lördag 9 augusti 2008

Idag gäller det...
Statsminister Reinfeldt ska hålla sitt årliga sommartal i Vaxholm idag. Min förhoppning står till att han kommer backa i FRA-frågan. Att han verkligen uttrycker sin förståelse för den oro vi människor känner för det övervakningssamhälle lagen skulle medföra i sin nuvaranade form.
Förvisso har man nu lovat en del integritetssäkrande tillägg.
Men kom ihåg att det är tillägg som inte fanns med från början, den dagen som lagen skulle klubbas igenom, snabbt hopkok alltså. Och hade vi inte bråkat om saken så hade lagen om möjligt varit ännu värre. Det är idag en kompromiss och det är inte bra för just en sådan här lag ska vara helt juste och genomarbetad i grunden, lagen bör rivas upp och göras om. Det är konstigt att det sitter så långt inne.
Hur man än lovar från politiskt håll att det inte är någon fara så är de flesta av oss tilräckligt erfarna för att veta att det alltid finns möjligheter information finns samlad. Rhodin gjorde en sammanställning av vårt "rena mjöl i påsen". Det vi själva tror att vi har. Hårdraget javisst, men det går inte att bortse från någonting egentligen.

Många moderater, inklusive jag förstås är missöjda. Litet hopp satte i när statsminsitern öppnade för en viss förståelse för vårt motstånd. "Att övervaka vanlig hyggligt folk var sådant man ägnade sig åt i gamla Sovjetunionen. Det tycker jag inte att en rättstat ska göra säger en person till Aftonbladet." Vi som har lite koll på hur internet och teknik fungerar säger absolut nej till tilltaget med trålning av allas vår elektroniska kommunkation. Även om avsikten inte är att lusläsa allas korrespondens och elektronisk kommunikation så handlar det i alla fall om att tömma sjön på både fisk och vatten och leta efter de fulaste. Eller spray-and-pray som skyttarna använder - skjut på, alltid träffar vi någon.
Men som alltid har det en kostnad och för mänskligheten är den för hög. Människans vardagsliv är heligt och borde så få vara även i fortsättningen. Visst är diskussionen hårdragen men det går inte på annat sätt om man vill nå fram till den som inte är mottaglig för argument som vissa förespråkare för lagen varit.
Så idag hoppas jag på statsministern, att han är den där store statsmannen som begriper att det här är en allvarlig sak för oss svenskar. Jag tänker sälla mig till andra på torget i Vaxholm och lyssna med stora öron.
Så idag hoppas jag stort på att få höra statsministern backa - gärna lite mer än att bara erbjuda några plåster till, jag vill ha en ny lag som i grunden tar hänsyn till den för de flesta av oss så viktiga personliga integritet. Bloggskärm på bloggskärm har fyllts med viktiga väl underbyggda argument för att den är lagen inte ska finnas. Den ska göras om i grunden. Vi som klagar går inte att undanskuffa som en vanlig mobb. Vi är jurister, vi är IT-specialister, vi är beteendevetare, vi är förnuftiga, vi är vuxna, vi är demokrater, vi är liberaler...
Ingen har sagt något om att vi inte ska ha någon underrättelsetjänst - kom ihåg det. Det är lagen i sig som är motbjudande. Det måste gå att göra på annat sätt. Idag talar Reinfeldt som moderaternas partiledare, men han är också statsminister så vad som sägs har betydelse. Stor betydelse.


(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Så idag Fredrik gäller det faktiskt - fågel fisk eller mittemellan


9 kommentarer:

Wingchun Mike sa...

Hmm kan ingen kasta ägg på Der Fhurern mummintrollet reindfeldt?
Eller iallafall lite ruttenm at typ tomat.
Hmmm Eller dumpa en sopsäck med skit rakt på han.

Det vore något .

Ställa han denna fråga ochså.

http://parstrom.wordpress.com/2008/08/08/hemligt-underrattelsesamarbete-med-usa/#comment-4685

Vidrigt.

Diktator system och mummintrollet leker och skrattar på som att inget har hänt.

Man borde nacka fanskapet för allas skull.

Tyvär så är hela riksdagen packad med dessa individer som konspirerar mot befolkningen så man får helt enkelt störta regeringen och införa Direkt demokrati om dom själva inte går med på det.

Mary sa...

Förvisso kan man var arg på sak - FRA-lagen men att visa ilska på det sätt du beskriver Mike är för mig helt främmande. Däremot var postnignen från Pär Ström intressant. Kan vara så att det finns någon bakomliggande agenda här som vi inte har en aning om.

Det bruar utkristallisera sig...

Njuräng sa...

Tyvärr tror jag chanserna är små för ett vist statsmannamässigt drag från Fradriks sida.

I lunchekot idag försökte han utnyttja krisen i Georgien som argument för FRA-lagen. Utan att närmare förklara varför det inte skulle räcka med vanlig signalspaning i ett dylikt fall. Och han var kaxig mot journalisten som hade ställt en vass fråga, sa ungefär att även journalister väl vill ha ett objektivt underlag i sådana komplicerade frågor som denna konflikt t ex. Här hade det ju varit roligt om journalisten hade svarat att det säkert kunde underlätta för journalisterna om de fick tillgång till hela svenska folkets mailtrafik...

Ledsen Mary, du lär inte få se någon visdom från din partiledare idag.

Mary sa...

Min bil blev inte farbar idag (gick sönder igår) så jag kan inte åka till Vaxholm men jag lär väl få höra talet ändå...

Vi får vl äsga så här - blir jag inte nöjd med det som sägs så lär jag tala om det, var så säker. Men man måste hålla stilen in i det sista.

populisten sa...

Ganska väntat att Georgienkrisen kommer att användas som argument. Men vad sjutton ska signalspaning ge för information i det fallet som inte en sökning på Google kan ge? Dessutom är det för svensk säkerhet tämligen ointressant vad som händer i Georgien ity det landet ligger i Kaukasus och vårt ligger i Norden. Detta under förutsättning att våra politiker klarar av att avhålla sig från att offentligt uttrycka näsvisa åsikter om det som händer där nu för att inte i onödan reta upp vårt och Georgiens gemensamma grannland. Tyvärr verkar vår utrikesminister inte riktigt kunna hålla sig... Det går nog bra ändå denna gång, men ganska ofta kan det vara smart att hålla tyst.

Björn Wadström sa...

Reinfeldt undvek att tala om avlyssning av min telefon och min epost eller hur..
Däremot framgår det tydligare dag för dag att det pågår en intern maktkamp inom moderaterna.
Bildt styr just nu och Reinfeldt får förhålla sig...

Jonathan sa...

http://jrl5.blogspot.com/2008/08/stadsministern-i-vaxholm.html

En sågning av den del av talet som handlade om FRA: Inget imponerande dessvärre. Georgienkrisen nämndes.

Leo sa...

Nej. Det blev inget idag.

Istället blev det ett fult nyttjande av människors lidande i Georgien som ett argument för att nedmontera demokratin i Sverige. Det är så man mår illa.

Anonym sa...

Mona var desto tydligare i sitt tal idag: "Riv upp lagen och börja om från noll!" Inget förhandlingsutrymme med alliansen alltså.

Populism? Säkert, men vem har sagt att politik är något annat?

/Lasse