig Internet lika mycket kontakt mellan människor som andra ställen så varför skulle politiker inte ta notis om vad som sägs? Ska man heller inte lyssna på vad folk säger om de tar kontakt via telefon heller?

Anonym sa...

Skönt att du svarade, Mary!

Men varför inte skriva ett svar till tidningen? Thomas Eliasson läser ju uppenbarligen inte bloggar.

Mary X Jensen sa...

Det finns nog dessvärre inget hopp för Eliasson...

Gun Svensson sa...

Även om Eliasson verkar vara en förlorad supporter ;-) så är det uppfriskande att han inte fick stå oemotsagd. När jag, trots att jag är prenumerant, inte kom åt synpunkten på nätet, skickade jag den per mejl, varför jag hoppas nå Eliasson via papperstidningen. Och din lans för oss bloggande kvinnor gick inte av för hackor - TACK!

Niclas Johansson sa...

Se upp för internetbubblan! Snart spricker den, och då kommer vi alla behöva ringa med telefonen eller rentav gå utomhus för att kunna prata med riktiga människor!

Håller såklart med Mary och Stefan, och den politiker som inte åtminstone erkänner nätets utbredning bland den breda massan är verkligen av det världsfrånvända slaget.

Anonym sa...

Jo, vår gamla krigslag mot Italien kan ju nu realiseras

med konfiskationslagarna mm (skyddande av brottsling)

Lägga ner kk

Och då inte knullkontakt

Som pedofilerna använt mot små barn och kanske nunnor och korgossar också

Anonym sa...

Visserligen har jag barnasinnet kvar men jag är i det närmsta 50 och har barnbarn.

Vad kan vara bättre än att folk får ventilera sina åsikter i bloggar och forum, det om något är väl demokratiskt!

Jag förväntar mig att vi snart har val (folkval) via internet också. DÅ blir det mer demokrati. Det vorde inte vara svårt att införa eftersom vi redan nu kan deklarera med e-legitimation