Redan 1975 hade han synpunkter på FRA-lagen. Jag fann följande citat via en kommentar på HAX-bloggen. Tack. Det stärkte mitt moderata hjärta.
"Vet ni om att USA idag har möjlighet - och det kommer alltså andra länder att ha i morgon - att med hjälp av datorer bevaka all telefoni, all telegraf- och datakommunikations trafik över Atlanten. Datorerna är programmerade så att de fortlöpande kan leta igenom det ofantliga informationsmaterialet och söka fram vissa slags samtal och vissa slags informationer, som redan registrerats med datans ofelbara effektivitet.
Visst kan sådan verksamhet vara legitim. Man kan spåra utländsk underrättelseverksamhet, förhindra sabotage eller komma åt narkotikalangare eller andra som försöker kasta grus i ett allt känsligare samhällsmaskineri. Men den kan också missbrukas. Och läggs kontroll till kontroll, registrering till registrering, blir vi själva så småningom slavar under kontrollsystem, fångar i ett genomreglerat samhälle, där den enskildes möjligheter att hävda sig gentemot den allt starkare överheten blir allt mindre. " (Tal vid Moderata ungdomsförbundets stämma, Rättvik, 22 november 1975. Publicerad i Bohman, Gösta. "Tankar och tal. Anföranden och essayer i urval 1975-1979" utgiven av Moderata samlingspartiet 1979)
Det kändes skönt att läsa det här eftersom turerna med FRA-lagen och moderaterna på senare tid känts minst sagt långt ifrån vad jag känner igen mig i och säkerligen många moderater med mig. Förvisso bör man hänga med i tiden, men det måste finnas gränser. Det gäller att själv ta kommandot över tekniken och inte tvärtom.
(intressant)
(Aftonbladet)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, FRA, FRA-lagen, regeringen, moderaterna, avlyssning, internet, samhälle, MUF, personlig integritet
1 kommentar:
Instämmer och det var synen på frihet och integritet som fick mig att gå med och vara aktiv i M då i början på 70-talet.
Dock mycket vatten har runnit under broar sedan dess och åsikter ändras. Både mina egna och framför allt Moderaternas.
Saknar den ideologiska bakgrunden i konservatismen.
Det som säger att när man skall förändra ett samhälle bör det ske utifrån hur samhället ser ut nu och inte rusa åstad med systemskiften på systemskiften.
Skicka en kommentar