lördag 2 augusti 2008

Civilkuragelagen...

På senare tid har det talats om en civilkuragelag så att man skulle bli tvungen att ingripa när något händer. Jag har varit tveksam till den typen av lag och jag tror nog att mannen i Rättvik som ingrep för att avstyra ett bråk håller med mig idag. Han ingrep och han blev gruvligen misshandlad och fick allvarliga skador.

Det är just den här typen av händelser jag sett framför mig. Det är inte alltid rätt att blanda sig i.

Jag skrev tidigare om detta. Man kan vara tveksam om det verkligen blir rätt. Mer rätt skulle det kännas om man skulle kunna vittna utan att träffa på förövarna och bli hotad av dennes kompisar och själv behöva byta identitet för den sakens skull. Det händer titt som tätt. Det vore bra om det fanns poliser som kunde komma snabbt. Ibland är det nog bäst att låta bli att ingripa. Svensson menar att det är en idiotisk lag. Badlands Hyena har förstås sin egen ingång på problemet.

(Aftonbladet)
(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Marcus sa...

Jag minns ett samtal med en gammal chefsrådman. Han berättade om ett fall där någon ingripit mot en pistolman, och lyckats avväpna honom. Med rent bondflyt utan att någon kom till skada.

Han var av den fasta åsikten att polisen är till för att göra sådana insatser och att privatpersoner gör bäst i att hålla sig undan så gott det går. Det var enligt honom inte alls något att stå efter.

Nu är jag inte riktigt av samma åsikt, även om jag nog inte anser att folk skall ge sig på pistolmän. Men det stora problemet med en civilkuragelag är att den gör rädsla olaglig. Skall mormor Agda bli lagbrytare för att hon inte dänger väskan i huvudet på femtonåriga mopedister som antastar en jämnårig? Det är som upplagt för absurditeter.

Sen kan man fråga sig vad civilkurage är värt rent moraliskt om det är lagstiftat?

Personligen tycker jag att vi skall ha en polis som är kapabel att göra samhället rimligt säkert. Sjuka effektivitetskriterier och överdriven centralisering har skapat ett samhälle där polisen är allestädes frånvarande där de verkligen behövs.

Patrik "BP" Andersson sa...

Du visste kanske inte att mannen försökte skydda sin flickvän som hamnat i bråk... väldigt svårt att hålla sig utanför i sådana situationer.

Frågan är, hade de andra camparna kunnat göra något om de gått ihop?

Mary sa...

Jag menar inte att man ska hålla sig utanför i alla lägen. Om någon pucklat på en närstående till mig så skulle jag asolut kasta mig in och puckla på utan att tänka på konsekvnserna...

Men att det ska bli lag på det hela känns fel...

Purre sa...

Jag skulle säga att det är ytterligare ett lagförslag där man bara tittat på lagens syfte utan att analysera dess konsekvenser. Även om syftet är att ge de rädda råg i ryggen blir resultatet oundvikligen att man straffar den som vittnar om att de såg något.

Anonym sa...

Ja en lag om att visa kurage blir minst sagt ganska konstig när kurage och att ta ansvar påfallande ofta handlar om att inte vara lydig.